Regija
UPRIZORENI STARI OBIČAJI

U Dražu i Gajiću mladići
vodom polijevali cure
Objavljeno 2. travnja, 2013.

DRAŽ - Desetak djevojaka iz mađarskih obitelji u Dražu i Gajiću bilo je mokro do kože. Polili su ih vodom mladići, potencijalni ženici kako bi ''pred prošnju bile čiste''. Uprizorila je na taj način novoosnovana Udruga za očuvanje kulture i običaja Mađara Draž-Gajić, tradicionalni mađarski običaj polijevanja vodom mladih djevojaka, što se u prošlosti događalo na Uskrsni ponedjeljak.

- Vodili smo računa o tome da vrijeme baš i nije naklonjeno za slične aktivnosti, pa je u kantama bila mlaka voda - priča Šandor Šipoš, zamjenik načelnika Općine Draž i jedan od osnivača udruge, kojoj je prva aktivnost bila upravo polijevanje mladih djevojaka.

Bez obzira na mlaku vodu, mlade djevojke, svjesne što ih čeka, nisu baš olako dozvolile zalijevanje, pa je bilo i onih koje su pobjegle glavom bez obzira. Kao što je slučaj s jednom djevojkom iz obitelji Jakobfi, primjerice, u kojoj su tri mlade neudane djevojke. Bijeg jedne od sestara ''platile'' su ostale dvije, koje su ''inkasirale'' i vodu namijenjenu seki. Mnoštvo sudionika manifestacije, na konjima i u desetak konjskih zaprega, obišlo je pet draško-gajićkih mađarskih obitelji, isključivo one koje imaju jednu ili više djevojaka za udaju. Pratila ih je, sukladno mađarskoj tradiciji, limena glazba, a zvuci čardaša i sličnih glazbenih inačica u ''pleh'' izvedbi nadaleko su odzvanjali.

- Na području Draža i Gajića ostalo je vrlo malo Mađara, možda ni stotinjak. Stoga je prije otprilike mjesec dana i osnovana Udruga za očuvanje mađarske kulture, tradicije i običaja - kaže Šipoš, naglašavajući kako su manifestaciju, koja će sigurno postati tradicionalna, oganizirali s više nego skromnim sredstvima, uz potporu DZMH-a i općinskog načelnika. Ideja je potekla od Josipa Kiša iz Draža. I.Getto

Slovaci i Poljaci

Slični su običaji vezani i uz Slovake, odnosno Poljake, pa se u nekim krajevima gdje oni žive polijevanje vodom održalo do današnjih dana. Vjerovalo se, naime, da će polijevanje poslužiti za bolje zdravlje i nije bilo vezano isključivo uz mlade djevojke.

Možda ste propustili...

OBILJEŽENE OBLJETNICE ROĐENJA VELIKANA

Cvijeće pred bistama Kršnjavoga i Bilinskog

FOTOGRAFIJE PRIMAJU DO 12. SVIBNJA

Bioraznolikost - fotonatječaj

Najčitanije iz rubrike