Regija
POSLJEDNJA ETAPA GRADNJE GOTOVA 2013.?

Šokačka magistrala kandidirana je za novu državnu cestu
Objavljeno 11. travnja, 2013.
U pripremi je i dokumentacija za makadamski dio ceste Otok - Slakovci

VINKOVCI - Šokačka magistrala, neslužbeni, ali uobičajeni naziv za županijsku cestu ŽC 4172 Vinkovci (D46) - Privlaka - Otok - Vrbanja - Gunja, u duljini od 55 kilometara, pred skorim je završetkom, potvrdio nam je Senko Bošnjak, ravnatelj Uprave za ceste VSŽ-a.

- Ovu županijsku cestu autocesta Zagreb - Lipovac dijeli na dva dijela. Južno od autoceste ŽC 4172 u smjeru Vrbanje, odnosno Gunje cesta je u dobrom stanju jer su određeni sanacijski zahvati obavljeni do 2006. godine. Krak ŽC 4172, koji se nalazi sjeverno od autoceste, gradi se u kontinuitetu od 2005. godine, a vjerujem da ćemo ga završiti ove godine zadnjom etapom u duljini od 2.400 metara od Šibovca do autoceste, odnosno spoja na čvoru Spačva - kazao je Bošnjak, istaknuvši kako je ovo bio vrlo zahtjevan projekt, gdje su zbog velikog broja objekata (tri mosta - preko Bosuta, Spačve i Brižnice) te oko 25 kilometara nove ceste, a nemogućnosti financiranja odjednom, morali uskladiti dinamiku izgradnje s financijskim mogućnostima.

Često se kao dio Šokačke magistrale spominje i cesta Otok - Slakovci iako ona nije na koridoru Šokačke magistrale. Međutim, kao poveznica grada Otoka s državnom cestom Vinkovci - Tovarnik i graničnim prijelazom Tovarnik, te poveznica naselja Općine Stari Jankovci s gradom Otokom i dalje s autocestom, ona je iznimno značajna. Most na Bosutu na toj dionici sagrađen je prije desetak godina, a dokumentacija za neizgrađeni dio ceste, sadašnji makadam, u pripremi je.

- I te kako smo svjesni značenja te ceste, ali kada planiramo, definiramo stvarne prioritete jer su naše potrebe za ulaganjem na županijskim cestama znatno veće od financijskih mogućnosti. Činimo sve kako bismo osigurali dodatna financijska sredstva za izgradnju cesta jer izvorni su prihodi dostatni samo za redovito održavanje cesta i tek neke male sanacijske zahvate - napominje Bošnjak.

- Šokačka je magistrala pred svojim ciljem. Važno je naglasiti i to kako smo, zbog značenja ovog koridora, Šokačku magistralu kandidirali za prekategorizaciju u državnu cestu jer ona po svojoj važnosti i svim kriterijima treba biti državna cesta. Tako će se u velikoj mjeri olakšati njezino daljnje redovno održavanje - zaključio je Bošnjak.

Roberta MESIĆ
Dobitak za Cvelferiju

Šokačka je magistrala iznimno važna za prometnu povezanost naselja u Vukovarsko-srijemskoj županiji, a najveće pozitivne učinke zasigurno će osjetiti područje od devet naselja tzv. Cvelferije zbog kvalitetnijeg i kraćeg puta do Vukovara i Vinkovaca, te grad Otok i okolna naselja zbog kraćeg puta i izlaza na autocestu. Od županijskih cesta ona je najvažniji dio prometne infrastrukture jer spaja jugoistočni dio županije sa sjeverozapadnim.

Možda ste propustili...

U NADBISKUPIJSKOM OBITELJSKOM CENTRU

Otvoren Vrt arkanđela Rafaela

OBILJEŽENE OBLJETNICE ROĐENJA VELIKANA

Cvijeće pred bistama Kršnjavoga i Bilinskog

Najčitanije iz rubrike