Novosti
NA FAKULTETU MIRNO I BEZ IZNENAĐENIH STUDENATA:

Mito je na ovom fakultetu općepoznata stvar
Objavljeno 6. travnja, 2013.

OSIJEK - Nakon što je četrdesetak profesora i studenata Ekonomskog fakulteta prijepodne privedeno u osječki odjel USKOK-a zbog, kako se pretpostavlja, prodaje i kupnje ispita, na tom je fakultetu tijekom dana bilo prilično mirno. Jedino je referada bila zatvorena, uz poruku na vratima da ne radi “zbog tehničkih razloga”.

Studenti nisu u šoku, većina kaže da je to “općepoznata stvar”, drugi čak ni anonimno ne nude nikakav komentar jer, kako kažu, ne žele se zamjeriti pa si dodatno otežati polaganje nekih ispita. Studentica Maja kaže kako je godinama poznato da određeni profesori traže novac kako bi se položio njihov ispit, a cijene se kreću i do 1.000 eura.

- Ne iznenađuje me ova situacija, treba konačno stati na kraju tome, a na našem fakultetu zaista ima profesora kod kojih se bez znanja može imati ocjena u indeksu. Često ispite kupuju studenti koji dugo ne mogu položiti određeni ispit pa na kraju kupnjom ispita odluče riješiti problem - kaže naša sugovornica. Marka i Ines sreli smo na ulaznim vratima kako komentiraju slučaj: “Upravo smo bili na kavi kad nam je prijatelj rekao što se događa. Drago mi je da su konačno neke osobe privedene, ali to se nikad neće iskorijeniti, mi smo korumpirano društvo i to se, nažalost, očituje u svim segmentima”, smatra Marko. Poput sadašnjih, i bivši studenti Ekonomskog fakulteta o svojim će iskustvima progovoriti tek uz jamstvo potpune anonimnosti. Reći će kako su sve svoje ispite položili isključivo učenjem, istaknuti kako vjeruju da je većina studenata na isti način završila fakultet, no i dodati kako se znalo čuti i za ovakve slučajeve. Primjerice, da se za dvojku iz jednog predmeta tada trebalo izdvojiti 1.500 eura, i to preko posrednika.

I na društvenim mrežama se tako već mogu vidjeti brojni komentari ljutitih građana, a dakako i onih koji na svoj specifičan način “izruguju” novonastalu situaciju. “Zbog takvih sam krajem devedesetih i napustio ekonomiju jer nisam htio davati plave kuverte, a zaista je frustrirajuće kada čekate ispit, a preko reda ulaze ljudi u vojnim odorama i gospođe u skupim bundama, pa za dvije minute izlaze s indeksom u ruci i osmijehom od uha do uha”, komentar je jednog bivšeg studenta. Od onih frustrirajućih, ljutitih, nimalo iznenađenih, najviše se nađe i onih šaljivih, a ovaj komentar upravo to potvrđuje. “Eto zašto imamo puno ekonomista.” I.Mihaljević

Studenti kažu kako je godinama poznato da određeni profesori traže novac kako bi se položio njihov ispit