Osijek
OTKRIVANJE TAJNI PROMENADE

Ispod Drave ipak postoje
tajni prolazi i tuneli?!
Objavljeno 8. travnja, 2013.
Skeniranje upućuje na to da je riječ o građevinama od kamena ili opeke na dubini od gotovo devet metara

Kada za koji mjesec počnu radovi na sjevernom kolektoru na prostoru promenade, na površinu bi mogla još jednom izići osječka povijest. I to ona mistična - koja bi mogla dati odgovor postoje li tuneli ispod Drave i gdje je točno bio Sulejmanov most. Priželjkuje to ponajviše i Osječanin Hrvoje Zujić. Ovaj elektroinženjer, što iz hobija što iz entuzijazma, bavi se geofizičkim istraživanjima. Odnosno metodom električne tomografije, uređajima za mjerenje podzemnih struktura, locira podzemne anomalije. A to su područja pod zemljom koja odudaraju od prevladavajućeg sastava tla.

Dakle, skenirajući podzemlje desne dravske obale na potezu od Vodenih vrata do mosta dr. Franje Tuđmana, registrirao je postojanje četiriju podzemnih struktura. Pokazalo se, prema postojećim podacima i kartama, da je riječ o tri izvoda kanalizacije koje imaju završetak na obali i za koje se zna. No, što je onda ona četvrta za koju u povijesnim knjigama ne postoji zabilješka?

- Još više nas je zagolicalo to što smo i na lijevoj obali, između Barutane i mosta, otkrili također postojanje anomalije. Dakle po logici stvari - ulaz i izlaz. Slatki je problem naše eksperimentalne metode to što mi otkrivamo anomaliju, dakle postojanje nečega što odstupa od sastava u bližoj okolini, ali ne možemo reći što je to - kaže Hrvoje, kojemu u mjerenju pomaže sin Marin. Skeniranje upućuje na to da je riječ o građevini od kamena ili opeke, a nalazi se na dubini od gotovo devet metara. Šansu za otkrivanjem istine vidi u najavljenim radovima osječkog Vodovoda, ondje bi se, naime, trebalo kopati u dubinu od šest metara.

- Kada bi se otkopalo još samo koji metar dublje, ondje gdje mi predviđamo, mogli bismo napokon doći do pravog odgovora, kazuje naš sugovornik. Slično je, naime, i s preciznom lokacijom nekadašnjeg turskog mosta, Zujićevo skeniranje pokazuje kako bi se ona mogla nalaziti deset metara zapadnije od postojeće informativne ploče na šetalištu.

- Ali ovdje je riječ o dubini od bar 11 metara, spektar boja skeniranog tla pokazuje kako bi ovdje moglo biti riječi o materijalu od drveta, kazuje Zujić. No i ova će pretpostavka pričekati nekoga tko će biti voljan ozbiljno i duboko zagrebati ispod površine...

Dario KUŠTRO
NEMA ULAZA - NEMA NI TUNELA

Dosadašnji je stav službenih institucije da prolazi, odnosno tunel ispod Drave ne postoji. Razlog je vrlo jednostavan - kažu kako ih nema jer nema ni ulaza u njih. Ni jedna u javnosti do sada publicirana karta ne bilježi ih. Ali ima i onih koje do sada nisu objavljivane...

DRUKČIJE KORITO DRAVE

Kada su, posve logično, u pitanju ostaci mosta i s druge strane dravske obale, Zujić kaže kako ondje nisu ništa otkrili. Ali znanost im za to daje pravo, jer u tursko doba riječno korito Drave bilo je drukčije od današnjeg, pa na potezu današnjeg zapadnog ulaska na Kopiku ondje i nisu mogli biti temelji Sulejmanova mosta.

SKENIRANJEM

OD VODENIH VRATA DO MOSTA DR. FRANJE TUĐMANA, REGISTRIRANE SU ČETIRI PODZEMNE STRUKTURE

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike