Novosti
ZNAMO LI KAKVO MESO JEDEMO!?

Sustav za DNA kontrolu mesa nitko ne koristi zbog pritiska lobija
Objavljeno 21. veljače, 2013.
Meso se trenutačno u Hrvatskoj kontrolira samo praćenjem markica, što nije dostatno

Javnost je ovih dana uznemirila informacija da je u čak 16 zemalja Europske unije otkriveno da je pod deklaracijom goveđeg mesa prodavana konjetina, a u nekim slučajevima udjel konjskog mesa pod lažnom deklaracijom bio je i stopostotan.

Zbog toga je Europska komisija svim članicama naredila DNA testiranje gotovih proizvoda od goveda i uzoraka po klaonicama. Sporno meso s lažnim deklaracijama dobavljano je iz Rumunjske i s Cipra.

DNA kontrola mesa do sada se nije primjenjivala ni u Hrvatskoj, iako od 2010. posjedujemo mogućnost ovakve kontrole mesa. Trenutačni pristup sljedivosti stočnog fonda u Hrvatskoj temelji se na praćenju tzv. markica, no tek dokumentiranjem DNA svake jedinke, odnosno dodavanjem šifre koja određuje genotip, u bilo kojem stupnju proizvodnje ili prerade mesa moglo bi se provjeriti odgovara li markica jedinki kojoj je dodijeljena na samom početku procesa. Na tu problematiku upozorila je i tvrtka Genos, koja jedina u Hrvatskoj ima laboratorij koji je razvio sustav za analizu DNA podrijetla određenog mesa, mesne prerađevine ili procesiranog mesa.

- Tvrtka Genos je u okviru projekta 'Primjena analize DNA u razvoju sustava sljedivosti u stočarskoj i mesnoprerađivačkoj industriji', koji je proveden u sklopu programa poticanja tehnologijskih istraživačko-razvojnih projekata TEST uz potporu Hrvatskog instituta za tehnologiju, razvila sustav za analizu DNA koji jednoznačno i potpuno sigurno utvrđuje podrijetlo određenog mesa, mesne prerađevine ili procesiranog mesa, i to još 2010. godine. Očekivalo se da će država imati interesa i da će prisiliti proizvođače i dobavljače na ovu vrstu kontrole, no zbog pritiska određenih lobija to se do danas nije dogodilo. Ipak, veliki trgovački lanci sada sve više pritišću dobavljača da počne provoditi ovu vrstu kontrole, pa smo odmah nakon objave informacije o konjskom mesu koje se prodaje kao goveđe imali upite nekoliko zainteresiranih proizvođača mesa. Svim zainteresiranim stranama u procesu, odnosno uzgajivačima, proizvođačima mesa i mesnih prerađevina i institucijama države ova metoda omogućuje da pouzdano kontroliraju sljedivost mesa, što onemogućava bilo koji oblik manipulacije podrijetlom ili kvalitetom. Zbog zaštite potrošača iznimno je bitno razlikovanje kvalitetnog domaćeg mesa od uvoznog mesa često sumnjivog podrijetla. Na redu su Ministarstvo poljoprivrede i nadležne institucije. Metodologija postoji, a na državi i privatnom sektoru je da ju počnu aktivno koristiti - napominje Stella Mihelj, glasnogovornica tvrtke Genos.

Nefreteta Z.EBERHARD
Što znači “sljedivost mesa”

Sljedivost mesa je sustav označavanja životinja neposredno nakon rođenja te njihovo praćenje u svim fazama uzgoja, klanja i proizvodnje prehrambenog proizvoda. Sljedivost hrane je sustav praćenja i nadzora podrijetla nekog prehrambenog proizvoda od početka proizvodnje sve do prerade, skladištenja i prodaje. Primjena sustava važna je i u kontroli vrste mesa – npr. jednostavnom i cjenovno pristupačnom metodom može se pokazati postoji li u deklariranom goveđem mljevenom mesu meso neke druge vrste, npr. konjsko.

GENOS JAVNOSTI POSTAO POZNAT PRONALASKOM NOVOG BIOMARKERA

Tvrtka Genos nedavno je postala poznata Hrvatskoj javnosti jer su znanstvenici te tvrtke u suradnji s Farmaceutsko-biokemijskim fakultetom u Zagrebu i Medicinskim fakultetom u Osijeku i Splitu otkrili u sklopu velikoga međunarodnog konzorcija biomarker za jedan oblik dijabetesa koji se naziva MODY. Zahvaljujući tome, Hrvatska je uz Veliku Britaniju jedina zemlja u svijetu u kojoj će vrlo brzo biti moguće provesti ovaj tip testiranja pacijenata u kojih postoji sumnja na MODY podtip dijabetesa. Na čelu ove tvrtke je Osječanin, prof. Gordan Lauc.

ANALIZA DNA

NAKON OBJAVE INFORMACIJE O KONJSKOM MESU, SAMI PROIZVOĐAČI SU SE JAVILI S UPITIMA ZA ANALIZU

Možda ste propustili...

KUĆANSTVA U PLUSU 6,2 MILIJARDE EURA U GODINU DANA

Veća financijska imovina, a i obveze

OBILJEŽENA 29. OBLJETNICA RAKETIRANJA ZAGREBA

Položen vijenac za stradale civile

Najčitanije iz rubrike