Regija
CRVENO ZLATO - LUG PONOVNO POKAZAO NAJBOLJE ŠTO IMA

Paprikom plaćali i otkup Turcima
Objavljeno 15. listopada, 2012.
Najboljima su proglašene ljuta i slatka paprika Margite Majerhof

LUG - Opet je baranjsko selo Lug bilo u znaku paprike. Crvene, svježe mljevene, ljute i slatke. Gotovo svako drugo luško domaćinstvo bavi se njezinom proizvodnjom pa je upravo Paprikafest, koji se održava u povodu Dana sela, pravo mjesto za sve koji se žele pobliže upoznati s tamošnjim “crvenim zlatom” i saznati koja je paprika najbolja. Ove su godine lovorike pobrale paprike (ljuta i slatka) Margite Majerhof. Prvi se put tako jedan proizvođač istaknuo u obje kategorije jer su prijašnjih godina na najvišem postolju stajala dva proizvođača - jedan je imao najbolju slatku, a drugi ljutu papriku.

- Proizvodnjom paprike bavim se intenzivnije desetak godina, a pomažu mi sin i snaha. Uzgajamo je na 1.200 četvornih metara i godišnje proizvedemo 300-tinjak kilograma - kaže pobjednica Margita Majerhof, čija obitelj tijekom godine potroši desetak kilograma paprike.

Tvrdi da je luška paprika “najbolja na svijetu”, a da je doista tako, potvrđuje Atila Tumbas iz vojvođanske Kupusine, koji je bio na čelu međunarodne ocjenjivačke komisije.

- Ocjenjivali smo 12 slatkih i isto toliko ljutih paprika. Pobjednika su odlučile zaista nijanse - kaže, objašnjavajući kako su pozornost obraćali na okus, finoću mljevenja, boju i miris. Tumbas, inače, godišnje proizvede 12 tona mljevene paprike, što dokazuje da je pravdu krojio dobar sudac.

Od 40-ak štandova u središtu Luga najviše je bilo onih s paprikom. Odazvali su se svi značajniji proizvođači iz Luga, koji su “zavirivali” i u vrećice svojih konkurenata, a stigli su i radoznalci iz raznih krajeva Baranje, Slavonije pa i šire. Većini gostiju namjera je bila pojesti neku mjesnu deliciju, pogledati nastup KUD-ova i kući ponijeti, a što drugo nego svježu mljevenu papriku, čija je cijena bila 120 kuna za kilogram. U večernjim satima organiziran je i Šaran u kotliću – tradicionalna luška fišijada.

Uz papriku je, inače, vezana i jedna mjesna legenda. Lužani, naime, pričaju kako je sredinom XVI. stoljeća u njihovo mjesto stigao poznati reformator te počeo osnivati reformatorske općine. Turci, pod čijom je opsadom Lug tada bio, nisu naklono gledali na razvoj događaja pa su ga zarobili. Budući da Lužani nisu imali novca kojim bi platili njegovu slobodu, Turcima su ponudili 100 kilograma mljevene paprike, što su ovi objeručke prihvatili i zarobljenika oslobodili.

Legenda je to koja o životu Lužana štošta kaže. Jer, dok se tijekom rujna i listopada u većini baranjskih mjesta obilježava kraj berbe grožđa te održavaju berbene svečanosti i zabave, Lužani ovo razdoblje posvećuju paprici.

Galeriju fotografija možete pogledati OVDJE

Ivica GETTO
Tradicionalna receptura

“Dan sela obilježavamo već desetljećima, a posljednje tri godine organiziramo Paprikafest, koji poprima sve veće značenje. Prošle je godine, primjerice, prvak, koji je dnevno prodavao po tri kilograma paprike, nakon Paprikafesta u samo tjedan dana prodao 100 kilograma paprike”, priča Ištvan Tokai, predsjednik MO Luga, napominjući kako je, između ostaloga, i promocija paprike cilj cijele manifestacije. Dodaje da najveći mjesni proizvođač godišnje proizvede 1,5 tona paprike te da se u Lugu paprika proizvodi po tradicionalnoj receptuti, bez “industrijskih” primjesa.

Kolač od paprike

Zanimljiv izložak mogao se vidjeti kod gostiju iz mađarskog mjesta Cece u blizini Szekesfehervara. Donijeli su , naime, kolač od paprike. Riječ je o dizanom tijestu koje se nadijeva paprikom pomiješanom sa šećerom i grožđicama, a zove se - paprika kolač.

120

kuna stajao je kilogram mljevene paprike

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike