Osijek
STUDENTI NISU IZBIRLJIVI

Za 45 minuta razgrabili sve poslove na inventurama
Objavljeno 1. veljače, 2013.
Gotovo 5.500 studenata radilo je prošle godine preko Studentskoga centra kod čak 3.000 različitih poslodavaca

Samo 45 minuta bio je postavljen oglas na stranicama Studentskog servisa na kojem je bila objavljena potražnja za 40 studenata za odrađivanje inventure u osječkim tvrtkama i trgovinama.

Nakon toga, oglas je skinut jer je potražnja studenata za ovim, ali i brojnim drugim poslovima velika. Trećina osječkih redovitih studenata, odnosno njih gotovo 5.500, radilo je prošle godine preko Studentskoga centra kod čak 3.000 različitih poslodavaca.

- Studenti danas gotovo da i ne biraju poslove. Iz široke lepeze poslova svatko može pronaći ono što ga zanima, a u većini slučajeva ni zarada nije presudna već su studentima najzanimljiviji oni poslovi koji se obavljaju kada je najmanje obveza na fakultetima, odnosno vikendom, u večernjim ili noćnim satima te u vrijeme praznika - istaknuo je rukovoditelj Studentskog servisa Tihomir Milinović. Posao hostesa je među traženijima jer zbog radnog vremena ne ometa studentske obveze. “Posao hostesa nije težak ni naporan nego zahtijeva dobru komunikaciju s ljudima i snalažljivost pri nuđenju proizvoda kupcima”, pojašnjava studentica Ines Prespjanin koja vikendom u trgovačkim centrima promovira nove proizvode ili pak one koji su na akcijama.

Ovisno o godišnjem dobu, ponuda poslova se mijenja pa su tako u ljetnim mjesecima većinom zastupljeni radovi na otvorenom poput poljoprivrede, građevine i ugostiteljstva, dok su primjerice u predblagdansko vrijeme veće potrebe u trgovinama, marketingu i promidžbi. Poslovi koji su jednako zastupljeni tijekom cijele godine su anketarstvo, različita istraživanja tržišta, telekomunikacijski poslovi te rad u pozivnim centrima. Ipak, najplaćeniji su oni poslovi gdje se od studenta bez obzira na formalno obrazovanje traže kakve dodatne vještine poput aktivnog znanja svjetskih jezika ili licenci. Međutim, i posao konobara koji je među slabije plaćenim poslovima ima svoje prednosti pa studenti na radno vrijeme od šest sati ponekad znaju zaraditi i do 150 kuna napojnica.

- Studenti danas na tržištu rada prolaze gotovo isto kao i stalno zaposleni, a potvrda tome je veliki transfer poslodavaca tako da su posljednjih desetak godina rijetke ponude poslova iz javnog sektora - kaže rukovoditelj osječkog Studentskog servisa.

Zadovoljan suradnjom i poslovanjem, Milinović zaključuje da ni velika gospodarska kriza nije mogla narušiti 50-godišnji sklad koji vlada na relaciji poslodavac-posrednik-student te da je osječki Studentski servis još uvijek jedan od najuspješnijih u Hrvatskoj.

Sanja CVETKO

6.000

članova godišnje približno ima Studentski servis

POSLOVI U SEZONI

Još u studenome počele su prijave za sezonske poslove ovoga proljeća i ljeta. “Nakon nekoliko godina odlične suradnje s turističkim operaterima na Jadranu jednako nastavljamo i ove godine”, kaže Tihomir Milinović. U srijedu (6. veljače) Istraturist će osječkim studentima prezentirati i ponuditi poslove turističkih animatora, DJ-eva, plesača i trenera za nadolazeću turističku sezonu. Međutim, u ponudi se mogu pronaći i poslovi sobarica, konobara te iznajmljivača rekvizita na plaži.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike