Novosti
KORUPCIJA NA OSJEČKOM EKONOMSKOM FAKULTETU

Dva profesora, asistent i dva posrednika dovedeni sucu istrage
Objavljeno 6. travnja, 2013.
Građani se nadaju da će se ovakva akcija provesti i na drugim fakultetima u Osijeku.

Vezani članci

39 UHIĆENIH NA EKONOMSKOM FAKULTETU U OSIJEKU

Uhićeno pet profesora, 21 student, jedan asistent i 12 posrednika!

NA FAKULTETU MIRNO I BEZ IZNENAĐENIH STUDENATA:

Mito je na ovom fakultetu općepoznata stvar

OSIJEK – Profesor Ekonomskog fakulteta Goran Marijanović, umirovljeni profesor Miljenko Crnjac, asistent Dražen Čučić te posrednici Ivan Vukadinović i NN dovedeni su danas sucima istrage Županijskog suda u Osijeku. Petorka je privedena jučer u okviru operativne akcije Indeks zajedno sa još 34 osobe zbog prodaje ispita. Neslužbeno doznajemo da su među privedenima u petak i profesori Petar Proklin, Branimir Dukić te Luka Crnković.
U 12,50 sati policijskim maricama dovezeni su profesori NN i Marijanović, Marijanovićev asistent Ćućić te posrednik Vukadinović. Nakon sat vremena policajci su iz pritvora doveli i Crnjca koji je uz široki osmjeh, sa lisicama na rukama, okupljenim novinarima rekao da se ne osjeća krivim. U okviru akcije zagrebačkog USKOK-a privedeno je ukupno 39 osoba od kojih pet profesora, jedan asistent, 21 student i 12 posrednika.
Kako neslužbeno doznajemo na osječkom Ekonomskom fakultetu Istražne radnje USKOK-a navodno su započele još prije otprilike tri godine, da bi se u proteklih godinu dana intenzivirale.
USKOK je donio nalog o provođenju istrage protiv svih 39 uhićenih zbog zlouporabe položaja i ovlasti, primanja i davanja mita, protuzakonitog posredovanja te poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti i protuzakonito posredovanje.
- Osnovano se sumnja da su petoro profesora i jedan asistent na Ekonomskom fakultetu u Osijeku, tijekom 2010. i 2011. godine, u Osijeku, sukladno prethodnom dogovoru s osumnjičenim posrednicima, u više navrata osumnjičenim studentima upisivali prolazne ocjene iz pojedinih predmeta bez regularnog polaganja ispita i bez obzira na stvarno pokazano znanje, a za što su zauzvrat u više navrata primali novac i razne poklone, navodi se u priopćenju USKOK-a u kojem se nadalje dodaje da je sucu istrage Županijskog suda u Osijeku predloženo određivanje istražnog zatvora protiv petorice osumnjičenika.
Za vrijeme privođenja petorke brojni Osječani zaustavljali su se pred Županijskim sudom ne bi li se svojim očima uvjerili da se doista radi o privođenju uglednih osječkih profesora. Zanimljivo je da nitko od građana nije pokazao nikakvu iznenađenost privođenjima no većina je kazala da se sada nadaju da će nadležne institucije ovakvu akciju provesti i na drugim fakultetima u Osijeku.
Iako se već skoro 20 godina sa spomenutog fakulteta u javnost anonimno dojavljuje o raznim koruptivnim aktivnostima pojedinih profesora to do jučer nije bilo i službeno potvrđeno odnosno za takvo što nije bilo dokaza. Dugogodišnje USKOK-ovo istraživanje ipak je donijelo rezultate pa su se i studenti o tome počeli glasnije očitovati. Iako većina nije htjela navoditi svoje ime potvrdili su novinarima da su se ispiti kupovali novcem, ali i slavonskim suhomesnatim proizvodima.

S.Lacić

Najčitanije iz rubrike