Ekonomija
SAJAM AGRO ZEMLJA

U tri dana sajam razgledalo nekoliko tisuća posjetitelja
Objavljeno 15. listopada, 2012.
Predstavili su se proizvođači mehanizacije, OPG-ovi, tvrtke...

Vezani članci

11. JABUČINI DANI I 4. ĐAKOVO EXPO ZLATNE RUK

Ponudili i “čvarke” od jabuka, ličke kape i ukrasno kamenje

ETNOSAJAM U VUKOVARU

Jakovina: Hrvatski će proizvođači imati što pokazati EU

CRVENO ZLATO - LUG PONOVNO POKAZAO NAJBOLJE ŠTO IMA

Paprikom plaćali i otkup Turcima

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina otvorio je u petak u Bizovačkim toplicama 18. međunarodni sajam Agro Zemlja – trodnevnu manifestaciju koja se održava u organizaciji tvrtke Katava d.o.o. i pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede.

Na međunarodnom izložbeno-prodajnom sajmu poljoprivrede, prehrane, hortikulture, ribolova, lovstva, ekologije, seoskog turizma i obnovljivih izvora energije predstavilo se oko 200 domaćih i inozemnih izlagača, a njihov proizvodni program razgledalo je nekoliko tisuća posjetitelja. U sklopu programa održala se i izložba poljoprivredne mehanizacije te županijska stočarska izložba, a Svjetski dan hrane obilježen je tematskim izlaganjima, kao i nizom stručnih skupova i promotivnih programa.

Kako je naglašeno i u prigodi otvaranja, sajam Agro Zemlja nastoji pružiti uvid u najnovija dostignuća tehnologije, koja, primjenjiva u praksi, trebaju pridonijeti boljitku i osigurati profitabilnost poljoprivredne proizvodnje. Na sajmu sudjeluju izlagači koji predstavljaju sam početak proizvodnog ciklusa u poljoprivredi – sjemenarstvo, sadnice, zaštita bilja, preko mehanizacije i opreme za preradu, ali i oni koji govore o mogućnosti otkupa i kooperacije. Poseban je naglasak na mehanizaciji - na Agro Zemlji predstavljaju se svi distributeri traktora u Hrvatskoj, kako izložbeno tako i praktično, strojevima u radu.

1. Festival kukuruza

U okviru sajamskog programa vezanog uz ratarstvo uveden je novi, edukativni program - Festival kukuruza. U suradnji s osječkim Poljoprivrednim fakultetom, te uz stručno vođenje prof.dr. Vlade Kovačevića, postavljen je pokus sjetvom hibrida kukuruza Poljoprivrednog instituta Osijek i tvrtke Syngenta.

- Ovim pokusom, koji se bazira na znanstvenoj osnovi budući da su hibridi kukuruza zasijani u četiri ponavljanja, želimo kroz natjecateljski program dobiti na mjerodavan način šampiona Festivala kukuruza sajma Agro Zemlja. A kako bismo za ovaj novi program zainteresirali i poljoprivredne proizvođače, pripremili smo nagradnu igru s bogatim fondom nagrada. Da bi sudjelovali, bilo je potrebno, nakon pregleda sajamskog pokusnog polja, ispuniti kupon na koji je trebalo upisati ime hibrida i prinos za koji se predviđa da će ponijeti titulu pobjednika. Ovaj smo program pokrenuli potaknuti brojnim pokusima koje sjemenarske tvrtke obavljaju svaka za sebe. Tim projektom, kao prvi u Hrvatskoj, sajam Agro Zemlja želi na jednom mjestu, u okviru manifestacije koja okuplja velik broj posjetitelja te kroz ovako stručno postavljen način pokusa, pružiti neovisan uvid u sjemenski materijal radi ostvarivanja što boljih prinosa - rekli su organizatori o Festivalu, na kojem su najbolje ocijenjeni hibridi kukuruza tvrtke Syngenta – Agro.

Oprema za navodnjavanje

Kako će 2012. biti zapamćena kao izrazito sušna godina, na sajmu su brojni distributeri opreme za navodnjavanje prezentirali sustave za navodnjavanje velikih površina, ali i one namijenjene za natapanje malih parcela. Održane su i prezentacije isplativosti ulaganja u sustave navodnjavanja, u čemu svakako svoj doprinos trebaju dati i državne mjere poticanja.

Ovogodišnji nastup nekolicine novih tvrtki distributera poljoprivredne mehanizacije, uz tradicionalne izlagače koji nude traktore, kombajne i priključne strojeve, definitivno se može ocijeniti kao nagovještaj rasta u ponudi i potražnji poljomehanizacije, a njima su se priključili i domaći proizvođači priključnih strojeva. Svi oni bili su na raspolaganju posjetiteljima za prezentacije strojeva u radu.

Ugovaranje sjetve

Kako bi se priprema poljoprivrednih proizvodnji na vrijeme organizirala, na sajmu je bilo moguće i ugovaranje kooperativne proizvodnje. Tu posebno treba izdvojiti novoosnovanu tvrtku Viro-kooperacija, koja je pružala informacije za ugovaranje kako jesenske tako i proljetne sjetve svih kultura, uz snažnu financijsku potporu cijele Viro grupacije. Istaknut je bio i nastup tvrtke Agrofructus, u kojoj njeznih 3.700 kooperanata ima sigurnog partnera, organizatora proizvodnje i otkupljivača voćarskih i povrćarskih kultura.

Sajam je tradicionalno ponudio i cvijeće i sadnice domaćih proizvođača, a djeca osnovnih škola imala su priliku sudjelovati u likovnoj radionici, koja je, s obzirom na novi program – Festival kukuruza, imala kao temu kukuruz. Najuspješni mali likovnjaci osvojili su i prigodne nagrade.

Stočarska izložba

Sedma županijska stočarska izložba, održana u nedjelju, bila je više okrenuta edukaciji te animaciji radi zadržavanja i širenja interesa za stočarstvo kod mladih. Najbolja među iznimno kvalitetnim grlima na izložbi dobila su vrijedne nagrade i priznanja. Tako je u kolekciji kobila lipicanske pasmine 1. nagradu osvojila kobila Gaetana vlasnika EKO-Jazo iz Ivanovca, drugo mjesto kobila Liza vlasnika Darka Čelika iz Ernestinova, treće kobila Drava Ivice Brataljenovića iz Selaca Đakovačkih, a četvrto Canissa u vlasništvu Blaženke Filipović iz Županje. U kolekciji pastuha lipicanske pasmine, 1. mjesto pripalo je grlu Conversano Zenta vlasnika Stanka Maka iz Čepina, 2. mjesto pastuhu Pluto Liza Zdenka Lebineca iz Ivanovca, a treće pastuhu Ivice Brataljenovića iz Selaca Đakovačkih. U kolekciji pastuha hrvatskog hladnokrvnjaka, najbolje ocjene dobio je pastuh Lejto vlasnika Josipa Šarića iz Podgorača, kao drugoplasirani završio je pastuh Dorat vlasnika Josipa Pritišanca iz Šaptinovaca, a kao trećeplasirani pastuh Lubor vlasnika Krune Geršića iz Sarvaša. Na četvrto mjesto plasirao se pastuh Ante vlasnika Zorana Kragojevića iz Sušina. Među kobilama hrvatskog hladnokrvnjaka na četvrto se mjesto plasirala kobila Beba u vlasništvu najstarijeg uzgajivača na sajmu, Milana Žilića iz Bockovca, treće mjesto pripalo je kobili Vranka vlasnika Antuna Glavačevića iz Strizivojne, dok su na drugom, odnosno prvom mjestu završila grla Mrka u vlasništvu Zorana Smoljaneca iz Podravskih Podgajaca i Arka u vlasništvu Josipa Šarića iz Podgorača. Osim grla koja su bila samo u prikazu, posebnu pozornost izazvale su zaprege u kojima su svoje konje predstavili Ivica Brataljenović iz Selaca Đakovačkih, Antun Glavačević iz Strizivojne, Zdravko Kadežabek iz Dolaca, Blaž Mikić iz Trnave, Darko Čelik iz Ernestinova, Nenad Đurić iz Tomašanaca i Zdenko Lebinac iz Ivanovca.

Prilika za zaradu

O tome da je riječ o najznačajnijem poljoprivrednom sajmu na istoku Hrvatske možda bi najbolje mogli posvjedočiti dugogodišnji izlagači. Kako kažu, kriza i recesija i ovdje su uzele danak. Broj posjetitelja nije značajnije opao u odnosu na prijašnje godine, ali njihova kupovna moć svakako jest. To nam potvrđuje i dugogodišnji izlagač na sajmu sa svojim vrtnim alatom i motikama, Ivo Skokić iz Valpova, koji kaže da je zadovoljan prodajom po akcijskim cijenama, ali da je zapamtio i puno bolji promet. I Jelica Lehki iz Gata, nadaleko poznata po kvaliteti svog kozjeg sira, kaže da se osjeti kako su teška vremena jer se ljudi ne odlučuju baš previše na kupnju, bez obzira na to koliko kvalitetni i dobri bili proizvodi. Dobro Šutalo iz Erduta, koji je na Agro Zemlji treći put, kaže da mu je ovakav oblik prodaje po sajamskim priredbama još uvijek najprihvatljiviji jer su lokali za zakup preskupi, a ovdje mu se pruža bolja prilika za zaradu.

Lidija ANIČIĆ
Lovački dan

Subotnji Lovački dan, kojem su svoj doprinos dali lovci Lovačkog saveza Osječko-baranjske županije i Lovnog ureda Valpovo, bio je posebno zanimljiv s obzirom na tradicionalno natjecanje u kuhanju lovačkog čobanca. Uz taj kulinarski događaj, u izlagački program sajma uključila su se i lovačka društva s područja Valpovštine prigodnom izložbom trofeja divljači iz zajedničkih lovišta kojima gospodare, čime Agro Zemlja promovira lovno-turističke potencijale Slavonije i Baranje.

Na Bambino kupu rekordan broj djece

Na petom Bambino kupu sudjelovalo je dvostruko više djece uzgajivača stoke nego lani. Oni su vodili telad te dobili pouku stručnih osoba iz Hrvatske poljoprivredne agencije o pravilnom uzgoju i osnovama stočarstva. Svi oni okitili su se zlatnim medaljama i dobili vrijedne darove. Na Bambino kupu sudjelovali su: Iva Išasegi, Marko Mataija, Marta Išasegi, Ana Živković, Eva Išasegi-Drenjančević, Marko Dedić, Sara Sadlek, Luka Dedić, Luka Đukić, Ante Perić, Iva Đukić, Monika Kramarić, Lucija Mataija, Katarina Vidmar, Luka Barišić, Luka Mataija, Roko Baran, Mihael Vidmar, Lea Baran i Ivo Kovačević.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike