Novosti
BAJIĆ DEMANTIRAO GRBIĆA I KARAMARKA

“DORH nije tražio praćenje novinara”
Objavljeno 14. prosinca, 2012.
Odavanja službene tajne mogu počiniti samo službene osobe, a ne novinari

Vezani članci

HDSSB PREDLAŽE IZMJENE ZAKONA O DORH-U I OBAVJEŠTAJNOM SUSTAVU

Salapić: Ograničiti mandat glavnog državnog odvjetnika

UZBUNA NA POLITIČKOJ SCENI

Ravnateljstvo negira praćenje Bajića, ministar zatražio istragu

Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić napokon se oglasio nakon izbijanja afere prisluškivanja te je demantirao navode Olivera Grbića i Tomislava Karamarka, koji su tvrdili kako je DORH naložio praćenje novinara.

- Uskok i nadležna državna odvjetništva uvijek su tražili da se istraže sudionici postupka vezanog uz curenje informacija. Dakle sudionici postupka koji su službene osobe. U dosadašnjem tijeku postupanja državni odvjetnici su ispitivali novinare u svojstvu svjedoka. Prema tome ni jedan nalog nije izdan da se rade izlisti bilo kojeg novinara ili bilo koji drugi nalog koji je vezan uz curenje informacija - kazao je Bajić, pohvalivši namjeru ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića da Unutarnja kontrola do kraja ispita što se doista događalo prošle godine pred izbore.

- Potpuno se slažem s ministrom unutarnjih poslova koji je naložio unutarnju kontrolu o tom pitanju. Imam potpuno povjerenje u rad Unutarnje kontrole i policije i siguran sam da će oni dati najbolji rezultat - ustvrdio je Bajić. O navodima da je i on sam bio metom policijskog postupanja nije želio govoriti puno. Tek je i dalje pozivao da se pričeka kraj istrage. “O tome ne bih želio govoriti niti nagađati jer prije svega trebam doznati o čemu je bilo riječ. Treba najprije utvrditi jesu li uopće poduzimane neke mjere, a ako jesu, koje su to bile mjere i jesu li bile zakonite. U konačnici će Unutarnja kontrola biti ta koja će dati odgovore na sva ta pitanja pa ćemo poslije odlučiti što dalje”, rekao je Bajić.

Bajić je ovim svojim prvim javnim istupom od izbijanja afere razbio opravdanje tadašnjih čelnika policije kako je za praćenje novinara i izlistavanje njihovih telefonskih poziva odgovoran nalog policije. Što nije nikakvo čudo, s obzirom na to da je više pravnih stručnjaka ustvrdilo kako novinari i ne mogu biti metom obrade za to kazneno djelo. Naime, odavanja službene tajne mogu počiniti samo službene osobe, a ne novinari.

U međuvremenu se u pravosudnim krugovima pojavila teza kako su novinari bili nadzirani da bi se "probilo" unutar istrage Fimi media. Prema tim tezama, vrh HDZ-a nije znao što se sve radi u Uskoku u sklopu istrage oko Fimi medije. Stoga se krenulo u nadzor novinara neposredno, a posredno i samog Bajićevog aparata. Samo zbog potrebe da se dozna dokle je istraga stigla.

Naš sugovornik iz obavještajnih krugova tvrdi kako uopće nije čudno da su novinari nadzirani. “To je bila praksa, široko shvaćati zakonske ovlasti kako bi se obavili neki poslovi. Pri tome, u policiji su nerijetko koristili mogućnosti da iskoriste postupanja za svoje potrebe, bilo privatne, bilo poslovne, bilo političke. Stoga i ne čudi da nitko nije zamjećivao kako iz jedne od elitnih policijskih postrojbi cure podaci prema kriminalcima, kad je ionako svatko radio što ga volja”, kaže naš izvor. On čak smatra kako u samom policijskom postupanju nije bilo velike zle namjere, već su političke strukture iskoristile Ravnateljstvo policije za svoje sitne potrebe. “Grbić i njegovi ljudi radili su kako znaju. A čini se da ne znaju puno ako ne uključe špijunske metode. Pri tome nisu shvaćali da su postali politički instrument, no nemojmo se zavaravati. U tom je trenutku u policijskim strukturama bilo mnogo Karamarkovih 'pouzdanika', koji su znali kako se rade paraobavještajne akcije. Nemojmo se zavaravati, Grbiću unatoč, kojeg je preko Sanadera instalirao Robert Ježić, najosjetljivije poslove u policiji tih je dana obavljao Milijan Brkić, Karamarkov čovjek”, kaže obavještajac.

Danko RADALJAC/Cristian Bruno GALIĆ

Zoran Milanović

predsjednik Vlade

Očekujem strogu istragu

O slučaju se još jednom oglasio i premijer Zoran Milanović. “U tu se istragu ne mogu i ne smijem miješati, ali očekujem da će biti provedena strogo”, rekao je premijer, podsjetivši na događaje od prije dvije godine. Tada je naime policija, a ne tužiteljstvo, podnijela nekoliko kaznenih prijava protiv nekolicine SDP-ovaca. “Sve su propale, za to nitko nije odgovarao, to je ono što znamo, i što sam tada javno govorio. Nije bilo simpatično, i rekao sam to nije normalno, naprosto čudno”, kazao je Milanović, dodavši kako će se i ovaj slučaj praćenja, kao i tzv. watergate s izlistima brojeva telefona čelnika SOA-e dovesti do kraja.

UNUTARNJA KONTROLA ZAPOČELA SVOJ POSAO

Unutarnja kontrola započela je svoj posao unutar policijskog sustava. Pretrest će se svi izvještaji i zabilježbe iz tih izvida, ali ne samo oni koji su bili do slanja izvješća DORH-u o samoj obradi. Naime, postoje indicije da su se neka policijska postupanja nastavila i nakon toga.

Mladen Bajić

glavni državni odvjetnik

Ni jedan nalog nije izdan da se rade izlisti bilo kojeg novinara

Možda ste propustili...

OBILJEŽENA 29. OBLJETNICA RAKETIRANJA ZAGREBA

Položen vijenac za stradale civile

PREMA POSLJEDNJEM POPISU U VUKOVARU ŽIVI 23.135 STANOVNIKA

Živić: Vukovar i dalje gubi stanovništvo iako se negativni trend usporio

MEĐUNARODNO NATJECANJE BEST WARRIOR COMPETITION U SAD-U

Desetnik Jelić najbolji u kategoriji dočasnika stranih oružanih snaga

Najčitanije iz rubrike