Regija
ETNOSAJAM U VUKOVARU

Jakovina: Hrvatski će proizvođači imati što pokazati EU
Objavljeno 15. listopada, 2012.
Pod velikim šatorom štandove su postavila 72 izlagača

VUKOVAR – Na Trgu Republike Hrvatske u Vukovaru vikend su na 5. Vukovarskom etnosajmu provela 72 izlagača s prostora cijele Hrvatske, koja su pod velikim šatorom, pred brojnim posjetiteljima, izložila svoje proizvode tradicijskih i umjetničkih obrta, rukotvorine, antikvitete…

Izložbeno-prodajni sajam došao je obići, u pratnji vukovarskog gradonačelnika Željka Sabe, i ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, koji je rekao da “vrijedni hrvatski proizvođači imaju što pokazati” i da sajam u Vukovaru izrasta u respektabilnu manifestaciju. U izjavi novinarima rekao je da Ministarstvo poljoprivrede radi na “stvaranju okvira za razvoj poljoprivrede” kroz koje bi se i domaće proizvođače pripremilo za konkurentnost ulaskom u Europsku uniju. Jakovina je pritom dodao kako, nakon ulaska u EU, neće moći opstati svi koji se u Hrvatskoj bave poljoprivredom.

– Neki će morati promijeniti svoj primarni način proizvodnje i preorijentirati se na nešto drugo, ali sam siguran da će većina poljoprivrednih proizvođača koji žive, privređuju i stvaraju dohodak isključivo u poljoprivredi imati prostora za širenje i poboljšanje svoje proizvodnje – izjavio je ministar u Vukovaru.

Na upit novinara, ministar je ponovio kako obeštećenja poljoprivrednika zbog elementarnih nepogoda na način kao prošlih godina više neće biti i zbog limitiranih sredstava i “jer to nije dobar model”.

– Pripremamo za iduće razdoblje sasvim drugačiji sustav osiguranja za poljoprivrednike tako da, ako se i dogode elementarne nepogode, više ne govorimo o intervenciji države kroz neku nadoknadu štete nego govorimo o tržišnom odnosu gdje će poljoprivredni proizvođač, obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo, obrt ili tvrtka moći na osnovi svoje plaćene police koja će pokrivati sve rizike u poljoprivredi naplatiti dio ili ono što je trebao dobiti kroz tu policu. Mislimo da je to kvalitetniji i sigurniji način – izjavio je Jakovina.

Dvodnevni 5. Vukovarski etnosajam pratio je i bogat kulturno-umjetnički program s nastupima KUD-ova i tamburaša, a interes izlagača za dolazak u Vukovar svake je godine sve veći.

Sanja BUTIGAN
Nije dobro da se farme zatvaraju

Ministar se osvrnuo i na stanje u mljekarstvu rekavši da nije dobro što se dio farmi u Hrvatskoj zatvara.

– Trudimo se preokrenuti negativni trend, ali dio tih farmi ne bi se mogao održati čak i da je cijena otkupnog mlijeka nešto veća. Dio proizvođača nije se u svojim projektima ponašao poduzetnički, nisu dobro planirali svoju proizvodnju i kod njih bez restrukturiranja i promjena neće biti mogućnosti nastavljanja djelatnosti kojom se bave – rekao je, dodajući i da, s druge strane, postoje proizvođači s vrhunskim rezultatima koji, koliko god je teško, i dalje dobro proizvode. Spomenuo je i osmišljavanje mjera da se smanji negativni udar na stočare.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike