Regija
INVALIDI KAO GRAĐANI DRUGOG REDA

Na prosvjed roditelja
djece invalida idu i Baranjci
Objavljeno 4. prosinca, 2012.

BELI MANASTIR - Među roditeljima djece s invaliditetom, koji će 14. prosinca prosvjedovati na zagrebačkom Markovom trg, bit će i Baranjaca. I to ne malo. Kako ističe njihova predstavnica, ciljevi su svima isti. Tvrde kako svi oni vode dvije borbe, prvu s bolešću svoje djece, a drugu s državom koja ih tretira kao građane drugog reda, i daje im samo mrvice, nerijetko u koliziji s Ustavom zagarantiranim pravima.

- Naša je borba svakim danom sve teža, pa od Vlade tražimo samo svoja prava - ističu, nabrajajući samo neka. Ne žele, primjerice, da njihovoj djeci uzimaju pola invalidnine ako ona borave duže od četiri sata u školi ili nekoj drugoj ustanovi. Nadalje, žele promjenu u statusu roditelj njegovatelj te smatraju da status roditelja njegovatelja ili status njegovatelja nikako ne bi smio ovisiti o satima koje dijete provodi u predškolskoj, obrazovnoj ili zdravstvenoj ustanovi, već je potrebno uzeti u obzir i individualne potrebe djeteta. Traže i osiguravanje osnovne habilitacije za njihovu djecu, s naglaskom da im je ona zajamčena i Ustavom.

- Naša djeca nemaju osiguranu adekvatnu habilitaciju ni u većim, a kamoli u manjim gradovima i općinama, pa su često terapeuti koji rade u manjim mjestima nedovoljno educirani i ne znaju što bi radili s djecom. Stoga često putujemo u veće gradove, ali to je upitno i često neostvarivo, jer se pravo na to ne odobrava svakomu - objašnjavaju, dodajući da traže i osiguravanje osobnog asistenta u nastavi svakom djetetu s invaliditetom. Želja im je da nadležne institucije i odgovorne osobe u njima shvate koliko su očajni, ali i odlučni u borbi za svoju djecu, unatoč umoru od neprekidne borbe s vjetrenjačama.

- Željeli bismo da se oni koji tako olako odlučuju o sudbini naše djece bar na tren pokušaju staviti u naš položaj i zamisle koliko je bolno i teško doslovno prositi za svaku, pa i najmanju, stvar - poručuju.I.Getto

Pridružite se prosvjedu

Na prosvjed pozivaju i sve čitatelje koji su u mogućnosti otići u Zagreb. Navode kako imaju potporu brojnih udruga i institucija, poput Edukacijskog-rehabilitacijskog fakulteta, Hrvatske udruge radnih terapeuta, Hrvatske udruge za ranu intervenciju u djetinjstvu, mreže udruga osoba s invaliditetom, udruga Roda, Oko, Uzah i mnogih drugih. Zbog organiziranja prijevoza svi zainteresirani za odlazak u Zagreb mogu nazvati broj 091/5653911 od 13 do15 sati.

Najčitanije iz rubrike