Osijek
DVA NAPADA NA UČENIKA

Slomili su mu šake jer je miran i ne ometa nastavu!?
Objavljeno 10. listopada, 2012.
Treba li moj sin početi bježati s nastave ili pušiti da se uklopi? - pita se majka

Vezani članci

GLASOVA EKIPA NA NOĆNOJ VOŽNJI U 13-ICI: RELATIVNO MIRNO, UZ GALAMU I NAGURAVANJE MLADIH, SAMO S POVRAĆANJEM

Noćna mora u tramvaju: Mladi pijani nasilnici teroriziraju putnike i djelatnike

VRHOVNI SUD UKINUO PRESUDU ZA UBOJSTVO M. TUNJIĆA (17) IZ ŽUPANJE

Sud smatra da su nasilnici mladića iz nehaja usmrtili

Mirnije ponašanje i neometanje nastave 15-godišnjeg A. B. (podaci poznati redakciji) stajalo je prijeloma jedne i uganuće druge šake!

Na taj način su se, prema tvrdnjama njegove majke Danijele Jakopanec, s njim obračunala dvojica kolega iz razreda.

- Usred školskoga sata 24. rujna kolega iz razreda ga je napao. Moj se sin pokušao zaštititi rukama, no napadač ga je udario tako da mu je slomio prst desne ruke i sada nosi teški gips. Odmah me je nazvao i taj sam napad prijavila policiji. Mislila sam da će ga konačno ostaviti na miru, no prošloga četvrtka opet ga je napao jedan dječak i ozlijedio mu palac lijeve ruke. Polomili su mu obje šake, treba li čekati da mu polome rebra ili razbiju glavu da ga netko zaštiti u školi? - pita se uplašena majka, dodajući da ništa manje zabrinut nije ni njezin sin.

Da se napad ne bi ponovio, kaže, svakoga dana najprije u školskoj zgradi pričeka da se ostali raziđu ispred škole, a tek potom kreće kući. Ono što je razbjesnilo majku jest stav škole, i to posebno nakon drugoga napada. Na sastanku gdje su bili ravnateljica, pedagog, razrednik i nastavnik iz praktične nastave na čijem se satu i dogodio napad rečeno joj je da se njezin sin nije uklopio u razred te da nije zainteresiran za praktičnu nastavu. Na pitanje jesu li napadači dobili primjerenu kaznu dobila je, tvrdi, negativan odgovor, a posebno ju je povrijedilo što napadač čak ni sa sata nije istjeran. Jedina posljedica koju je dobio bila je opomena, a pedagoginja je, kaže majka, uputila njezinom sinu savjet da promijeni svoje povučeno ponašanje!

- Pitala sam treba li moj sin početi piti, pušiti ili bježati s nastave kao drugi učenici da ne bi dobio batine!? Ne ometa nastavu, kad ga napadnu, naravno da se brani, ali ta dva dječaka nisu zadobila nikakve ozljede. Moj sin ih nije napao nego oni njega. Strah ga je ići u školu. Nije rješenje da izbjegava nastavu pod svaku cijenu, a na to, uostalom, nema ni pravo. No pitam se koja si prava uzimaju djeca koja napadaju moga sina i zašto ih škola štiti? - zabrinuto kaže majka.

Marija MIHELIĆ
Ravnateljica Mira Marić:
Postoji očit defekt - učenik A. B. živi s očuhom!

Ravnateljica škole Mira Marić kaže kako A. B. ne može ostvariti komunikaciju s drugim učenicima. “On ne može sklopiti nekakav savez ili dogovor. Oni koji su sudjelovali u ovim događajima u obiteljima imaju defekt – imaju ili očuha ili maćehu ili žive s jednim roditeljem i sigurno im je teško pa su takvi zbog situacije u kući. A. B. traži razlog da pod nastavom ne radi ništa, samo sjedi i izaziva druge”, rekla je ravnateljica Marić, dodajući da je škola o događajima obavijestila Centar za socijalnu skrb. Kaže da je prvi napad bio nesretan slučaj i prst se našao na nezgodnome mjestu. U drugom slučaju, tvrdi ravnateljica, A. B. se našao napadaču “pod rukom”.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike