Ekonomija
SUVREMENA METROPOLA NA DRAVI

Osijek - Najbolje čuvana tajna konačno je otkrivena
Objavljeno 10. travnja, 2024.
Znate li da su britanski prijestolonasljednici čak dva puta posjetili istok Hrvatske?
Ponos istočne Hrvatske, kulturno i obrazovno središte regije, srce sportske prijestolnice Osječko-baranjske županije – brojne su krilatice kojima se krasi grad na Dravi. U kombinaciji s vrhunskom enogastronomijom, poželjnim izletištima u neposrednoj okolici i brojnim gradskim atrakcijama od 18. do 21. stoljeća (a u muzejima, dakako, i puno starije datacije), grad je prava riznica kulturnog i prirodnog bogatstva, koju otkrivaju sve raznovrsniji gosti.

Ulaganja u gradsku infrastrukturu transformirala su Osijek u suvremenu metropolu koja nudi jedinstveni spoj stoljetne tradicije i urbanog razmišljanja, čime se ističe kao primamljiva destinacije na turističkoj karti srednjoeuropskih gradova, koja posljednje dvije godine bilježi turističke rekorde u ostvarenim noćenjima. Nekoć dobro čuvana tajna lokalnog stanovništva posljednjih je godina tako postala prepoznatljivija destinacija hrvatskih turista, a u podjednakom broju stižu i strani posjetitelji, i to iz susjednih država, Njemačke, Austrije, Francuske, Amerike...


No što je to što prepoznaju naši gosti, a što svaki lokalac već (pod)svjesno zna? Zbog čega mu se vraćaju oni koji su ga već jednom posjetili?

Odgovor se možda krije u nedavno kompletno renoviranoj baroknoj jezgri Tvrđi, koja priča priču o bogatom nasljeđu koje se pomno čuva već stoljećima. Tim prekrasnim starim dijelom grada dominiraju barokne crkvice, muzeji, terase brojnih kafića, šarmantne ulice...


Nešto dalje, reći će svaki turistički vodič, čeka vas i najljepša ulica u gradu. Europska avenija, s nizom secesijskih palača, odiše jedinstvenom ljepotom koja posjetitelje vraća na početak 20. stoljeća. Tu su i neodoljivi parkovi poput Sakuntala parka, Parka kralja Petra Krešimira IV. i Parka kralja Tomislava, koji pružaju savršenu kulisu za užitak u hortikulturnim ljepotama. No odmor, rekreacija i sveopći užitak nalazi se na najljepšoj riječnoj šetnici Promenadi, kojom kraljuju šetači, biciklisti i trkači. Obale grada spaja impresivni pješački viseći most, čijim prelaskom dolazite do zoološkog vrta, najvećeg u Hrvatskoj po vanjskom prostoru, kao i najbolja kontinentalna plaža u zemlji - Copacabana.

Gostima je svakako zanimljivo i što je Osijek grad događaja. Od Svjetskog kupa u gimnastici, preko Osječkog Ferivi polumaratona, Craft Beer Festivala, Pannonian Challenga, Osijek Wine and Walka, Osječkog ljeta kulture i Ljetnih noći, HeadOnEasta, Festivala ulične umjetnosti Monarhije, do nagrađivanog Adventa u Osijeku, grad nudi bogat program koji privlači posjetitelje iz svih krajeva.

U kombinaciji s atraktivnim sportskim dvoranama i najmodernijim nogometnim stadionom u Hrvatskoj, događaja u gradu nikada ne nedostaje. Nadalje, gastronomska ponuda grada prava je poslastica za sve gurmane. Tradicionalna slavonska i baranjska kuhinja, predvođena čobancem, kulenom, fišem i čipsom od šarana, priča je o ukusima koji osvajaju na prvi zalogaj. No ovdje se jedu i wokovi, inovativni burgeri, sushi, poke bowls, i štošta još internacionalnog, a zadovoljštinu će pronaći i striktni vegani.

Turistička ponuda Osijeka nadilazi očekivanja svojom raznolikošću i bogatstvom. Bilo da ste u potrazi za kulturnim uzbuđenjem, prirodnim ljepotama, sportskim aktivnostima, bilo za gastronomskim doživljajima, Osijek nudi sve to i mnogo više. Sve to popraćeno je poznatom slavonskom gostoljubivošću, zbog čega Osijek ostaje u dobrom sjećanju i najiskusnijem putniku namjerniku.

Tragom britanske krune

 

Spone koje vežu britansku kraljevsku obitelj s Osijekom - od rodbinskih do prijateljskih - bile su i više no dovoljan razlog da se krunidba Charlesa III. prošle godine proslavi i u slavonskoj prijestolnici. Naime, šukundjed britanskog kralja Charlesa III. rođen je i kršten upravo u Osijeku, a iz loze Franza von Tecka poteklo je čak pet britanskih kraljeva i kraljica.

“Prije no što će se kraljica Elizabetha II. zaputiti u Slavoniju 1972., i to ne tragom obiteljskih korijena, nego čudesnih đakovačkih lipicanaca, koji su je očarali na otvaranju Olimpijskih igara u Münchenu, znala je ona da iz Slavonije dolazi samo najbolje. Mirisni traminac iz Iloka pio se na njezinoj krunidbi, a vino iz Iločkih podruma i danas se nalazi u dvorskoj vinoteci. Ergelom u Đakovu, onom istoj kojom je kročila moćna kraljica, prošetala je 44 godine kasnije vojvotkinja od Cornwalla, Camila Parker Bowles, kada je u proljeće 2016. sa suprugom, tadašnjim princom Charlesom, posjetila Osječko-baranjsku županiju.”

Zaputite se tragom britanske krune, istražite niti koje povezuju istok Hrvatske i Buckinghamsku palaču, otkrijte što je to u Osijeku i Slavoniji dostojno kraljeva. Ako je oduševilo nekoliko generacija britanskih prijestolonasljednika, ostavit će i vas bez daha.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike