Magazin
ZABORAVLJENA ADA

Orlov otok: Carstvo samoće i
tišine, divljih pataka i somova
Objavljeno 26. siječnja, 2013.
Oaza na Dunavu: Jedan stanovnik, nekoliko vikendaša i netaknuta priroda...

Nešto se doimalo čudno tog prohladnog siječanjskog dana na Orlovom otoku. A onda iznenada spoznaja - tišina. Mir i posvemašnja, nepomućena tišina, koja obavija krajolik ade na Dunavu, dok pogled s moćne, hladne rijeke, prelazi na panoramu netaknute prirode s ogoljelim stablima niz koja se na blatno tlo cijedila kiša.

Ta nenadana mirnoća skrivena je na samo četiri-pet kilometara nizvodno od gradske vreve Vukovara. Plus petnaestak minuta vožnje Dunavom u starom, omanjem drvenom čamcu, uz neugodni fijuk vjetra na temperaturi oko ništice.

PO SVOJU DNEVNU DOZU ODMORA

Voda je rasla i Dunav je tih dana dosegao +340 centimetara; zimogrozne nisu bile valjda jedino divlje patke.

- Pet ljeta dali bismo za jednu zimu ovdje, na Orlovom otoku. Kad stisne prava hladnoća, i sve zabijeli, tu ljepotu nitko nacrtati ne može - govori naš “domaćin” Željko Mažar.

Vukovarac Mažar na otoku je gotovo svaki dan. Bez obzira na doba godine. Dođe, kaže, po svoju dnevnu dozu odmora za tijelo i dušu. Strastveni ribič, srastao za Dunav, prije sedam godina kupio je i počeo uređivati vikendicu, jednu od samo pet ili šest na Orlovom otoku gdje je svaka gradnja zabranjena. Tih nekoliko nevelikih, montažnih kuća, za odmor, nikle su jedna pokraj druge krajem '60-ih godina prošlog stoljeća i veći su dio godine prazne. No ne i Mažarova “vila sv. Ante”.

- Svaku dasku i svaki čavao, sve i jedan tanjur ili krevet prevezao sam čamcem na otok - reći će taj 53-godišnjak, objašnjavajući kako je lokacija, zračnom linijom, negdje nasuprot Ovčare, pa se ponekad s tamošnje farme čuje mukanje krava. “Gdje je najšira, ada ima oko dva kilometra. Duga je nekih tri kilometra i čamcem se može uokolo nje okružiti za 40-ak minuta. Ma prehodao sam je cijelu nebrojeno puta. Neopisiva je to ljepota prirode. Taj mir, svako stablo, životinje što ih susretneš, voda. Gdje ćeš ljepše naći”, opisuje ono što vidi i osjeća Mažar.

- Ima li životinja? Što ti god padne napamet. Ptica, divljih svinja, lisica, srneće divljači, jelen prepliva 'iz preka' samo kad je rika, dođe iz Karađorđeva u Srbiji, pa odmah poslije natrag - odgovorit će sjećajući se kako je 2010. godine, kad je nabujali Dunav poplavio Orlov otok, u čamcu do kopna prevezao preplašenu košutu. Tada je našao i dva nemoćna laneta, obitelj ih je danima pokušavala održati na životu bebi-hranom, ali su nažalost uginuli.

- Čamcima smo tada taksirali oko vikendica, do pred sama vrata. Sjedili smo oko stola na terasi, do koljena u vodi - prisjeća se Mažar, čija otočna “vila” počesto ugošćuje brojne prijatelje.

U jedinstvenom ugođaju mirnoće prirode i rijeke, užitak za društvo pruža i domaćinov dar za pripremu ribe i, dakako, onih konkretnijih slavonskih delikatesa. Za hladnih zimskih mjeseci, osim ponosnog vlasnika “vile sv. Ante”, na Orlov otok rijetko tko zađe. Ljeti, pak, omiljena je to destinacija ribiča ili kupača na prekrasnoj pješčanoj plaži s druge strane otoka, tik nasuprot Vučedolu, do koje se, za vrlo niskog vodostaja, može Dunav i pregaziti.

ROBINZON NE ŽELI U GRADSKU VREVU

Međutim, taj isti otok ima zapravo svog stalnog stanovnika. Jednog jedinog. A to je Čarli; pod tim nadimkom svi znaju 64-godišnjeg Marinka Anića, koji je svoj dom svio u desetak “kvadrata” montažne sobice na stupovima, zbog blizine ćudljivog Dunava, i u njemu neprestano boravi još otkako se 1997. godine iz progonstva vratio u grad s prvim vukovarskim povratnicima. Umjesto gradskog asfalta, Čarli je odabrao samoću dunavskog otoka.

Usamljen, kaže, nije. Prvi susjed Mažar često je tu, naiđe mu donijeti i pitke vode, goriva za čamac ili namirnice iz gradskih dućana. “Preko zime većinom budem sam. Nije mi dosadno. Ustajem u 4 sata, liježem u 18. Nekad čitam romane, imam solarni akumulator pa ponekad pogledam i televiziju, a uglavnom sam vani i šećem prirodom”, opisuje nam svoje otočke dane. Inače, ljeti bude više ljudi, čamaca na Dunavu, pa mu naviklom na mir i tišinu, buka čak i zasmeta. Komarci mu ne smetaju...

S njim su uvijek pas Lu i mačke koje zove Klara i Bijela. Nekad su s Čarlijem na otoku bile čak 22 mačke, a Mažar priča kako je, kad je 2002. godine bila velika poplava, danima spavao u čamcu sa psom jer mu je soba poplivala, dok su se mačke poslagale po krovovima vikendica.

- Za adresu u gradskoj užurbanosti nikad se ne bi' mijenjao, nikad - domeće Marinko Anić, koji se do Vukovara uputi jednom mjesečno pa na otoku ima i bicikl. Utovari ga u čamac pa s Vučedola biciklira do grada, po socijalu od 750 kuna, “jer poštar do otoka ne dolazi”, ili se vozi liječniku na kontrolu jer je prije nekoliko godina prošao operaciju srca u Osijeku, odakle se brzo vratio u svakodnevnicu, na Orlovom otoku. Obitelji nema, ženio se nije nikad, a u starački dom će, tvrdi, kad bude morao.

UPAO U TRI METRA DUBOK BUNAR

Čarli, kako su ga davno prozvala neka djeca jer su ga vidjela da pere posuđe, na istoj adi živio je i nekoliko godina prije Domovinskog rata, a tada je čak i koze držao. Dok Željko Mažar prepričava, srećom uz smijeh, (ne)zgodu kako je Čarli jednom upao u tri metra dubok bunar, koji ljeti, bez vode, služi kao hladnjak, jedini stalni stanovnik Orlovog otoka priznaje da mu život “zna biti svakakav”. Zima i samoća na otoku znaju biti surove, a ako zaledi, ne može se nikamo. “Ima li ribe? Ima, samo ju je teško uhvatiti”, šali se domaćin Mažar objašnjavajući kako je zimus voda rano narasla. Čarli je s njim nerijetko u čamcu, no za pecanje je već pomalo izgubio interes. Kao članu braniteljske zadruge “Deverika” to je, međutim, za Željka Mažara omiljena aktivnost na Dunavu. Iako se ponekad za ribu posvađa s pokojim gladnim kormoranom...

Sanja BUTIGAN
NEMA STRAHA
Aljmašanin koji je zavolio Vukovar

Marinko Anić doselio se u Vukovar poslije velike poplave 1965. godine, iz rodnog mu Aljmaša. I ostao. “Šta ću kad sam Vukovar zavolio”, kaže. Zbog toga nije ni trenutka dvojio kad se iz progonstva vraćao natrag, na istok Slavonije, iako je tih prognaničkih godina boravio na Hvaru i čak imao “krasan posao” - u šumariji. U predratna vremena radio je sve i svašta, bio građevinac, a živio je u Vukovaru kao podstanar sve dok svoj mir nije pronašao na dunavskoj adi, nasuprot poznatog arheološko-turističkog lokaliteta Vučedol. Sam na Orlovom otoku, odakle rijetko ode u grad, u posjet prijateljima, Čarli kaže da straha nema. “Nemam se čega bojati. Ustreba li štagod hitno, imam mobitel”, kaže i dodaje kako ništa ne može zamijeniti mir i tišinu dunavskog otoka što je povremeno remeti tek pjev ptica i glasanje životinja. I povremeno motor pokojeg čamca...

DOBAR ULOV
Somovi kapitalci i jedan albino

Mažar je od malih nogu, sad već gotovo pola stoljeća, na Dunavu, jer ribarstvo je u njegovoj obitelji tradicija. A posljednjih godina “upisao” je i nekoliko značajnih ulova. Najveći som kojeg je ikad ulovio, u proljeće 2009. godine, na vagi je težio punih 95 kilograma. Kapitalac je na kraju završio na stolovima umirovljeničkog doma u Vukovaru. Godinu prije u ruke mu je dopao som od 56 kilograma, a posebna zanimljivost zbila se krajem 2009., kada je upravo kod Orlovog otoka ulovio raritetan primjerak - potpuno bijelog soma! Težio je albino som oko tri kilograma, a Željko Mažar je ribu kakvu na Dunavu nisu vidjeli desetljećima pustio natrag u njegovo prirodne stanište. Kaže da somova u Dunavu ima najviše, ali i smuđa, štuke... Na samom otoku, na starim vrbama, ima gljiva vrbovača, no njih je zabranjeno brati, baš kao što je zabranjena i sječa stabala, pa i onih koja padnu.

GRAD GA NE ZANIMA
Čarlijev dom na dunavskoj adi

- A šta ću ja na gradu?! Ma kakvi! Gdje živjet' kad nemaš od čega? Mislim da ne bi' mogao, jer šta bih radio zatvoren u četiri zida, sjedio u gostionici? Ne dolazi u obzir. Ovdje, čim izađem iz svog sobička ja sam u prirodi, dišem svježi zrak, na drva se grijem, ma ne može bit zdravije i prirodnije - objašnjava nam Marinko Anić, zvani Čarli, svoju odluku o životu na dunavskoj adi.

Pet ljeta dali bismo za jednu zimu ovdje, na Orlovom otoku. Kad stisne prava hladnoća, i sve zabijeli, tu ljepotu nitko nacrtati ne može...

ŽELJKO MAŽAR

Nije mi dosadno. Ustajem u 4 sata, liježem u 18. Nekad čitam romane, imam solarni akumulator pa ponekad pogledam i televiziju...

MARINKO ANIĆ

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike