Regija
ŽUPANJA

KUD Tomislav obilježava 110 godina rada
Objavljeno 16. ožujka, 2013.

ŽUPANJA - Županjsko Hrvatsko pjevačko društvo Tomislav, kasnije Hrvatsko čitaoničko i glazbeno pjevačko društvo Tomislav, osnovano 15. ožujka 1903. godine, u travnju će obilježiti 110 godina rada prigodnom izložbom fotografija, zapisa i plakata te svečanom sjednicom i koncertom, najavio je predsjednik Tomislava Ivan Baotić.

Prva pravila Društva, podsjetio je Baotić, odobrena su od Kraljevske hrvatsko- slavonsko-dalmatinske zemaljske vlade, odjel za unutrašnje poslove: 22. siječnja 1904. godine. “Iz pravila o radu da se zaključiti da je osnovni smjer i svrha bilo njegovanje i širenje hrvatske glazbe, unapređivanje glazbene i kazališne umjetnosti te naobrazba čitanjem korisnih knjiga i časopisa,” navodi predsjednik.

U rad KUD-a Tomislav uključeni su brojni Županjci, a Društvo ima nekoliko folklornih skupina i tamburaše. Mnogi pomažu rad društva na različite načine, dodaje Baotić, zahvaljuje svima koji podupiru rad društva.

- Vrijedna 110. obljetnica bit će prigoda da se svi građani našega grada prisjete brojnih glazbeno-plesnih postava, obrednih, običajnih, prigodnih i ostalih pjesama, napjeva i plesova. Obilježavanje obljetnice bit će prigoda i za prisjećanje svih generacija koje su istraživale, bilježile, uvježbavale i prikazivale najljepše glazbeno-plesne primjere naše Županje, Šokadije i ostalih dijelova domovine - istaknuo je Baotić.Z.Knežević

Možda ste propustili...

ULOŽENO GOTOVO DEVET MILIJUNA EURA - 6,7 MILIJUNA IZ EU-A

Obnovljena stara gradska jezgra s Iločkim zidinama

U POVODU SVETKOVINE SV. FLORIJANA

Polaznici DV-a Zeko sa slatinskim vatrogascima

(PRE)ZADUŽENO 8,5 % RADNO SPOSOBNIH GRAĐANA

Obveze ne podmiruje 1310 Đakovčana, duguju 14 mil. €

Najčitanije iz rubrike