Novosti
AFERA “PLJAČKAŠI GROBOVA”

Nakit ponuđen za otkup bio je sumnjivoga mirisa!?
Objavljeno 9. veljače, 2013.
Šestorica osumnjičenih grobara zadržani su u pritvoru, a jedan je pušten

Vezani članci

POLICIJA I DORH ISTRAŽUJU “UKOP”

Grobari krali nakit s tijela pokojnika?

OSIJEK – Jedan od ukupno sedmorice uhićenih djelatnika Ukopa zbog sumnje da su krali zlato s pokojnika, pušten je iz istražnoga zatvora. Odluka je to suca istrage koji je nakon provedenog ročišta odbio prijedlog Općinskog državnog odvjetništva za zadržavanjem jednoga od njih. Prema pojašnjenju Miroslava Rošca, glasnogovornika Županijskog suda u Osijeku, kod osumnjičenika kojima je određen jednomjesečni istražni zatvor postoji sumnja u ponavljanje istih kaznenih djela. Sedmi, pak, više nije djelatnik te tvrtke, pa nema opasnosti da će ponovno počiniti kazneno djelo za koje ga se sumnjiči.

Inače, ni tri dana nakon njihova uhićenja, ova bizarna priča po gradskim kuloarima ne jenjava. Kako neslužbeno doznajemo, čak i krugovima bliskim sudionicima istrage, nesvakidašnji čin otkriven je kad su otkupljivači zlata posumnjali da se nešto čudno događa. Ono što im je bilo neobično navodno je miris koji se osjetio na zlatu (?) nakon čega su o svemu obavijestili nadležne službe. U kuloarima se pojavila i priča da su otkupljivači shvatili o čemu je riječ nakon što mi je zlatne zube ponudila jedna osoba u odjeći s - Ukopovim logom. Priča se tako počela odmotavati, a kulminirala je u srijedu, kada je u jutarnjim satima policija posjetila Ukop i ubrzo privela osumnjičene djelatnike. Za sada nije poznato hoće li još netko od djelatnika Ukopa stati pred lice pravde, no ono što je sigurno jest to da će, dokaže li im se krivnja, osumnjičeni djelatnici odležati u zatvoru i do pet godina. Sve je to jasno i Milanu Krišti, direktoru tvrtke Ukop, koji je bio primoran za vrlo kratko vrijeme napraviti cijelu reorganizaciju rada. Kako kaže, nitko od stranaka još od srijede nije zakinut, a u takvom režimu posao će se obavljati i nadalje. Hoće li doći do tužbi stranaka, pa čak i eventualnih ekshumacija pokojnika, za sada se ne zna.

- Teško mi je predvidjeti što će se dogoditi, niti znam u kojem je smjeru išla istraga, kao ni to hoće li potencijalno doći do tužbi. Dođe li do njih, odgovornost će snositi krivci, ako ih uopće ima, rekao je Krišto. Poznato mu je, kaže, da je jedan od njegovih djelatnika pušten, a nije preskočio ni komentar da bi bilo dobro da su kojom srećom svi pušteni. Kako bilo, ova tvrtka za sada je ostala bez šest djelatnika koji će, dokaže li im se krivnja za ovaj nehuman čin, najprije dobiti otkaz, a potom odgovarati za svoja nedjela.

Marija MIHELIĆ
Kazna zatvora do pet godina

Kao osumnjičeni za povredu mira pokojnika, prema čl. 134., st. 2 Kaznenog zakona, zbog neovlaštenog iskopa, nošenja, oštećenja, uništenja, skrivanja ili premještanja tijela ili njegovoga dijela, kao i pepela umrle osobe, osumnjičenima može slijediti zatvor do godine dana. Uz to, zbog sumnje u obijanje, provaljivanje i kako bi došao do stvari iz zatvorenih raznih prostorija i to na osobito opasan i drzak način, opisan u čl. 217., st. 1, točke 1 i 2 Kaznenog zakona, slijedi im kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina.

OTKUPLJIVAČI ZLATA

KULOARSKE SU PRIČE DA SU OSUMNJIČENI ČAK I U RADNOM ODIJELU PRODAVALI ZLATO

Najčitanije iz rubrike