Osijek
KAŽNJEN U VALPOVU, A U OSIJEKU DOBIO DOKAZ O NEKAŽNJAVANJU

Osuđen na pet mjeseci zatvora pa dobio posao u osnovnoj školi
Objavljeno 30. listopada, 2012.
Čemu potvrda o nekažnjavanju ako se, umjesto na cijelu državu, odnosi na samo jedan grad!?

Vezani članci

DOBILI DEFIBRILATOR

Zatvorski čuvari spašavaju života

ČETRDESETGODIŠNJAKU KOJI JE PRIJAVIO POKUŠAJ IZNUDE OD PET MILIJUNA KUNA, ISTOGA DANA POSLODAVAC URUČIO RADNU KNJIŽICU

Kako do potvrde o nekažnjavanju?

Iako je 37-godišnji Ivica Martinković lani u prosincu osuđen na pet mjeseci zatvora, koji su potom preinačeni u godinu dana uvjetne kazne koja istječe tek 4. prosinca ove godine, Općinski sud u Osijeku izdao mu je potvrdu o nekažnjavnju!

Upravo ovakva potvrda pomogla mu je da u travnju ove godine dobije posao spremača na neodređeno vrijeme u OŠ Višnjevac, a prije toga već je radio u OŠ Mladost kao zamjena za radnika na bolovanju. No, nakon što je ravnatelj OŠ Višnjevac Dane Končar sasvim slučajno doznao da protiv Martinkovića postoji pravomoćna presuda zbog usmene prijetnje bio je prisiljen ukloniti ga iz ustanove u roku od 15 dana.

Izvanredni otkaz

Martinković je uvjeren kako je izvanredan otkaz koji je dobio i to za vrijeme otvorenog bolovanja nepravovaljan jer je on postupio prema zahtjevima u natječaju raspisanom u travnju ove godine i dostavio pravovaljanu dokumentaciju.

- U natječaju se tražilo da se, između ostalih dokumenata, dostavi i dokaz o nekažnjavanju. Otišao sam na Općinski sud, gdje sam dobio potvrdu da nisam kažnjavan i da se protiv mene ne vodi postupak. Iskreno sam bio iznenađen ovakvom potvrdom, ali prema njoj nije bilo zapreke da se prijavim na natječaj. S obzirom da sam dijete hrvatskog branitelja, da sam ostao bez oba roditelja imao sam dodatne bodove pri zapošljavanju, a sva predana dokumentacija bila je valjana. No, kada je ravnatelj doznao da sam kažnjavan u Valpovu ponudio mi je da potpišem sporazumni ili dobijem izvanredni otkaz. Zbog cijele situacije mi je pozlilo i otišao sam na bolovanje, a nakon nekoliko dana dobio sam rješenje o o izvanrednom otkazu. Budući da se nisam ničim ogriješio o uvjete natječaja angažirao sam dva odvjetnika i potražit ću svoju zadovoljštinu i vraćanje radno mjesto sudskim putem, kaže Martinković.

Sudski apsurd

U školi napominju kako je sad tek izišla na vidjelo apsurdnost potvrde o nekažnjavanju jer je evidentno da potvrda jednog suda ne znači da osoba nije kažnjavan na nekom drugom sudu u Hrvatskoj.

- Mi smo morali zatražiti potvrdu Ministarstva pravosuđa u kojoj se tek može vidjeti je li Martinković kažnjavan bilo gdje na području cijele Hrvatske, a dobili smo je nakon mjesec dana. Ubuduće više ni jednu osobu nećemo zaposliti na neodređeno, prije negoli dobijemo od Ministarstva pravosuđa potvrdu da nije nigdje u Hrvatskoj pod postupkom. Mi smo škola sa 643 učenika i moramo jako paziti koga zapošljavamo, a mislim da je ovo jako dobar primjer i svim ostalim obrazovnim ustanovama, napomenuo je Dane Končar, ravnatelj OŠ Višnjevac.

Teško je na kraju ne zapitati se koliko kažnjenika radi u školama, vrtićima, na fakultetima samo zato što imaju dokument da nisu kažnjeni u mjestu u kojemu su dobili posao.

Nefreteta Z.EBERHARD
U RIJECI MU SUDILI ZBOG 600 KG DROGE, U OSIJEKU JE “ČIST”

Glasnogovornik Županijskog suda i ugledni osječki sudac Miroslav Rožac kaže kako je riječ o apsurdu sustava i činjenici da Ministarstvo pravosuđa do danas nije ujedinilo sustav ishođenja potvrda o nekažnjavanju za cijelu Hrvatsku. “Osobno sam upozoravao na ovaj problem još od 1997., kada je izdavanje ovih potvrda počelo. U praksi to znači da se na sudu u Splitu protiv vas može voditi postupak zbog ubojstva, ali ako vam je mjesto prebivališta u Osijeku vi ćete na osječkom sudu dobiti potvrdu da ste pred ovim sudom čisti. Sjećam se slučaja muškarca protiv kojeg se zbog šverca 600 kilograma droge vodio slučaj u Rijeci, no on je došao tražiti potvrdu u Osijek. Naši službenici su bili u nedoumici što učiniti. Tada smo rukom na potvrdu dodali da se protiv njega vodi postupak u Rijeci. No, mi smo za ovaj slučaj znali jer je bio poznat u medijima, ali koliko je sličnih slučajeva za koje mi ne znamo, pa izdamo potvrdu prema kojoj su čisti pred zakonom, a kao takvi mogu dobiti posao čak, evo primjera, i u osnovnoj školi”, upozorava sudac Rožac.

Miroslav Rožac

sudac, glasnogovornik Županijskog suda

Na sudu u Splitu protiv vas se može voditi postupak zbog ubojstva, u Osijeku možete dobiti potvrdu da ste čisti

Koliko osuđenika radi s djecom zato što im je država dala dokument da nisu kažnjeni?

Možda ste propustili...

STRUČNO-ZNANSTVENA TRIBINA

100 godina dvorca Mačkamama

ZABORAVNI OSJEČANI KAO ZOMBIJI LUTALI GRADOM

Kruh bi, da ga je bilo, neki platili i 10 eura!

KREATIVNA RIZNICA: 520 VOLONTERA U 10 GODINA

Volonterski im je perfekt odredio poslovni prezent

Najčitanije iz rubrike