Regija
VAL RADNIKA U VALPOVŠTINI SLIJEVA SE NA BIRO

U Belišću d. d. od 960
radnika ostaje - 300!
Objavljeno 14. studenog, 2012.
Radnici potpisuju osobno uvjetovan otkaz ugovora o radu uz pritisak, kažu u HUS-u

BELIŠĆE – Ova godina na području grada Belišća ostat će zasigurno zapamćena kao jedna od najcrnjih u novijoj povijesti. Posljednjih mjeseci, naime, zabilježen je najveći val otpuštanja radnika u tvrtki Belišće d. d., iz koje će do kraja ove godine na Zavod za zapošljavanje otići više od 600 radnika!

“Zahvaljujući” poslovnoj politici Uprave Belišća d. d., čiji je vlasnik prije nešto više od dvije godine postao austrijski Duropack, ova nekad divovska tvrtka za proizvodnju papira i kartonske ambalaže, koja je prije Domovinskog rata imala više od 5.000 zaposlenih, do kraja godine svest će se na tek nešto više od 300-tinjak radnika, koliko je imala 1884. godine, u doba kada je tvrtku osnivao mađarski tvorničar Salamon Heinrich Gutmann.

Informaciju nam je potvrdio i čelnik Hrvatske udruge sindikata Ozren Matijašević, koji se pozvao na izvješće belišćanskog sindikata Stvarnost te upozorio na to kako je situacija u toj tvrtki zabrinjavajuća. Prema istom izvješću, u Belišću je potpisan još jedan aneks Sporazuma o stimulativnim otpremninama do 30. studenoga ove godine između Uprave i predstavnika sindikata.

Službenih otkaza nema

Tvornica destilacije i proizvodnje retortnog ugljena, grill briketa i ogrjevnog briketa, gdje su zaposlena 54 radnika, u procesu je razmatranja ponuda potencijalnih novih vlasnika, jedne talijanske tvrtke. U slučaju neprihvaćanja ponude zainteresiranog investitora, i ovoj tvornici prijeti sigurno zatvaranje.

Zatvorena je proizvodnja pripreme drveta, proizvodnja poluceluloze, zaustavljen jedan papirni stroj (PS3), što za sobom povlači i gašenje pratećih službi - strojarskog i elektroodržavanja, unutarnjeg transporta. Sve radnike u navedenim proizvodnim cjelinama direktor je informirao o nužnom gašenju proizvodnje te im je ponuđen, kao najbolje rješenje, dogovorni sporazum o stimulativnim otpremninama.

- Ako se zaustavljanje proizvodnje od drveta i može opravdati ekologijom, gašenje 50 posto proizvodnje papira teško je objašnjivo i opravdano. Teško je ne prepoznati model planskog uništavanja i gašenja proizvodnje i kupnje - strahuju u sindikatu, gdje posebno naglašavaju da zapravo u cijeloj toj priči nigdje nema službenih otkaza nego radnici potpisuju osobno uvjetovan otkaz ugovora o radu uz pritisak da prihvate ponuđeno.

- Sagledavajući iznesene činjenice, možemo zaključiti da će nakon provedbe nove organizacije ostati samo nešto više od 300 zaposlenika, što je zabrinjavajuće u odnosu na početak ove godine, kada je u tvrtki bilo 960 zaposlenih. To znači da se proizvodnja papira prepolovljuje, a planovi i smjerovi za budućnost ne iznose - drže u Sindikatu.

Obećanja, obećanja...

Komentirajući najnovija događanja u Belišću d. d., Ozren Matijašević podsjetio je na to da je prije nepunih mjesec dana održan sastanak sindikata s dva člana Uprave tvrtke, kada se sindikat oštro suprotstavio najavama daljnjeg smanjenja broja radnika. Radnici, ali i mnogi građani Belišća i Valpovštine, strahuju da je sve ovo što se događa samo trasiranje puta prema krajnjem cilju vlasnika tvrtke, a to je, nagađaju, potpuno gašenje proizvodnje u Belišću. Jer kako drukčije objasniti sadašnje poteze Uprave tvrtke koja je prilikom preuzimanja 2010. godine pompozno najavljivala kako će “od integracije Belišća i Duropacka koristi imati sve interesne skupine, kako će zaposlenici dobiti priliku za stabilniju karijeru te profesionalni razvoj unutar međunarodne grupacije, kako će kupci imati koristi od širokog i atraktivnog portfelja proizvoda dok će vjerovnici poslovati s jakim i pouzdanim poslovnim partnerom. Na posljetku, i lokalne zajednice trebale bi profitirati od planiranih ulaganja, očekivanog poslovnog razvoja, kao i od visoke kvalitete i standarda zaštite okoliša koje primjenjuje ova vodeća međunarodna grupacija”, neke su od velikih najava novih vlasnika otprije samo dvije godine.

Lidija ANIČIĆ
Bez odgovora Uprave

Službeni upit Upravi o događanjima u tvrtki i planovima za budućnost i za ostatak radnika poslali smo prije dva tjedna. Do danas nismo dobili odgovor.

Kraj i Sektora energetike?

Doznajemo također da je prije nekoliko dana Uprava iznijela i planove o Sektoru energetike, gdje je zaposleno 40 radnika, o ekonomskoj neisplativosti proizvodnje te zahtjevu za smanjenje broja radnika. Najavila je da će biti potrebno naći i određeno rješenje za postojeće energetske kapacitete, odnosno pisma namjere zainteresiranih ako se ovaj sektor proizvodnje planira zadržati.

Prije Domovinskog rata tvrtka Belišće d. d. imala je više od

5.000

zaposlenih, a s tristotinjak radnika počela je 1884. godine, u doba osnivanja

Teško je ne prepoznati model planskog uništavanja i gašenja proizvodnje i kupnje

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike