Regija
OPTUŽUJU BIVŠEG RAVNATELJA BELOMANASTIRSKE ŠKOLE:

Podnio je ostavku da ne bi dobio
otkaz zbog “muljaže” na upisima
Objavljeno 13. veljače, 2013.
- Istina je da sam ih upisao, ali u dogovoru s Nastavničkim vijećem - poručuje Ilijašev

BELI MANASTIR - Na mjesto vršitelja dužnosti ravnatelja belomanastirske I. srednje škole odnedavno je imenovan bivši školski pedagog Ivica Jurić, koji je preuzeo dužnost od Marka Ilijaševa. Ilijašev je, pak, počeo obavljati bivšu Jurićevu dužnost. Na prvi pogled, premda ne tako uobičajena, to je jednostavna ''rošada'' funkcija najodgovornijih ljudi u školi. Međutim, kako su se predstavili, ''zabrinuti roditelji'' učenika te škole ne misle tako. U pismu koje su poslali na adresu Glasa Slavonije tvrde da je posrijedi vješto smišljena Ilijaševova igra.

- Ilijašev je dao otkaz na mjesto ravnatelja te u istoj školi nastavio raditi na drugom mjestu. Činjenica njegovog dragovoljnog odlaska na upola slabije plaćeno radno mjesto jako je zanimljiva - navode, ističući da su pravi razlozi drugdje. Pišu kako je sve posljedica dolaska Prosvjetne inspekcije koja je utvrdila da Ilijašev u školu prima ''sve i svakoga'', bez obzira na bodovni prag.

- Nakon uvida u dokumente, ista mu je inspekcija poručila da podnese ostavku ili će mu biti uručen izvanredni otkaz ugovora o radu, što je Ilijašev učinio kako bi mogao nastaviti raditi u prosvjeti, jer u suprotnom, sukladno Zakonu, to više ne bi mogao - naglašavaju, optužujući ga za još neke nezakonite radnje, pa i primanje mita. Nepotpisano pismo obrazlažu činjenicom da je Ilijašev ostao među njihovom djecom, pa se boje osvete. Navode i njegovu pripadnost HDZ-u (Ilijašev će najvjerojatnije biti HDZ-ov kandidat za zamjenika gradonačelnika Belog Manastira) te zaključuju kako je došao kraj dijelu ''hobotnice''. Ilijašev, pak, potvrđuje da je sam dao ostavku, ali zbog osobnih razloga, demantirajući objede na njegov račun. Napominje kako je mjesto pedagoga bilo slobodno te kako je njegovu ostavku i prelazak na dugo radno mjesto Školski odbor jednoglasno prihvatio.

- U prosvjeti sam više od 20 godina, od čega 15 godina na mjestu ravnatelja, pa sukladno Zakonu mogu obavljati dužnost pedagoga. Istina je da sam učenike upisao iako su bili ispod praga, ali u dogovoru s Nastavničkim vijećem - poručuje Ilijašev, navodeći kako oštetio nije nikoga te kako je to učino za dobrobit djece i njihovih roditelja. Tvrdi kako učenike nije poznavao, a da je dobro napravio potvrđuje činjenica kako postižu bolje rezultate nego neki koji su upisani po pravilima. Na ono što je učinio, ističe, ponosan je.

Ivica GETTO
ŠTO KAŽE MINISTARSTVO

Ured za odnose s javnošću Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta proslijedio nam je očitovanje Samostalnog sektora za inspekcijski nadzor, koje prenosimo u cijelosti. ''Inspekcijski nadzor u Prvoj srednjoj školi Beli Manastir s temom upisa učenika u 1. razred srednje škole u školskoj godini 2012./2013. obavljen je 30. siječnja. Škola je dobila odobrenje za upis u 1. razred 168 učenika. Upisano je 126 učenika, ali petero učenika upisano je bez propisanog bodovnog praga. Viša prosvjetna inspektorica izdala je prekršajni nalog. Prijedlog za razrješenje ravnatelja nije podnijela Školskom odboru jer ju je Školski odbor 7. veljače izvijestio da je Marko Ilijašev 28. siječnja podnio ostavku na radno mjesto ravnatelja škole te da je njegovu ostavku Školski odbor prihvatio na sjednici održanoj 5. veljače.”

Možda ste propustili...

OBILJEŽENE OBLJETNICE ROĐENJA VELIKANA

Cvijeće pred bistama Kršnjavoga i Bilinskog

FAKULTET TURIZMA I RURALNOG RAZVOJA U POŽEGI

Promoviran prvi naraštaj diplomanata

Najčitanije iz rubrike