Osijek
GLASOVA EKIPA NA NOĆNOJ VOŽNJI U 13-ICI: RELATIVNO MIRNO, UZ GALAMU I NAGURAVANJE MLADIH, SAMO S POVRAĆANJEM

Noćna mora u tramvaju: Mladi pijani nasilnici teroriziraju putnike i djelatnike
Objavljeno 3. rujna, 2008.
- Voze se drogirani, pijani, napadaju i vrijeđaju starije putnike. Gotovo na svakoj noćnoj vožnji bude fizičkih obračunavanja među putnicima, galame, uništavanja inventara - sjedala, poništavača, svjetala koje znaju baciti iz vozila. Vozač i ja neprekidno smo izloženi opasnostima i prepušteni sami s
ebi, jer policija ne ulazi u tramvaj. U noćnom tramvaju vozi se i po 150 putnika, a 70 posto mlađih ulazi u Tvrđi - kaže Anđelko Račić, otpremnik u GPP-u, koji, uz vozača, nadzire vožnju noćnim tramvajem!
Pojedini mladi političari lobiraju za uvođenje autobusnih noćnih redova vožnje u gradskom prijevozu te da, uz noćni tramvaj koji prometuje sa subote na nedjelju na relaciji Zeleno polje - Višnjevac, GPP osigura noćni prijevoz cijeli vikend. Istovremeno, brojni mladi odustaju od korištenja noćnog tramvaja u kojemu, kažu, vožnja može biti opasna i neugodna zbog pojedinaca koji stvaraju nered i štete.
Kako to izgleda, provjerili smo vozeći se prvi krug noćnim tramvajem od remize (polazak u 1 sat), uz Tvrđu do Višnjevca (tramvaj kreće u 1.30) i natrag do Zelenog polja (polazak u 2 sata). GPP, poučen iskustvom uništavanja vozila, u promet pušta najstariji, 26 godina star tramvaj. Najveća gužva počinje na postaji u Tvrđi, gdje se tramvaj napuni mladeži koja ulazi na sva vrata - u trenu nastaje smijeh, graja, "veseli" putnici lelujaju do sjedalica i jedno drugom sjedaju u krilo. Samo pojedinci na prednjem ulazu vozaču pokažu voznu kartu i dok tramvaj putuje prema Trgu Ante Starčevića mladi viču, skaču, djevojka pruža noge na sjedalicu prekoputa i namješta grudnjak... Većina okreće glavu od fotoreportera.
Iznenada na Europskoj aveniji pred tramvaj iskače mladić i viče: "Stani, čekaj, povezi ju do kuće! Kreći!" Vozač naglo koči, otvara vrata, ali djevojka ostaje sjediti na pločniku.
Većina putnika izlazi kod "Žutog naselja", a u Višnjevcu mamurnog 40-godišnjaka iz tramvaja uljudno ispraća Anđelko Račić i preventivno pregledava vozilo. Ispraćeni putnik ponovno ulazi u tramvaj, drijema, a kod Rokove ulice se trgne i izlazi. Ostaje sjediti samo jedan putnik, 18-godišnji Hrvoje, koji kaže: "Bio sam s prijateljima u Retfali na kavi u kafiću "Hip-hop" i sada idem kući u Donji grad. Nije me strah noćne vožnje, jer me nitko do sada nije provocirao, ali čuo sam da bude vandalizama kad je tramvaj krcat, poslije tri sata. Ipak, treba biti više noćnih tramvaja za mlade - noću između petka i subote i između četvrtka i petka."
Mlade djevojke Marina K. i Ivana P., koje su u vozilo ušle na središnjem trgu, napominju: "Tramvaji su noću puni mlađih od 16 godina, iako prema zakonu nakon 23 sata ne bi smjeli biti vani, no roditelje očito ne zanima zašto su im djeca noću na ulici."
- Tri godine radim u noćnom tramvaju na voznom redu 13 i to u paru s kolegom otpremnikom Anđelkom Račićem, koji nadzire sigurnost u vozilu, provjerava na krajnjim stajalištima u kakvom su stanju sjedalice i je li tramvaj oštećen. Ove godine veći incident dogodio se na Uskrs, kada se tramvaj pokvario pa je poslan drugi i putnici su duže čekali. Bijesni putnik koji je ušao u Retfali ljutito je razbio zadnji žmigavac i na postaji kod Rokove ulice pobjegao. Na Badnju večer prije dvije godine mladić je u bijesu šakom razbio bočno staklo i policija ga je privela, no problem je kažnjavanje. Naime, i kada bude uhićen počinitelj (najčešće su prijave protiv NN počinitelja, op.a.), prođe po dvije godine do sudskog procesa i teško se sjetiti lica protiv kojeg se vodi postupak. Manjina noćnih putnika, njih desetak posto, stvaraju nered, vrijeđaju me, izazivaju neka iziđem van iz vozila da se obračunamo. Najbahatiji bukači redovito imaju 18 ili 19 godina. Bilo je svega u desetak godina vožnje noćnog tramvaja, priča Perica Majer, vozač s 15-godišnjim iskustvom u osječkom GPP-u.
Uz nelagodu zbog vrlo alkoholiziranih putnika naša je “rana vožnja” noćnim tramvajem prošli vikend protekla relativno mirno. Kako smo sljedeće jutro razgovarali s Anđelkom Račićem ocijenio je kako je noć u "13-ici" bila bolja no uobičajeno - samo s jednim povraćanjem kada su intervenirali pijeskom.

Autor: NevenkaŠPOLJARIĆ

Davor KIBEL tramvaj2DK.jpg tramvaj tramvaj4DK.jpg


Zoran: Kćerku osobno vozim kući
Na postaji na Zelenom polju zatekli smo Zorana iz Donjeg grada kaže kako je vidio da noćni putnici s bocama ulaze u tramvaj: "Od starijeg sina čujem da je "normalna" pojava povraćanje po tramvajskim vratima i uništavanje. Vozač nikoga ne smije pitati ima li kartu, a kamoli izgrednika izbaciti napolje. Sramota je što djelatnici nemaju zaštitu policije pa stoga ne podržavam političare koji traže da i gradski autobusi voze cijelu noć, tobože zbog sigurnosti mladih u prometu kojima, kada popiju, javni prijevoz treba biti na usluzi. Takve neka voze tate i mame. Zbog svih tih priča o vandalizmu u tramvajima kćerku i njezino društvo povremeno nakon koncerta, koji u Tvrđi počinju oko ponoći, noću osobno vozim kući."

Marijana: Radije pješice nego noćnim tramvajem
Dok smo nakon vožnje šetali prema automobilu zatekli smo dvije djevojke koje su, kažu, odlučile ići kući pješice. “Ljetos smo se nekoliko puta vozile noćnim tramvajem, a sada više nećemo, zbog neugodnih iskustava. Kad ostanemo duže na nekom koncertu ili s društvom u kafiću, radije idemo pješice iz Tvrđe, ili nas netko poveze. Mislimo kako je to sigurnije od vožnje u pretrpanom vozilu punom polupijane i potpuno pijane mladeži. U tramvaju nikada nisam vidjela policajca, a bilo je i tučnjava koje počnu svađom u vožnji, a završe premlaćivanjem na ulici. Nedavno se cijeli tramvaj smijao pijanom mladiću jer se upišao na sjedalu. Ima ih koji puše u tramvaju, piju, a vozač ih "ne smije" dirati jer bi ga, vjerojatno, prebili. Najgore bude u tramvaju koji sa Zelenog polja kreće u četiri sata, jer tada ima najviše alkoholiziranih koji bljuju po vozilu”, kaže dvadesetogodišnja Marijana Š. iz Retfale. “Na postaji u Tvrđi tramvaj stane u 3.05 sati i vozi prema Višnjevcu, a mladi kao stoka ulaze na sva vrata, naguravaju se, galame, psuju, šaraju po tramvaju, povraćaju kroz prozor, strašno”, kaže 25-godišnja Ivana B., s Vijenca P. Gore.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike