Kultura
DVIJE PARALELNE LIKOVNE MANIFESTACIJE U OSIJEKU

23. Biennale u Galeriji, Odbiennale u Essekeru
Objavljeno 13. prosinca, 2012.

OSIJEK - Osječka likovna scena od danas će biti bogatija za dva likovna događaja. U Galeriji likovnih umjetnosti u 19 sati bit će otvoren tradicionalni, 23. Slavonski biennale, na kojem će svoje radove iz slikarstva, kiparstva, grafike, multimedije i primijenjene umjetnosti prikazati brojni autori iz Slavonije te oni na neki način povezani s ovom regijom. Sat vremena prije, u 18 sati, u Esseker centru bit će prvi put prikazani radovi umjetnika pod zajedničkim nazivom Odbiennale.

Izložba Slavonski biennale tradicionalna je likovna manifestacija koju organizira Galerija likovnih umjetnosti u Osijeku, piše kustosica osječke GLU Valentina Radoš. “Prvi Biennale održan je 1968. godine, te je najveća i jedina žirirana izložba u regiji. Značajna je po svom sadržaju – jedina je izložba koja tu vrstu sadržaja postavlja i predstavlja u regiji i Osijeku. Ove je godine žiri (dr. Sonja Briski Uzelac, teoretičarka umjetnosti, predsjednica žirija, članovi - mr. Branka Hlevnjak, povjesničarka umjetnosti, Darko Macan, književnik i autor stripa, dr. Jasminka Najcer Sabljak, viša kustosica, i Valentina Radoš, kustosica iz GLU Osijek) za izlaganje izabrao u likovnom dijelu 67 autora s 81 radom, a za primijenjenu umjetnost 18 autora s 21 radom. Prema pravilima Biennala dodjeljuju se nagrade Grand Prix, tri jednako vrijedne nagrade Ex Aequo te Priznanje. Iz navedenoga proizlazi da je dodjela nagrada bila više nego uobičajeno teška, s više mogućih kandidata za šest odličja. Nagrađeni su se prema procjeni žirija izdvojili kvalitetom rada, autonomijom autorske geste te vjerodostojnošću i suvremenošću umjetničkog izraza, ujedno i kvalitetama koje su članovi žirija prepoznali kao glavne kriterije. Dobitnici nagrada 23. Slavonskog biennala predstavit će se javnosti na otvorenju izložbe”, kaže Valentina Radoš.

Grupna izložba Odbiennale, u organizaciji i produkciji umjetničke organizacije POPUP Osijek, rezultat je samoorganiziranja pretežno mlađe novonastale umjetničke scene. Postav te izložbe čine radovi nekih umjetnika koji su odbijeni na natječaju za sudjelovanje na Slavonskom biennalu, zatim radovi umjetnika koji uopće nisu željeli pristupiti natječaju te radovi umjetnika koji svojim djelovanjem zastupaju proširivanje ustaljenih okvira na kojima se temelji percepcija suvremene umjetnosti i koji svojim djelovanjem podržavaju i vjeruju u principe od kojih polazi izložba Odbiennale. Organizatori su Vladimir Frelih, Margareta Lekić, Ana Petrović i Josip Kaniža (na fotografiji). (D.Kć.)

Možda ste propustili...

USTANOVA NAMIJENJENA OČUVANJU I VREDNOVANJU NEMATERIJALNE BAŠTINE VIŠKOVA

Otvorena Kuća halubajskega zvončara u Viškovu

PROMOCIJA KNJIGE JULIJANE ADAMOVIĆ “OČE, AKO JESI” U KLUBU KNJIŽARE NOVA

Veličanstven roman o ženama i muškarcima

PREMIJERA U DJEČJEM KAZALIŠTU BRANKA MIHALJEVIĆA

“Četiri čudesne nezgode” voljet će i djeca i roditelji

Najčitanije iz rubrike