Dome slatki dome
KD OSIJEK UGOSTIO 3. KOLO CANICROSS TRAIL LIGE

Dvadesetak trkača sa psima kroz 6 km šume uz Dravu
Objavljeno 9. svibnja, 2024.
Psi su privezani rastezljivim povodcem, jer elastičnost ublažava nagli pokret ili povlačenje pri promjeni smjera
Dvadesetak trkača sa psima iz Hrvatske, ali i Slovenije, sudjelovalo je u 3. kolu Prins Canicross trail lige 2024. koje su organizirali Canicross Hrvatska i Kinološko društvo Osijek. Natjecatelji su se okupili na terenu KD-a Osijek ispod streljane Pampas, odakle se trčalo kroz šumu uz Dravu stazom duljine 6,2 km.

- Canicross je mlada disciplina u Hrvatskoj i zapravo cilj kluba je kroz ligu, ali i ostala događanja, poput okupljanja, treninga i planinarenja, promovirati zdrav život, boravak u prirodi i odgovorno vlasništvo. Kinolosko društvo Osijek, osim treniranja pasa za izložbe, tzv. ring dresure i bavljenja uzgojem pasa s naglaskom na zdravlje i karakter, a onda i eksterijer, veliki dio svoga rada usmjerava na sportove sa psima. Tako smo drugi put organizirali i Canicross utrku. Cilj je našim sugrađanima pokazati načine kako kvalitetno provesti vrijeme sa psima na obostrano zadovoljstvo. Hvala Canicross Croatia i sponzoru Canis Revolution. Ekipa je bila vesela, psi zaigrani i sretni, klopa izvrsna, i to je naš recept za savršeno provedenu nedjelju, saznajemo od Marte Dević, dopredsjednice društva.

Canicross je mlada, sve popularnija sportska disciplina koja se razvila iz treninga pasa za zimske sportove kao što je vuča saonica. U ljetnim razdobljima psi su trebali i dalje trenirati, kao i vlasnici, i otuda trčanje sa psima. Vrlo je brzo prepoznat kao vrlo zabavna disciplina za sve trkače rekreativce koji imaju pse. Utrke se najčešće trče na trail stazama kakva je bila i u Osijeku. Osim dobre volje, za ovaj je oblik rekreacije potrebna i posebna oprema. Kako bi i vlasniku i psu bilo što sigurnije trčati, koristi se poseban pojas za trkača, bungie povodac i orma za psa. Pas je elastičnim povodcem privezan za pojas koji trkač ima oko struka. Bitno je da pas pritom ima odgovarajuću oprsnicu kako mu ne bi ograničavala prirodno kretanje i disanje. Ako imate psa starijeg od 12 mjeseci (za velike pasmine je to 15 mjeseci), možete početi trčati, no i tada treba imati na umu da nije dobro odjednom odvesti psa na dužinu od nekoliko kilometara, nego do tih dužina treba doći postepeno. S vezanim psom koji vuče, nije preporučeno trčati više od jednom tjedno. U početničkim grupama, gdje pas trči pušten, nije potrebna navedena oprema.

Korist bavljenja ovom disciplinom je višestruka, od pozitivnih strana bavljenja trčanjem, građenja samopouzdanja i za vlasnika i njegova psa te samim time i jačanja odnosa sa psom. Mnogima kojima je trčanje, ili bar brzo hodanje, mrsko, uz četveronožnog prijatelja vrlo brzo postaje zabavno. Prvoplasirani u muškoj konkurenciji je Tilen Strmšek sa psom Lynn, drugo mjesto pripalo je Tomislavu Vuku i Heli, a treće Jurici Belamariću i Viki. U konkurenciji za žene prva je Anja Gluvić i pas Fia, druga Irena Smojver i Harley, a treća Mirela Kristek i Max.
Jasminka Knežević
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike