Regija
REGISTRACIJSKE PLOČICE I POSEBNE ŽELJE VOZAČA

U Virovitici i Osijeku najviše je pločica s imenima i nadimcima
Objavljeno 31. siječnja, 2013.
Vozači se mogu odlučiti za obične, specijalne i posebne pločice

VIROVITICA – Prolazeći gradom svakom će zapeti za oko zanimljiva registracijska pločica nekog skupog automobila. To može biti nadimak, prezime, ime tvrtke ili neki zanimljiv pojam koji će nas zaintrigirati. Nekako smo navikli na one obične, najjeftinije, ali MUP od 2008. odobrava i one s posebnom izradom, ali ih skuplje i naplaćuje. Osim običnih, koje stoje 75 kuna, postoje još specijalne i posebne pločice. Specijalne se naplaćuju 378 kuna i na njima se može složiti kombinacija brojeva prema želji (npr. datum rođenja i inicijali imena i prezimena), a one posebne zahtijevaju malo drukčiju proceduru. Takvih je pločica u Slavoniji, prema jučerašnjem stanju, samo 15.

- Izradu takvih pločica odobrava MUP, a traže ih obično tvrtke. Cijena takvih registracijskih pločica iznosi 6.720 kuna, a svakih pet godina plaća se naknada za korištenje i ne mogu se prenijeti na drugu osobu. Naručuju ih i pravne i fizičke osobe, nema pravila, odnosno socijalni status nije upitan jer ih nalazimo i na starim i na novim vozilima – kaže Josip Štajdohar, glasnogovornik PU virovitičko-podravske, naglasivši da su u 2012. na području te PU izdali 117 parova specijalnih te šest posebnih pločica.

Virovitičani već znaju da na posebnim pločicama automobila koji voze njihovim gradom mogu pročitati MIŠIĆ, ROMIĆ, TITANIK, BRANKO...; na našičkim cestama vozi automobil s pločicama MIR, požeškim PROMET… Neke od vlasnika takvih registracija smo kontaktirali, ali nisu htjeli objasniti zašto su se odlučili za plaćanje ipak skupljih pločica jer ne vole medijsku pozornost.

Na području PU požeško-slavonske, izdane su jedne pločice po izboru, a na području PP Pakrac nijedne. PU osječko-baranjska ima sedam registracijskih pločica po želji i uglavnom je riječ o imenima, a PU vukovarsko-srijemska samo jedan par.

- Vjerojatno je sve u reklami. Ako netko ima poduzeće, onda stavi ime poduzeća na pločicu i to je dodatni marketing. A netko jednostavno iz štosa. Nemam ništa protiv toga, neka se puni državni proračun, pa tko voli, nek' izvoli. Činjenica je da su skupe, a da su jeftinije, možda bih se i sam odlučio za kupnju – kaže Virovitičanin Z.D., koji se silom prilika opredijelio za obične pločice.

- Ako vlasnik vozila izabire slovne oznake, zahtjev za izradu registracijskih pločica podnosi policijskoj upravi ili policijskoj postaji prema mjestu prebivališta. Navedeni iznos uplaćuje se svakih pet godina kao naknada za pravo korištenja pločica. Ako vlasnik vozila ne plati propisanu naknadu, dužan je vratiti registracijske pločice, a prometna dozvola se poništava i u knjižicu vozila se upisuje odjava vozila – pojašnjava Kata Nujić, glasnogovornica PU brodsko-posavske, u kojoj nema ni jedna registracijska pločica takvog sadržaja na korištenju.

Slobodan KADIĆ
Kako je kod drugih

Mogućnost izbora registracijskih pločica nudi i Srbija (stoje 80.000 dinara, odnosno oko 780 eura) i Slovenija. Bosna i Hercegovina ih još nema, baš kao ni Mađarska. Njemačka dopušta kombinaciju brojki i slova.

Što (ne) smije pisati

Ipak, na posebne pločice ne može se napisati sve što se želi. Smije se, prema izboru, odabrati najmanje tri do najviše sedam brojčanih ili slovnih znakova ili u kombinaciji na dijelu registracijske pločice iza oznake registracijskog područja i grba Republike Hrvatske, a natpis na pločicama prema svom sadržaju ne smije biti provokativan, neetičan ili suprotan pravnom poretku.

Specijalne pločice naplaćuju se

378

kuna, a posebne stoje

6.720

kuna

Možda ste propustili...

RUKOMETAŠI SŠ I. KRŠNJAVOGA

Treći u državi

Najčitanije iz rubrike