Sport
NAJBOLJI SPORTAŠI IOSIJEKA I ŽUPANIJE

Laureati Sonja Kešerac, Maja Anić i David Šain
Objavljeno 11. prosinca, 2012.
Najuspješniji sportski kolektiv grada i županije je Kuglački klub Konikom Osijek

Vezani članci

DRUŽENJE NAKON IZBORA SPORTAŠA

Sve je završilo uz Crnu ženu

U PONEDJELJAK U HNK-U SVEČANO PROGLAŠENJE NAJBOLJIH SPORTAŠ(ICA) I KLUBOVA OSIJEKA I OSJEČKO-BARANJSKE ŽUPANIJE

Na tronu Sportaša 2011 neka nova lica

DRŽAVNE NAGRADE ZA SPORT

“Franjo Bučar” i članovima srebrnog četverca na pariće

David Šain najbolji je sportaš Osijeka i Osječko-baranjske županije, a Maja Anić i Sonja Kešerac najbolje su sportašice u tradicionalnom izboru koji se održava još od 1957. godine, a koji je jučer doživio svoje 55. izdanje.

I ovaj put izbor su zajednički organizirali Glas Slavonije, Zajednica športskih udruga i saveza Osječko-baranjske županije i Zajednica športskih udruga grada Osijeka te uz pokroviteljstvo Jadranskog i Euroherca. U zgradi osječkog HNK jučer je ukupno dodijeljeno 13 nagrada.

Kao i 2010.

U ovogodišnjem izboru ponovljena je 2010. kada su pojedinačne nagrade za najbolje sportaše pripale članovima Veslačkog kluba Iktus i to istim pojedincima. Razlog što su Sonja Kešerac i Maja Anić ravnopravno podijelile nagradu za najbolju sportašice grada i Županije prilično je jednostavan. Njih su dvije u dvojcu bez kormilara zajedno osvojile brončano odličje na EP u Vareseu.

Kada netko osvoji olimpijsku medalju, prvu jednog osječkog sportaša pod hrvatskom zastavom, onda dvojbi ne bi trebalo biti. Davidu Šainu ovo je već treća nagrada, nakon 2009. i 2010. Uspješna sezona okrunjena je srebrnom medaljom na Olimpijskim igrama u Londonu u četvercu na pariće. Koliko je to veliki uspjeh za osječki sport dovoljno govori da je to tek četvrta olimpijska medalja koja je uopće stigla u Grad na Dravi. Uz taj sjajan uspjeh, Šain je u istoj disciplini osvojio i ukupno prvo mjesto u Svjetskom kupu, sa sve tri regatne pobjede, a “usput” je s klupskim četvercem s kormilarom postao državni prvak te srebrni na PH s klupskim osmercem. Daleko više neizvjesnosti bilo je u izboru, pa i jučerašnjem proglašenju, najboljeg sportskog kolektiva grada i Županije. Za razliku od prošle godine kada su nagrade otišle na dvije različite adrese u 2012. i na razini grada i županije najbolji sportski kolektiv bio je Kuglački klub Konikom Osijek. Dvostruki osajači krune, u Kupu i prvenstvu, osvojili su šesto mjesto na Svjetskom kupu te su sada ušli i u četvrtfinale Lige prvaka. Iz svojih redova dali su tri seniorska reprezentavca na pojedinačnom SP-u koji su u tandem mixu osvojili dvije medalje (Mario Mušanić zlato, Matko Bulka broncu). Inače, ovo je Konikom Osijeku već četvrta kruna najboljeg gradskog kolektiva te treća na razini županije.

Keržeu “Uzor-trofej Matija Ljubek”

Glas Slavonije i ove je godine dodijelio nagradu za životno djelo - “Uzor-trofej Matija Ljubek”. Prvi puta nagradu je dobio netko iz novinarskih redova. Veliki pehar iz ruku prošlogodišnjeg dobitnika “Uzor trofeja” Miroslava Liovića primio je Dragutin Kerže, jedan od najpoznatijih sportskih novinara Slavonije i Baranje pa i Hrvatske. S četiri desetljeća rada u Glasu Slavonije Kerže je istinski kroničar osječkog sporta, koji je slovom i riječju popratio njihove brojne uspjehe u svom dugogodišnjem predanom radu.

Nagradu Sokol također dodjeljuje Glas Slavonije, uručuje se za iznimna dostignuća u sportu. Ove su je godine zaslužili sudionici Olimpijskih igara u Londonu. Nagradu su tako primili trener u Atletskom klubu Slavonija-Žito Josip Gašparac, rukometni suci Matija Gubica i Boris Milošević, atletičar Ivan Horvat (AK Slavonija-Žito) i trener ženske košarkaške reprezentacije Dejan Koronsovac.

Najuspješniji trener grada Osijeka je trener najboljeg kolektiva Konikom Osijeka Zdenko Sušac. Osim kao trener seniorske momčadi svog kluba, bio je uspješan i na reprezentativnom planu. Sušac je trener muške reprezentacije Hrvatske za sve mlađe kategorije (U-23, U-18, U-14) te su pod njegovim vodstvom na SP za juniore i kadete osvojena dva odličja.

Šest Kuna

Nagradu za najuspješnijeg sportaša - osoba s posebnim potrebama dobio je Darko Sarapa, član Športske udruge slijepih Svjetlost. Sarapa je kao član reprezentacije Hrvatske slijepih i slabovidnih osvojio naslov europskog prvaka, a također je i državni prvak na pojedinačnom PH u kuglanju. U konkurenciji sportskih kolektiva osoba s posebnim potrebama najuspješniji je Streljački klub Slavonac, koji okuplja sportaše s oštećenim sluhom. Slavonac je u disciplini serijska zračna puška osvojio drugo mjesto na ekipnom PH kod seniorki te treće kod seniora.

Trofej Kuna dodjeljuje se mladim uspješnim sportašima, a ove je godine nagrađeno njih šestero. Kune su odmah na početku svečanosti uručene: Leon Luki Čeliću (Streljački klub Tenja), Anti Kuduzu (Rukometni klub Osijek), Mariji Milas (Gimnastičko društvo Osijek Žito), Ivanu Pranjiću (Atletski klub Slavonija-Žito), Nikoli Ščerbakovu (Muški odbojkaški klub Mursa-Osijek) i Matiji Tutnjeviću (Kuglački klub Konikom Osijek).

Svim nagrađenima čestitke su uputili osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić i osječki gradonačelnik Krešimir Bubalo, poželjevši svima sportašima još bolje rezultate u 2013. godini. U ime nagrađenih riječi zahvale uputili su David Šain i Dragutin Kerže.

Goran ROGULJIĆ
Foto: Zdenko PUŠIĆ

55.

izbor organizirao je Glas Slavonije. Prvo izdanje održano je još 1957. godine

Najčitanije iz rubrike