Magazin
KRATKO I JASNO - DR. STJEPAN RIBIĆ

Ured će u Bruxellesu tek doći do izražaja
Objavljeno 1. prosinca, 2012.

Ponovno se Osječko-baranjska županija pojavljuje s najvećim brojem prihvaćenih projekata. Je li to znak da ste otkrili recept kako ne samo “kucati nego i otvarati vrata” EU fondova?

- S današnjim danom subjekti s područja Osječko-baranjske županije aktivno sudjeluju u 254 projekta ukupne vrijednosti od 118 milijuna eura. Mislim da o nama najbolje govore naši rezultati, a oni su izvrsni, stoga možemo zaključiti da je naš recept i te kako uspješan.

Kažete da za cilj nije da Agencija i Županija budu te koje će privući što više novca, nego u projekte treba uključiti što više drugih subjekata.

- Mislimo da nitko ne može ostaviti po strani činjenice da će Hrvatska moći raspolagati s 13,7 milijardi eura. Svi se moramo ozbiljno odnositi prema toj mogućnosti i poduzeti sve moguće da povučemo što više tih sredstava. Zbog toga je i Županija s Ekonomskim fakultetom pokrenula studij za projekt- menadžera Grada Osijeka preko svog Pučkog otvorenog učilišta, edukaciju za svoje ljude iz upravnih odjela i tvrtki jer jasno žele da sve gradske firme i institucije aktivno sudjeluju u povlačenju EU sredstava.

Možete li vi kao Agencija postati izvozni županijski brend, jer kada uđemo u EU, bit ćemo vezano uz projekate prekogranične suradnje zanimljivi susjedima u Srbiji i BiH?

- Mi već i jesmo jedan od izvoznih brendova i za druge županije u Hrvatskoj i za zemlje u okruženju, koje se pripremaju za dobivanje statusa zemlje kandidata ili ga već imaju, a tu mislim i na Vojvodinu, BiH, Makedoniju, Kosovo, Albaniju i Crnu Goru.

Kada za pola godine uđemo u EU, kakva će biti uloga Ureda u Bruxellesu?

- Predstavništvo će u Bruxellesu tek tada dobiti svoju pravu ulogu, za koju se pripremao sve ove godine, nastavit će i raditi punom parom s puno većim mogućnostima, koje će nam pružiti punopravno članstvo u EU, s posebnim naglaskom na korištenje strukturnih fondova i kohezijskog fonda. D. Kuštro

Najčitanije iz rubrike