Crna kronika
ČETRDESETGODIŠNJAKU KOJI JE PRIJAVIO POKUŠAJ IZNUDE OD PET MILIJUNA KUNA, ISTOGA DANA POSLODAVAC URUČIO RADNU KNJIŽICU

Kako do potvrde o nekažnjavanju?
Objavljeno 3. prosinca, 2005.
OSIJEK - Trojici muškaraca koji su zbog pokušaja iznude pet milijuna kuna od 40-godišnjeg Tihomira C. uhićeni u srijedu u Osijeku, istražni sudac Županijskog suda Osijek odredio je 48-satno zadržavanje u pritvoru. Jučer poslijepodne od Županijskog državnog odvjetništva stigao je zahtjev za provođenje istrage. Danas bi sva trojica trebala biti ispitana i nakon toga bi trebala biti donesena odluka o mogućem otvaranju istrage i određivanja pritvora za uhićeni trojac.
Kod istražnog suca, u četvrtak su privedeni Ramiz Pandžić (35) iz Vinkovaca, 33-godišnji Zoran Spasić koji boravi na području Osijeka i Dalibor Križanović (37) iz Osijeka. Pandžić i Križanović su hrvatski državljani dok Spasić nema državljanstva. On je rođen u SCG i podnio je zahtjev za dobivanje hrvatskog državljanstva.
Oštećeni Tihomir C., koji je sve prijavio policiji, istoga dana dobio je rješenje o otkazu. Ekspresni prekid radnog odnosa je uslijedio nakon što je njegov donedavni poslodavac doznao za njegovu sumnjivu prošlost, iako je on prilikom zapošljavanja navodno čak predao i uvjerenje o nekažnjavanju. Taj podatak otvorio je pitanje, na koji je način uspio dobiti potvrdu o nekažnjavanju od suda (za sada je nepoznato od kojeg), te na taj način podnijeti zamolbu za posao i u konačnici ga dobiti u zagrebačkoj tvrtki Prvi faktor d.o.o.
Postoje tri mogućnosti kako je to moguće. Prvo, da je podnositelj zahtjeva za posao priložio u zamolbu stari izvod o tome da se pred sudom gdje živi, (općinskim i županijskim) protiv njega "ne vodi kazneni postupak te da nije podignuta optužnica a niti je izrečena nepravomoćna osuđujuća presuda za kaznena djela za koja je zapriječena kazna od tri godine."
Drugi način je da osoba uvijek može biti osuđena u npr. Splitu, a u Osijeku dobiti potvrdu da se ovdje ne vodi protiv nje kazneni postupak. Na kraju, treći je da čovjek na sudu ima dobru vezu preko koje će dobiti potvrdu u onoj formi i na način kako on to želi. Najsvježiji primjer toga, slučaj je suđenja bivšem ravnatelju jedne osječke srednje škole koji se uspio zaposliti u prosvjeti dok je protiv njega pokrenut postupak za niz pronevjera i prijevara kolega s posla koji su mu bili jamci.
Doznajemo da se u sudu, protiv svake osobe protiv koje je započeo postupak formira kartica s imenom na kojoj su podaci zašto se protiv nje vodi postupak. Kada se suđenje okonča pravomoćno (Vrhovni sud potvrdi presudu) ta kartica se poništava i jedinu evidenciju o kažnjavanju ima Ministarstvo pravosuđa u Zagrebu i policija koja svoju kartoteku o građanima u sukobu sa zakonom vodi do kraja njihova života.

Autor: M.BUGARIĆ/M.MATASOVIĆ


Najčitanije iz rubrike