Osijek
DRUGA SCENA, CENTAR ZA ALTERNATIVNE MEDIJE I DRUŠTVO PISACA

Živimo u dobu informacija dužine SMS-a, tiskani se mediju moraju prilagoditi
Objavljeno 11. prosinca, 2012.

Vezani članci

IZLOŽBA MONIKE VLADISAVLJEVIĆ

Druga scena: Androgeni dječaci i kastrirani mačci

Udruga Druga scena u suradnji s Centrom za alternativne medije iz Beograda i Regionalnim odsjekom Hrvatskog društva pisaca za Slavoniju i Baranju, organizirala je u Osijeku nastavak regionalne serije tribina o IT aktivizmu, pod nazivom "IT aktivizam– pokret, ideje, sloboda medija". “Budućnost je u internetu, no moram reći da, iako je danas bitno biti prvi, Internet neće uništiti tiskovne medije. Primjerice, u SAD-u, prodaja New York Timesa raste iz godine u godinu. Čak i mi koji radimo na radiju koji i nije direktno ugrožen Internetom svakodnevno se njime služimo u našem poslu”, poručila je Tatjana Mautner, članica Upravnog odbora Hrvatskog novinarskog društva i urednica na Radiju Osijek. Igor Gajin, iz Hrvatskog društva pisaca i s osječkog Sveučilišta pojasnio je zašto Internet preuzima primat nad tiskovnim medijima.

- Internet, televizija i radio donose sadržaj konzumentu. Kod tiskovnih medija vi morate otići po taj sadržaj. Jednostavno ne postoji ta razina komfora koju nude ostali mediji. Takođe, novine ne mogu informaciju tako brzo artikulirati, no ono što nude je kvalitetna analiza i kvalitetno obrađen materijal. Uz komfor, problem je i konzumacija informacija, jer nitko ne želi čitati više od deset redaka. Živimo u dobu informacija dužine jednog SMS-a i tiskani mediji morat će pronaći konzistenciju između digitalnog i tiskovnog.

Također, na tribini se moglo čuti i o konceptu intelektualnog vlasništva, primjerice, autorskih prava i copyrightsa, koji stoje u osnovi svih rasprava i sporova oko slobodnog širenja i prenošenja intelektualnih sadržaja na internetu. O toj temi govorio je Aleksandar Kokotović, predsjednik međunarodne studentske organizacije Studenti za slobodu iz Beograda istaknuvši kako je sloboda interneta važna i države je trebaju štititi, jer bilo kakvo upletanje države u kontrolu interneta je zadiranje u slobode. D.Matak

ideja slobode govora

Borislav Ristić (Udruga Druga scena iz Osijeka i urednik web-portala regionalne libertarijanske mreže alternativnih medija Sloboda i prosperitet) i Siniša Dukarić (IT stručnjak) govorili su o nastanku novih pokreta na društvenim mrežama te njihovim akcijama i idejama, kao i njihovom utjecaju na širi društveni kontekst, kao i to koliko su ti pokreti uopće uspjeli artikulirati osnovnu ideju slobode govora, a koliko su sami pod utjecajem tradicionalnih ideoloških koncepata. Naakon Osijeka tribina će se održati u Zagrebu i Rijeci.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike