Novosti
POLICIJA I DORH ISTRAŽUJU “UKOP”

Grobari krali nakit s tijela pokojnika?
Objavljeno 7. veljače, 2013.
Da je upravo krađa nakita predmet zajedničke istrage ODO-a i policije tvrdi više neovisnih izvora

OSIJEK – Osam osoba iz osječkog Ukopa (D.S., Z.D, S.D., V.Š., Z.M., R.R., D.V. i B.R.) jučer je pozvano na obavijesne razgovore u policiju. Većina su grobari, no među njima je i upravitelj jednog osječkog groblja, a špekulira se da su pozvani na razgovore zbog sumnje oko krađe nakita i zlata s preminulih osoba. Naši izvori tvrde kako se danas može očekivati nastavak privođenja i novi obavijesni razgovori s djelatnicima Ukopa.

Dolazak krim-policije jučer rano ujutro u osječko poduzeće Ukop iznenadio je sve ondje prisutne djelatnike, pa i direktora Ukopa Milana Krištu. Vjerojatno u dogovoru (obvezi) s policijom, on nam je jučer nudio tek šture odgovore. Potvrdio je kako ne može puno reći, no isto tako nije odbacio sumnje u krađu zlata.

- Bio bih najsretniji kad bih vam u ovom trenutku mogao uperiti prstom u nekog od mojih djelatnika i reći da je on kriv, ali ne mogu. Istraga je u tijeku i za sada doista više ništa ne znam. Bila je policija i to je točna informacija - kratko nam je prokomentirao Krišto.

Sa slučajem je upoznato i Općinsko državno odvjetništvo. Glasnogovornica Ivana Kolesarić rekla je kako je u tijeku zajedničko kriminalističko istraživanje PU osječko-baranjske i ODO-a. Kad bude kakvih informacija, dodala je, one će biti objavljene na web stranicama odvjetništva. I Dario Premec, glasnogovornik PU osječko-baranjske, potvrđuje da policija istražuje Ukop, no još nema utvrđenoga ni prekršaja, ni kaznenoga djela. Nije mu bilo poznato ni to je li policija postupala po dojavi građana ili kakvoj drugoj osnovi.

- Policija poduzima sve u okviru poslova prema svim tvrtkama pa tako i ovoj. Ako se nešto utvrdi, javnost će biti obaviještena - rekao je Premec.

Kako neslužbeno doznajemo, za navodnu krađu zlata koje je u vlasništvu pokojnih osoba za sada nitko nije izravno osumnjičen. No, doznajemo da je policija posjetila Donjogradsko groblje odakle je na obavijesni razgovor povela više osoba (privedeni su i grobari zaduženi za ostala groblja). Da je policija posjećivala to groblje i prije 15-ak dana potvrdio nam je građanin koji stanuje u Crkvenoj ulici, nadomak groblja, koji je i jučer, kako je rekao, vidio da se ondje događa nešto neuobičajeno.

Inače, uz krađe svijeća i cvijeća, što je na grobljima gotovo uobičajena pojava, u Osijeku je zabilježena i krađa novca iz lijesa pokojnika na groblju u Retfali. Zbilo se to između 31. listopada i 6. studenoga 2011. Tom prilikom, kako je tada potvrdila i PU osječko-baranjska, iz grobnice je ukradeno oko 800 kuna. Da novac nedostaje otkriveno je nakon što je pokojnikov unuk vidio pomaknutu ploču na grobnici ovog romskog pokojnika. Naime, uobičajeno je da se pokojnici romske nacionalnosti pokapaju s novcem jer vjeruju da bi im mogao zatrebati u zagrobnom životu.

Marija MIHELIĆ
Pomaknute ploče i zlatni zubi

Nije rijetkost da vlasnici grobnica zatječu pomaknute ploče ondje gdje su pokopani njihovi najmiliji. U većini slučajeva kad lopovi vide da je unutar groba zemlja, a da nije riječ o zidanoj grobnici, odustanu od svoga nauma. Kad su u pitanju zemljani grobovi, ondje klesari prilikom prekapanja grobova desetke godina nakon posljednjeg pogreba doista katkad pronalaze primjerke poput zlatnoga zuba.

NEKOLIKO TJEDANA

POLICIJA PRIKUPLJA DOKAZE, TVRDE GRAĐANI KOJI ŽIVE U BLIZINI GROBLJA

UKOP: Posao neće trpjeti

Nakon događaja koji je potresao Ukop (doznajemo i kako je održan izvanredni sastanak na kojemu se raspravljalo o reorganizaciji radnih zadataka), posao u toj tvrtki, tvrdi direktor Milan Krišto, nije stao. “Nitko nije doveo u pitanje rad i funkcioniranje svih službi Ukopa. Ništa drugo ne želim prejudicirati”, rekao je Krišto, ali i zaključio kako je riječ o vrlo nezgodnoj situaciji.

Možda ste propustili...

U IPSOSU VRLO ZADOVOLJNI ODRAĐENIM

Izlazna anketa gotovo pogodila rezultate izbora

POTPISANA DVA UGOVORA VEZANA UZ RIJEKU I SISAK

Ina u projektima obnovljive energije

Najčitanije iz rubrike