Regija
OSNOVNA ŠKOLA U BABINOJ GREDI

Najnestašniji razred uredio
neuglednu učionicu
Objavljeno 25. ožujka, 2013.
Vjeroučitelj Mihael Kelbas motivirao đake na oslikavanje zidova biblijskim motivima

Svojim originalnim pristupom u radu s učenicima vjeroučitelj Mihael Kelbas iz Đakova, privremeno zaposlen u OŠ Mijata Stojanovića u Babinoj Gredi, napravio je ogromne pomake, promijenio stereotipe i naučio đake drukčijem sustavu vrijednosti. Dolaskom na zamjenu u babogredsku školu preuzeo je razredništvo u 7.a koji je slovio kao, najblaže rečeno, najnestašniji razred i isticao se više prema lošem nego po dobrom.

Vjeronaučna učionica smještena u potkrovlju bila je u iznimno lošem stanju, zapuštena i oronula, išaranih zidova sa starom ventilacijom u koju su se zavlačili miševi, a mladi se učitelj nije se htio pomiriti s postojećim stanjem. Odlučio je sve to promijeniti, animirati učenike da svoju energiju utroše u nešto korisno i zajednički su krenuti u akciju. A da imaju potencijala i da spremni za timski rad pokazali su prije nekoliko mjeseci na Danima kruha kada su napravili odlične projekte i imali najljepši prezentacijski stol.

Uz pomoć školskog domara Ivana Rakocije koji je pokrpao rupe u podu i zidovima, riješio rasvjetu, uklonio žice koje su virile iz lustera i odradio ostale majstorske poslove, uz vrlo mala sredsatva, ali jako puno volje, učenici su iz temelja obnovili vjeronaučnu učionicu!

- S dvije kante Jupola i nekoliko pigmenata boje napravili smo plan. Odlučili smo zidove oličiti u žuto-bijelu kombinaciju papinskih boja. Učenici su se podijelili u pet skupina i prionuli poslu. A nakon bojenja radijatora i ličenja, zidove su oslikali biblijskim motivima iz Starog i Novog zavjeta i vjeronaučnih tema, pojašnjava Kelbas.

Preslikavanje fotografija na zidove radili su uz pomoć LCD projektora i laptopa, projicirali su sliku na zidu i precrtali je olovkom i na taj je način prenijeli s papira na zid, a potom je bojili. Učenici su se prihvatili i skidanja starih žvakaćih guma s poda, a sve ih je to dovelo do pozitivne spoznaje i potaknulo na veće čuvanje školske imovine. Vjeronaučna učionica je bljesnula novim sjajem – od najneuglednije preko noći je postala najljepšom i najpoželjnijom učionicom u školi, a na račun vjeroučitelja Kelbasa i njegovih učenika još uvijek stižu pohvale.

Potaknuti aktivnostima svojih kolega, i učenici 7.b razreda, uz potporu učiteljice Danijele Miškulin, proljetnim motivima oslikali su učionicu hrvatskog jezika. A zajednički su se upustili u još jedan vrlo zanimljiv projekt - vrhunski su izradili postaje Križnog puta i Isusov grob. Postaje su rađene tehnikom preslikavanja uz tempere i tuš, a potom su rezbarene na šperploči i lijepljene. Izložene su u predvorju škole, a nakon Uskrsa bit će trajno postavljene u učionici vjeronauka.

- S učenicima sam dogovorio da nakon renoviranja učionice, slijedi “renoviranje” ocjena i vladanja, što su prihvatili i obećali da će nakon praznika prionuti poslu i uhvatiti se knjige - zaključuje vjeroučitelj Kelbas.M.Lešić Omerović

Nakon renoviranja učionice, slijedi “renoviranje” ocjena i vladanja

Možda ste propustili...

U ČAST KULTURNOM VELIKANU

Otkrivena je bista Isidoru Kršnjavom

SUFINANCIRALO MINISTARSTVO SPORTA

Otvoren je višenamjenski teren NK-a Suhopolje

URBANO PODRUČJE VINKOVCI

Za biciklističke staze 4,3 mil. eura

Najčitanije iz rubrike