Regija
SEDMA LUČKA KOBASIJADA

Tajna najbolje kobasice je u - 30 posto kozetine!
Objavljeno 20. siječnja, 2013.

LUČ - “Neka najbolja kobasica pobijedi”, bilo je geslo sedme lučke kobasijade održane u subotu navečer u organizaciji mjesnog Nogometnog kluba Luč. Bila je, istaknuli su organizatori, najmasovnija do sada, budući da se pozivu odazvalo 30-ak kobasičara iz raznih dijelova Baranje. I lučka komisija ocjenjivala je ukus, izgled, strukturu te odimljenost kraljice kolinja, a kako je istaknuo predsjednik ocjenjivača Franjo Gotal, inače beljski stručnjak za mesne prerađevine, nije im bilo lako.

- Kobasice su odlične. Pohvaljujem gotovo sve uzorke, a zbog “knap” bodova odlučili smo proglasiti pet najboljih - rekao je Gotal, dovevši organizatore u pomalo nezavidan položaj jer su pripremili nagradu manje. No, na brzinu su se snašli, svjesni činjenice da je svakom sudioniku primarno, osim sudjelovanja, zaraditi epitet najkobasičara, te se godinu dana hvaliti kako se upravo u njegovom domu prave najbolje kobasice. Razloga za zadovoljstvo ovaj je put imao domaći “igrač” Igor Bartolić. Premda “usred” Baranje, njegov je proizvod na neuobičajeni način odskakao od drugih.

- Tajna je u kozi - poluzagonetno je odgovorio na naš standardni upit, objašnjavajući kako je u smjesu za kobasicu umiješao trećinu - kozetine. Nije, tvrdi, to sam izmislio.

- Recept mi je otkrio prijatelj koji na taj način već duže vrijeme pravi kobasice. Prošle godine u smjesu sam umiješao ovčetinu, ali se nije pokazala kao idealno rješenje. Meso približno godinu i pol dana stare koze se, pak, pokazalo mnogo boljim sastojkom - naglasio je, dodavši kako je od takve smjese izradio četrdesetak kobasica. Sve ostalo standardni je baranjski recept za kobasice, pa tako i jarkocrvena slatka, odnosno ljuta sitna paprika. Za nagradu je osvojio 2,5 kilograma jabuka.

Drugo mjesto pripalo je jedinoj dami natjecateljici Beatrix Rajki koja je na ocjenjivanje donijela ugodno ljutu mađarsku kobasicu iz baranjske Kotline, treći je bio Lučanin Simeron Košak, četvrti Željko Perić iz Belog Manastira, a peti Zlatko Posavec iz susjednog Petlovca. Svi ostali bili su - šesti.I.Getto

SVE NAREZALI “UKOSO”

Za razliku od Grabovčana, Lučani su sve uzorke narezali ''ukoso'' i uz sir, odnosno salatu, poslužili gostima. Sve vrijeme kobasijade goste su zabavljali dečki iz tamburaške skupine Ladovina.

Drugo mjesto pripalo je jedinoj dami Beatrix Rajki, koja je na ocjenjivanje donijela ugodno ljutu mađarsku kobasicu

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike