Regija
PROJEKT VRIJEDAN ČETIRI MILIJUNA EURA

Slovaci u Gunji grade bioenerganu
Objavljeno 5. siječnja, 2013.
U bioenergani trebalo bi biti otvoreno desetak radnih mjesta

GUNJA – Sljedeći bi mjesec u Gunji trebala početi gradnja bioenergane u koju će slovački investitor uložiti više od 30 milijuna kuna. Radovi će trajati prema predviđanjima šest mjeseci i najkasnije do jeseni trebala bi biti u funkciji.

Naime, prije dvije godine Općina Gunja ambiciozno je krenula u projekt gradnje bioenergane s tvrtkom Ekosustav iz Vukovara. Osnovano je trgovačko društvo Energana Gunja d.o.o. i za direktoricu je imenovana Brigita Potocki iz Gunje. Energana, kapaciteta jednog megavata, električnu energiju proizvodila bi iz biomase, ostataka hrane i stajskog gnojiva, a sva proizvedena količina prodavala bi se HEP-u. Osiguranje sirovine ne bi bio problem, jer Gunja raspolaže sa stotinjak hektara površina nekadašnje stare ciglane, 140 kilometara kanalske mreže trećeg i četvrtog reda, a nije zanemariv ni broj OPG-ova koji se bave stočarstvom i koji su zainteresirani za prodaju stajskog gnojiva. Drugim riječima, od projekta bi, smatrali su u Općini, cijelo selo imalo koristi. Krenulo se u sređivanje papirologije, ishođene su lokacijska i građevinska dozvola, a onda se u svibnju prošle godine na dnevnom redu sjednice Općinskog vijeća iznenada našao prijedlog odluke o prodaji općinskog udjela u projektu gradnje bioenergane. Na adresu Općine Gunja stigla je ponuda tvrtke iz Zagreba zainteresirane za kupnju udjela i nastavak gradnje bioenergane i staklenika. To je uznemirilo pojedine vijećnike i izazvalo burnu raspravu. Općinski pročelnik Marijan Vareševac kategorički je tada odbacio insinuacije o bilo kakvim igrama, ustvrdivši da je stvar jasna - Općina nema četiri milijuna eura za gradnju bioenergane, a vrijeme odmiče. Na temelju pristiglog pisma namjere, odlučeno je da se raspiše javni natječaj i bioenergana ponudi zainteresiranim investitorima. Izabrana je tvrtka iz Slovačke s dugogodišnjim iskustvom u proizvodnji energije iz obnovljivih izvora koja je ponudila najbolje uvjete. Kupoprodajni ugovor je sklopljen i Općina je započeti projekt gradnje bioenergane, odnosno tvrtku „Energana Gunja“ d.o.o. i pripadajuće zemljište u industrijskoj zoni prodala slovačkom investitoru za više od pola milijuna kuna. Iako se i u susjednim općinama već dulje vrijeme najavljuju slični projekti, sve je, kako doznajemo, još uvijek u fazi sređivanja papirologije i bioenergana u Gunji bit će prva takve vrste na području Cvelferije.

- To nam svakako ide u prilog, jer ovo nije veliko područje i bitno je na vrijeme osigurati dovoljne količine biomase potrebne za proizvodnju energije - poručuju Gunjanci. U bioenergani trebalo bi biti otvoreno desetak radnih mjesta, a bit će angažiran i velik broj kooperanata, što će za gunjansko područje mnogo značiti.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ

6

mjeseci trajat će gradnja energane

Izabrana je tvrtka iz Slovačke s dugogodišnjim iskustvom u proizvodnji energije iz obnovljivih izvora

Možda ste propustili...

PREVENTIVNI PROGRAM “DUGINE BOJE”

Prepoznati tuđe i vlastite osjećaje

OBILJEŽENE OBLJETNICE ROĐENJA VELIKANA

Cvijeće pred bistama Kršnjavoga i Bilinskog

Najčitanije iz rubrike