Osijek
NESTAJU PROIZVODI

Toplomjeri sa živom i klasične žarulje postaju antikviteti
Objavljeno 26. ožujka, 2013.
U EU je zabranjena i prodaja klasičnih tlakomjera sa živom

Od 1. srpnja, ulaskom Hrvatske u EU, na policama osječkih trgovina više neće biti klasičnih žarulja sa žarnom niti, ali u povijest odlaze i toplomjeri i tlakomjeri sa živom.

U trgovinama će biti zabranjena i prodaja energetski neučinkovitih perilica posuđa, perilica rublja, hladnjaka i zamrzivača te televizora, kao i klima-uređaja, a novo označavanje energetske učinkovitosti postupno će uslijediti i za sušilice rublja, električne pećnice, rasvjetna tijela, grijače vode i bojlere.

Još u travnju 2009., sukladno Direktivi EU 2007/51/EC, koja je tada stupila na snagu, zabranjena je proizvodnja novih proizvoda koji sadrže živu. Tako ćemo uskoro temperaturu i tlak mjeriti isključivo digitalnim mjeračima.

– Unatoč zabrani proizvodnje novih, stari toplomjeri i tlakomjeri mogu se upotrebljavati i servisirati dok traju – napominje Adrijana Ilić Martinac, glasnogovornica Agencije za lijekove. Iz ljekarničke komore potvrdili su kako veledrogerije takve proizvode mogu distribuirati po ljekarnama sve dok ih imaju na skladištu, ali kada se i posljednji živin toplomjer proda, novi se neće moći nabaviti. No ako ne za mjerenje temperature, klasični toplomjer svakako treba sačuvati jer će se ubuduće takav proizvod na tržištu moći prodavati samo kao antikvitet.

KBC Osijek, kao najveća zdravstvena ustanova, ovih je dana ovaj problem riješila na način da je donacijom dobila 30 digitalnih toplomjera, koji će kako napominje sam ravnatelj, prof. dr. sc. Jozo Kristek pokriti potrebe bolnice.

Iz Agencije za lijekove i medicinske proizvode poručuju da spomenuta odredba EU ne znači da su postojeći toplomjeri i tlakomjeri sa živom štetni ili opasni za zdravlje korisnika. U ljekarnama kažu kako povećanog interesa za živinim toplomjerima i tlakomjerima nema, a na skladištima ih još ima.

Ista je situacija i s klasičnim žaruljama sa žarnom niti. U trgovini “Svijet tehnike” tvrde kako nisu primijetili da ih bilo tko kupuje u većim količinama kako bi stvorio zalihe, a još nisu dobili ni naputke što s njima učiniti 1. srpnja. Jedan od razloga zbog kojeg EU zabranjuje prodaju klasičnih žarulja je činjenica da energetski učinkovite žarulje smanjuju potrošnju električne energije za oko 15 posto, a kućanstvo na njima uštedi od 25 do 50 eura godišnje. No dio Osječana već sada kaže kako će nakon što potroše svoje zalihe po klasične žarulje odlaziti u BiH i Srbiju.

Nefreteta Z. EBERHARD
ŠTEDNJA ENERGIJE I ZABRANA TESTIRANJA NA ŽIVOTINJAMA

Od 1. siječnja 2013. primjenjuje se u Europi i Hrvatskoj nadopuna pravilnika za energetsko označivanje. Energetski razredi za klima-uređaje trenutačno su od A do G, a svake će se dvije godine uvoditi novi energetski razred A+, do A+++ u 2019. godini. Istodobno će se ukidati donji razredi dok zadnji ne bude D. Sve u cilju unaprjeđenja energetske učinkovitost domova i zaštite okoliša. Kućanstva u EU troše 25 posto ukupnih potreba za energijom u EU, a struja korištena za uređaje u kućanstvu bilježi najveći rast potrošnje. Dobra je vijest i što ulaskom u EU stupa zabrana proizvodnje i prodaje kozmetičkih proizvoda testiranih na životinjama.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike