Sport
IVAN HORVAT JEDAN JE OD DOBITNIKA NAGRADE “SOKOL”

U 2013. da je zdravlja i preskočiti 5,70 metara
Objavljeno 18. prosinca, 2012.
Dugoročno cilj su, dakako, Olimpijske igre u Rio de Janeiru

Vezani članci

JOSIP GAŠPARAC, TRENER SKAKAČA S MOTKOM IVANA HORVATA

Odlazak na OI nije samo san sportaša nego i nas trenera

NAJBOLJI SPORTAŠI IOSIJEKA I ŽUPANIJE

Laureati Sonja Kešerac, Maja Anić i David Šain

NOVO PRIZNANJE OSJEČKOM ATLETIČARU

Horvat najbolji junior

OSIJEK - Atletičar Slavonije Žito Ivan Horvat s 19 godina najmlađi je ovogodišnji dobitnik nagrade “Sokol”, a zaslužio ju je nastupom na Olimpijskim igrama u Londonu. Tamo je kao najmlađi hrvatski olimpijac nastupio u kvalifikacijama skoka s motkom, gdje je preskočio 5,35 m, što mu nije bilo dovoljno za plasman u finale. No, iako je ove godine već preskakao tu visinu, podižući apsolutni hrvatski rekord na 5,60 m, Horvat nimalo ne žali za londonskim nastupom.

- Već sam dolazak na Olimpijske igre među najbolje svjetske motkaše za mene je bio uspjeh i nagrada nakon odličnih rezultata ove sezone, tako da ne žalim što nisam ušao u finale, iako sam ove godine preskakao visinu koja je bila postavljena za normu. Ne bih ništa mijenjao, sretan samo već zbog samog odlaska u London, tako da ni eventualni ulazak u finale ne bi bitno promijenio moj doživljaj Igara.

Ivana se posebno dojmila atmosfera, jer su i u prijepodnevnim kvalifikacijama tribine bile ispunjene. Gotovo 80.000 gledatelja pružalo je podršku atletičarima, što je bilo nešto što Horvat do sada nije doživio, pa se morao priviknuti i na nešto drugačiju zvučnu kulisu.

- Tih 80.000 ljudi stvaralo je pravu zaglušujuću atmosferu pa je komunikacija s trenerom Josipom Gašparcem bila otežana. No, ako ste pravi i koncentrirani, tada takvi detalji ne utječu na vaš nastup.

Iako je nastup na Olimpijskim igrama san svakog sportaša, Ivanu je u 2012. godini najvažniji bio nastup na Svjetskom juniorskom prvenstvu u Barceloni. Tamo je u srpnju postao svjetski juniorski doprvak s preskočenih 5,55 metara.

- Tako je, rezultat i osvojena medalja iz Barcelone najvažniji su mi domet ove godine. Preskočio sam istu visinu kao i pobjednik, Brazilac Da Silva, koji je to učinio iz prvog pokušaja. Ma, kad pogledam 2012. ne mogu biti nego prezadovoljan. Stvarno sam sretan ostvarenim, ispunili smo sve planove.

Iz godine u godinu mladi Osječanin sjajnim rezultatima podiže letvicu očekivanja pa je zanimljivo čuti što s trenerom Gašparcem planira za 2013. godinu.

- Sljedeće sezone očekuju nas europsko prvenstvo u dvorani i na otvorenom, Mediteranske igre i Svjetsko prvenstvo u Rusiji, ako preskočim normu koja iznosi 5,60 m. Za nastupe na mitinzima, pogotovo onim najjačim, još nisam siguran, ako me budu zvali, naravno da ću se odazvati, ali pitanje je jesam li još dovoljno dobar za takvu konkurenciju. U svakom slučaju, cilj mi je preskočiti 5,70 m i time bih bio sretan, a sve iznad toga bilo bi sjajno.

Uz tih 5,70 m najveća je želja u 2013., naravno, zdravlje, da i dalje sve napore odrađuje bez problema. Dugoročno cilj su, dakako, Olimpijske igre u Rio de Janeiru, gdje bi mogao biti jedna od zvijezda skoka s motkom.

- Bio bih prezadovoljan i da u Riju budem među prvih osam, a velika mi je želja da u karijeri uspijem preskočiti šest metara - zaključio je Horvat.

Ako nastavi u istom ritmu kao i posljednjih nekoliko godina, nema sumnje da će osječka i hrvatska atletika još dugi niz godina imati predstavnika u samom vrhu jedne od najtežih atletskih disciplina.

Goran ROGULJIĆ
“Sokol” je sljedeća etapa

Nagradu “Sokol” primio je kao svojevrsnu sljedeću “etapu” u svojoj karijeri, jer je 2009. nagrađen “Trofejom Kuna”, namijenjenim najuspješnijim mladim sportašima. Ako je suditi po dosadašnjem razvoju karijere, nećemo predugo čekati da dobije i nagradu za najboljeg sportaša Osijeka i Osječko-baranjske županije, pa i Hrvatske.

- Sretan sam zbog nagrade “Sokol”, svaka mi je važna i draga, ali nikada ne skačem zbog nagrada. Lijepo je dobiti ju, no važnije mi je napredovati u svojim nastupima.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike