Dome slatki dome
VJESNICI PROLJEĆA - ZAHVALNA I OTPORNA CVJETNICA

Nema vrta bez jaglaca
Objavljeno 21. ožujka, 2013.
Jaglaci koji se rano u proljeće posade vani napreduju i na nižim temperaturama, jer se lako prilagode

Vezani članci

NAJLJEPŠE SOBNE BILJKE: AMARILIS

Cvijet raskošne ljepote

SAVJET

Proljetna njega sobnih biljaka

J aglac ili primula pripada među prvo proljetno cvijeće, ujedno jedno od najljepšeg i najotpornijeg.

Najbolje ga je držati na temperaturi od 10 do 15 stupnjeva tijekom zime ako ga držite u kući, a tijekom ljeta na 20 - 22 stupnja. Jaglaci koji se rano u proljeće posade vani sasvim lijepo napreduju i na temperaturi nižoj od 10 stupnjeva jer se lako prilagode nižim temperaturama. Problem je jedino ako jaglac iznesete tijekom zime iz zagrijane kuće na niske temperature, jer takav šok najvjerojatnije neće preživjeti. Zato, ako ga ovih dana kupite u rasadniku, gdje je temperatura mnogo viša od vanjske, postupno ga trebate prilagođavati nižim temperaturama i vani posaditi tek kada malo zatopli.

Jaglac ne voli suho tlo pa ga treba redovito zalijevati, pogotovu dok je u loncu, ali sa zalijevanjem ne bi trebalo ni pretjerati jer bi mogao istrunuti.

Prihrana

Prihranjivanje treba početi u proljeće, kada se stvaraju pupovi i nastaviti u vrijeme cvatnje svaka dva tjedna. Ako ga i zaboravite prihraniti, svejedno će dobro cvjetati. Lak za uzgoj a atraktivan, omiljen je cvijet našeg vrta ili doma. Jako je zahvalna i otporna cvjetnica.

Svaki jaglac voli niske temperature, a visoke mu ne pašu, čak ni ljeti. Ne morate se bojati da će preko zime smrznuti. Pogotovo ako je riječ o Primuli vulgaris, jer je ona jako otporna na hladne zime. Ali pripazite da ljeti bude zaštićen od jakog sunca i topline.

Iz posudice u vrt

Sve vrste jaglaca višegodišnje su biljke, i kao takve vrlo isplative jer ih ne treba uvijek iznova kupovati, a čim počne proljeće, obilato cvatu u svim duginim bojama.

Cvjetat će još i bolje ako redovito uklanjate precvjetale cvjetove, kako bi se novi pupovi mogli stvarati i ponovno cvasti cijelog proljeća. A poslije ga možete posaditi u vrt kako bi vam cvjetao i nagodinu.

I razmnožavanje jaglaca je dosta jednostavno i lako. U kasno ljeto ili u rano proljeće sije se iz sjemena, koje je vrlo sitno. Pogodan je supstrat koji zadržava vodu (sadrži komadiće gline). Nakon nekog vremena, uz umjereno zalijevanje, sjeme će proklijati, a kada biljčice malo ojačaju, prepikirajte ih i opet pričekajte da narastu te ih poslije posadite u vrt ili kontejner.

Presadnja i u punom cvatu

Vole tlo bogato humusom i raspadnutim lišćem i sunčani položaj u proljeće, a zasjenjen u ljeto. Tlo treba biti blago kiselo (pH 6,5) i imati dobru drenažu. Posaditi ih treba tako da njihove krune budu na razini tla.

Toleriraju presađivanje, čak i kada su u punom cvatu. Starije biljke mogu se razdijeliti i posaditi zasebno odmah nakon cvatnje. Kada biljčice zasađene u cvjetnom loncu precvjetaju, najpametnije ih je posaditi u vrt, pa će nam ukrasiti i sljedeće proljeće.J. SEDLAK

Primula je prva

Jaglac je k nama stigao iz Europe, Azije i Sjeverne Amerike. Postoji više od 400 vrsta jaglaca, ali samo četiri vrste susrećemo u našim vrtovima i domovima: obični jaglac - Primula vulgaris, hibridni jaglac - Primula acaulis, sobni jaglac - Primula malacoides, jaglac žeravac - Primula obconica. Jaglac, odnosno primula, dobio je ime po tome što cvjeta vrlo rano u proljeće, i pripada među vjesnike proljeća. A značenje riječi primula latinskog je podrijetla i znači prvi.

Možda ste propustili...

KD OSIJEK UGOSTIO 3. KOLO CANICROSS TRAIL LIGE

Dvadesetak trkača sa psima kroz 6 km šume uz Dravu

DIZAJN: DRVENI KOMPOZITNI PODOVI

Za vrlo ugodne i tople ambijente

POBOLJŠAVA PLODNOST TLA

Malč savršeno zadržava vodu u tlu

Najčitanije iz rubrike