Ekonomija
I NA MJESEČNOJ I NA GODIŠNJOJ RAZINI

Broj zaposlenih u industriji je pao
Objavljeno 4. svibnja, 2024.
Ukupan broj zaposlenih u industriji u ožujku je pao i na mjesečnoj i na godišnjoj razini, u usporedbi s veljačom manji je 0,1 %, a u u odnosu prema ožujku lani pao je za 2,5 %, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Statistika prema Nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti (NKD) pokazuje da na ukupna kretanja ponajviše utječe prerađivačka industrija, koja u ukupnom broju zaposlenih u industriji ima najveći, gotovo 92-postotni udio, a u njoj je broj zaposlenih na mjesečnoj razini pao za 0,1 %. I u rudarstvu i vađenju, čiji je udio u ukupnom broju zaposlenih u industriji nešto manji od 2 %, broj zaposlenih je u ožujku u odnosu prema veljači smanjen za 0,1 %, a za 0,3 % smanjen je u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizacijom, čiji je udio u ukupnom broju zaposlenih u industriji 6,2 %.

Na godišnjoj je razini broj zaposlenih u prerađivačkoj industriji smanjen za 2,5 %. Pritom je u sklopu prerađivačke industrije nekoliko djelatnosti koje bilježe pad broja zaposlenih za više od 10 %, pa je tako najviše pao broj zaposlenih u proizvodnji računala te elektroničkih i optičkih proizvoda (13,9 %), proizvodnji kože i srodnih proizvoda (11,9 %) te proizvodnji odjeće (10,6%). Najveći rast broja zaposlenih na godišnjoj razini je u ostaloj prerađivačkoj industriji, za 6 %, u proizvodnji ostalih prijevoznih sredstava (5,4 %) te u proizvodnji osnovnih farmaceutskih proizvoda i pripravaka (4,5 %).

U prva tri mjeseca 2024. broj zaposlenih u industriji smanjen je za 2,4 % u odnosu prema istom razdoblju prošle godine. Također ukupna proizvodnost rada u industriji od siječnja do ožujka ove u usporedbi s istim razdobljem 2023. godine manja je 1 %, podaci su DZS-a.H
Najčitanije iz rubrike