Dome slatki dome
NAJLJEPŠE SOBNE BILJKE: AMARILIS

Cvijet raskošne ljepote
Objavljeno 14. ožujka, 2013.
Raskošni krupni cvjetovi purpurne, narančaste, crvene i bijele boje te dvobojni čine ovu biljku iznimno privlačnom

Lukovice amarilisa, iako su uglavnom bile u ponudi tijekom jeseni i siječnja, još možete naći u trgovinama, ili već posađene biljke koje su počele tjerati.

Predivni cvjetovi amarilisa, ovisno o tome kad smo lukovicu posadili, uskoro će se otvoriti. Riječ je o biljkama iz roda Hippeastrum koje pripadaju porodici sunovrata, a podrijetom su iz tropske i suptropske Amerike (Meksiko, Peru, Čile i Brazil).

Od početaka uzgoja u 19. stoljeću križanjem su nastale brojne sorte i forme. Upadljivi veliki cvjetovi živih boja ubrzo su učinili Hippeastrum omiljenom biljkom za uzgoj. Danas je na tržištu više od sto sorti: od čisto bijelih preko raznih nijansi ružičaste do žarkocrvene. Uglavnom se traže jednobojne sorte i dvobojne s tamnijim ili svjetlijim unutarnjim dijelom cvijeta. Na cvjetnoj stapki može biti i četiri do šest velikih cvjetova promjera od 20 do 30 cm. U Europi su vodeći uzgajivači Nizozemci.

Uzgoj iz lukovica

Novonabavljene lukovice treba staviti samo do polovine lukovice u zemlju. Pri takvom uzgoju treba upotrijebiti relativno male lonce, tako da je razmak između lukovice i ruba lonca do 3 cm. Jako je važna drenaža, zato moramo na dno lonca staviti glinopor ili debeli sloj šljunka. Potom lonac napunimo glinastohumusnom zemljom. Zakorjenjivanje traje prilično dugo, primjerice ako lukovicu sadimo u veljači, korijenje će se razviti tek u travnju. Do početka tjeranja korijenja potrebno je štedljivo zalijevati i tek kad se pojavi debeli cvjetni pup ili prvi vrškovi listova (katkada oboje u isto vrijeme), zalijevanje treba pojačati.

Lonac se postavi na svijetlo mjesto, obilno zalijeva i svakih 14 dana prihranjuje. Kad se biljka potpuno rascvate, može se smjestiti na nešto hladnije mjesto pa će duže cvasti. Kad se cvijet osuši, stapku treba odrezati pri dnu.

Što nakon cvatnje

Nakon cvatnje biljke treba držati na sunčanom i zračnom mjestu u sobi ili od kraja svibnja vani. Potrebno je ravnomjerno zalijevanje i prihranjivanje. Cvjetnu stapku odrezat ćemo tek kad se potpuno osuši. Listovi moraju bujno rasti da bi lukovica opet postala debela i jedra.

Da bi amarilis ponovno cvao, lukovica mora biti krajem ljeta vidljivo veća nego što je bila kad smo ju sadili. Pravilno njegovane lukovice od godine do godine moraju svoj opseg povećati za 1 do 2 cm. (Z.Z.)

Štedljivo zalijevanje

Lukovicu koja je posađena ne smijemo obilno zalijevati jer može doći do pojave truljenja. Mnogi ljubitelji amarilisa, nerijetko iz neznanja, upravo pri zalijevanju koriste velike količine vode kojom čak prskaju i samu lukovicu.

Vrijeme mirovanja

Bez mirovanja od listopada do prosinca biljke neće ponovno cvasti. Treba od početka kolovoza prvo smanjiti, a kasnije posve obustaviti zalijevanje i prihranjivanje, tako da se listovi tijekom 4 - 5 tjedana uvuku. Nakon toga lonce s lukovicama okrenemo i stavimo na tlo. Lonce treba držati na mjestu koje nije prehladno (10 - 12 Celzijevih stupnjeva). Krajem prosinca) lonce vraćamo u prvobitni položaj, izvadimo lukovice iz njih, odstranimo staru zemlju i ostatke korijenja te promijenimo samo površinski sloj zemlje. Biljku ne presađujemo. Treba nastojati da prelazak iz mirovanja u fazu rasta i razvoja ne bude prebrz.

Kako presaditi amarilis

Ako je lukovica narasla posve do ruba lonca, biljku je potrebno presaditi. To možemo učiniti tek kada završi cvatnja. Prema veličini lukovice odabiremo posudu i po potrebi dodajemo zemlju.

Možda ste propustili...

NOVA LINIJA PERILICA

Ušteda energije

KD OSIJEK UGOSTIO 3. KOLO CANICROSS TRAIL LIGE

Dvadesetak trkača sa psima kroz 6 km šume uz Dravu

SVESTRANA PASTA ZA ZUBE

Odlično će očistiti kupaonicu

Najčitanije iz rubrike