Magazin
OPĆINA BIZOVAC OTJERALA KRIZU I RECESIJU!

Turizam i narodna nošnja - jedna od najljepših na svijetu
Objavljeno 29. rujna, 2012.

Prva asocijacija na Bizovac u Hrvatskoj su najčešće Bizovačke toplice i ženska narodna nošnja koja se smatra jednom od najljepših i najbogatijih na svijetu. No, ono što je manje poznato o toj maloj općini kojoj pripadaju naselja Bizovac, Brođanci, Cret, Habjanovci, Novaki, Samatovci, Cerovac i Selci jest činjenica da u njoj kriza i recesija nisu imale toliku snagu kao u drugim sredinama.

Upravo u posljednjih nekoliko, krizom obilježenih, godina u toj općini bilo je značajnih projekata kojima je poboljšana kvaliteta života, a mladi se nastojali zadržati u selima u kojima su odrasli. Prema mišljenju mnogih, najveća zasluga pripada HDSSB-ovom načelniku općine Bizovac Srećku Vukoviću, koji je i prije stupanja na tu funkciju u svojoj sredini bio poznat kao veliki lokalpatriot, poznavatelj njezine povijesti, kulture i bogatoga tradicijskog naslijeđa. Kada je prije tri i pol godine postao načelnik, svoje je vidike dodatno proširio, oko sebe okupio jednako vrijednu ekipu i dokazao mnogima da se može mnogo toga učiniti i s vrlo malo novca.

"Sa željom da svako naselje ravnomjerno razvijamo, urbaniziramo i uredimo po mjeri čovjeka modernog doba, u ovom mandatnom razdoblju ostvarili smo niz važnih infrastrukturnih projekata od kojih svakako treba izdvojiti izgradnju javne rasvjete kroz glavnu bizovačku Ulicu kralja Tomislava u dužini od 3.500 metara gdje su ugrađena 92 rasvjetna stupa. Završili smo obnovu ceste u Ulici Matije Gupca u Cretu. Uz navedeno, sagrađena je nova prometnica s parkiralištem, javnom rasvjetom, pješačkom i biciklističkom stazom u Ulici dr. Franje Tuđmana u Bizovcu, što je potpuno izmijenilo izgled centra. Radi bolje opskrbe pitkom vodom završena je i gradnja spojnog cjevovoda Cret-Habjanovci, proširena je plinska i vodovodna mreža u bizovačkim ulicama Pavlićevoj i Nazorovoj te provedena električna energija do mrtvačnice u Cretu.

SURADNJA SA ŽUPANIJOM

Brinuli smo se i za zaštitu okoliša, stoga su sanirani svi divlji deponiji i odlagališta raznog otpada. Uređena su sva groblja, sagrađeno parkiralište i postavljen novi križ na groblju u Cretu, kupljena parcela za parkiralište kod groblja u Brođancima, obojena je unutrašnjost bizovačke mrtvačnice i dotjerana stara kapelica te sagrađena nova grobna mjesta i podignut spomen-križ u znak sjećanja na sve hrvatske žrtve stradale u prošlim vremenima”, nabraja načelnik Vuković te još dodaje:

- Pošumljavane su zapuštene javne površina i posađen drvored kroz Ulicu kralja Tomislava. Uređene su zelene i javne površine u svakom dijelu općine. Obnovljen je dotrajali nogostup i sagrađen novi u Samatovcima, a mnogo se radilo i u Habjanovcima - navodi različite projekte Vuković ne zaboravljajući pri tome istaknuti odličnu suradnju s Osječko- baranjskom županijom rezultat koje su sagrađena asfaltna rukometna igrališta u tri naselja, gradnja ceste Habjanovci-Cret, dječjeg igrališta u Habjanovcima i obnova zdravstvene ambulante u Brođancima.

No, kako svi ti projekti zapravo za krajnji cilj imaju što ugodniji život svih stanovnika općine i posebice ostanak mladih, Bizovčani su izdvojili i 12 stambenih građevinskih parcela u Ulici Vladimira Nazora i šest u Habjanovcima, koje se prodaju po povoljnoj cijeni.

POSEBNA SKRB O MLADIMA

Učenicima srednjih škola i studentima daju stipendije i subvencioniraju autobusni prijevoz. Svakoj obitelji s novorođenim djetetom s 2.000 kuna pomažu kupnju nužnih potrepština, a uz pomoć nacionalnog programa "javnih radova" u nekoliko navrata radnici su zapošljavani na šest mjeseci. Do danas su se na taj način u općini zaposlile 103 osobe. Izvode se i radovi na gradnji odvodnog sustava. Sagrađena je kolektorska kanalizacijska mreža duga 8.730 metara te tlačni odvodni sustav od 4.365 metara. Vrijednost tih radova premašuje 13,5 milijuna kuna, od kojih Općina sufinancira dva milijuna.

- Posebnu brigu vodili smo o uređenju društvenih domova, sportsko-rekreacijskih sadržaja i javnih objekata. Zato smo uredili zgradu vatrogasnog doma u Brođancima, javnu površinu ispred društvenog doma u Habjanovcima, temeljito obnovili zdravstvenu ambulanta u Brođancima i zgradu "omladinskog doma" u tom selu.

OBILAZAK GRADILIŠTA

- Uređene su prostorije NK "Sloga" u Samatovcima, a sagrađena je i pomoćna prostorija, sustav zalijevanja travnjaka i sanitarni čvor na nogometnom igralištu u Habjanovcima. Pružena je pomoć prilikom uređenja nogometnog igrališta u Brođancima, gdje je temeljito uređeno i središte sela, prostorije udruge mladih, mjesnog odbora i KUD-a. Na temelju prethodno raspisanog javnog natječaja Općina Bizovac i građevinska tvrtka "Dom" iz Darde potpisali su Ugovor o sanaciji društvenog doma u Habjanovcima, sagrađenog četrdesetih godina prošlog stoljeća, a kasnije dograđivanog u nekoliko navrata. U zgradi doma smještenog u središtu sela danas su ugostiteljski lokal, trgovina i prostorije mjesnog lovačkog i folklornog društva - kaže načelnik. Obilazeći općinu Vuković nam je govorio o projektima čija je realizacija u tijeku. U Cvjetnoj ulici obišli smo radove na gradnji ceste, a u središtu Bizovca gradnju "malog trga" ispred župne crkve svetog Mateja.

OBNOVA ŠKOLA

Od kada je Općina Bizovac donijela odluku o znatnom sniženju cijene priključka, povećan je interes za uvođenjem vodovoda u kućanstva. U prilog tome ide i podatak da se od 6. listopada do 31. prosinca prošle godine na vodovod priključilo 27 novih kućanstava, a u 2012. njih 44 te da je broj zainteresiranih u znatnom porastu. Bizovčani se mogu pohvaliti i izvrsnom suradnjom s odgojno-obrazovnim institucijama, što je uz potporu Osječke županije rezultiralo obnovom školskih objekata u Bizovcu, Brođancima i Habjanovcima, a uskoro započinje rekonstrukcija samatovačke škole. Uz to, i u bizovačkom dječjem vrtiću obnovljen je sustav grijanja te uređena jedna dodatna prostorija.

Važno mjesto zauzele su i gospodarske aktivnosti vezane uz rješavanje imovinskih odnosa s državnim institucijama, što je bio temelj stvaranja preduvjeta za otvaranje nove gospodarske zone "Slakovac" u Brođancima. Prilagodbom i izmjenama prostornih planova omogućen je daljnji razvoj tvrtke Valpovo d.o.o., s kojom je u obostranom interesu izvršena razmjena nekretnina. Punu podršku daju razvoju i unapređivanju zdravstvenog turizma i drugih selektivnih oblika turističke ponude u okviru razvoja Bizovačkih toplica, koje moraju postati lider zdravstvenog turizma slavonsko-baranjske regije. Pri tome, nisu zanemarili ni aktivnosti usmjerene k razvoju poljoprivrede zbog čega su sufinancirali zaštitu od tuče, nabavu sadnica voća i analizu tla, uređivali poljske putove i kanalsku mrežu.

PROTIV IZOLACIJE

Bili su među najuspješnijima u Slavoniji i Baranji u realizaciji programa prodaje i zakupa državnog poljoprivrednog zemljišta. Općina Bizovac riješila je i imovinskopravne probleme koji su otežavali postupak izrade projektno-tehničke dokumentacije i samu rekonstrukciju dionice lokalne ceste Cret Bizovački - Habjanovci u dužini od 3.000 metara. Cesta na toj relaciji, koja je već sagrađena u dužini od 1.700 metara, iz prometne izoliranosti izvući će Habjanovce i spojiti ih s državnom cestom Našice - Osijek te željeznicom.

Bizovčka općina materijalno i financijski podupire organiziranje različitih sportskih i kulturnih događanja poput Olimpijade starih športova Brođanci, Bizovačke ljetne večeri, Malo bizovačko dječje sijelo, Proljeće u Cretu, Abljanovci, moje selo malo, Olimpijske noći, Dječje samatovačko sijelo i Bizovački božićno-novogodišnji sajam.

PROJEKTI U PRIPREMI
Igrališta, biciklističke staze...

Bizovački načelnik ističe da imaju još niz projekata u pripremi. U izradi je projekt uređenja centra Bizovca, potkrovlja dječjeg vrtića, sanacije društvenog doma i neasfaltirane ceste u Samatovcima, priprema projektne dokumentacije za niskonaponsku elektromrežu i javnu rasvjetu u Cretu, biciklističke staze Samatovci-Bizovac-Cret te obnovu bivšeg omladinskog doma i oštećenih nogostupa u Bizovcu. U skladu s konzervatorskom studijom i arhitektonsko-građevinskim projektom namjeravaju urediti i općinsku zgradu-kuriju Normann, obnoviti dječja igrališta, sportske sadržaje, izgraditi javnu rasvjetu na mjestima gdje je dotrajala ili je uopće nema.

Na godinu je 20. godišnjica postojanja općine, a manifestacija Bizovačke ljetne večeri održat će se deseti put

Prema istraživanjima GONG-a, Općina Bizovac je među malobrojnim jedinicama lokalne samouprave koje su ocijenjene - izrazito transparentnima

POTPORA MJEŠTANA
Težak životni put načelnika

Životni put 45-godišnjeg bizovačkog načelnika zasigurno je po mnogo čemu neuobičajen. Srećko Vuković u 36. godini iznenada je doživio težak moždani udar, prilikom čega mu je u KBC-u Osijek dijagnosticirana hemipareza lijeve strane tijela. Uz stručni nadzor, njegov je oporavak trajao dugih pedesetak dana, nastavivši se kasnije fizikalnim terapijama. "Shvatio sam da će se moj život zbog bolesti potpuno izmijeniti i da više nikada neću biti onaj stari, te ću se morati suživjeti s hendikepom. Priznajem da sam često padao u depresivno stanje i gubio volju za novim izazovima, no podrška i briga obitelji davale su mi novu snagu i poticaj", prisjeća se načelnik najtežeg razdoblja svoga života, ne sluteći da će ga čudni putovi sudbine već za nekoliko godina, zahvaljujući potpori sumještana, dovesti i do - načelničke fotelje!

13,5

milijuna kuna za infrastrukturu

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike