Novosti
SLAVONSKI REGIONALCI PRIPREMAJU SABORSKI NAPAD NA KUKURIKU KOALICIJU

HDSSB: Tražimo podjelu Hrvatske na - pet regija
Objavljeno 17. rujna, 2012.
Ne pristajemo na podjelu Hrvatske u dvije regije, i to preko noći.

Vezani članci

REAKCIJE NA PORUKU PREMIJERA SLAVONIJI

Burić: Milanović i njegovi ministri lažu čim zinu

OSIJEK – Sudeći prema sjednici Glavnog odbora HDSSB-a, održanoj u subotu, prva jesenska sjednica Hrvatskog sabora, koja počinje sutra (utorak, 18. rujna), bit će prilično "vruća" jer čelnici te stranke planiraju Kukuriku koaliciju "zatrpati" amandmanima, čiji je cilj zaštita i razvoj Slavonije i Baranje.

Porast inflacije od 4 posto, pad BDP-a za 2 posto, više od 300 tisuća nezaposlenih u Hrvatskoj, rapidan pad gospodarstva i proizvodnje, vrlo visok PDV i ostali porezi i nameti te najavljeni porez na imovinu bez selekcije, samo su neki, kako je upozorio predsjednik HDSSB-a Vladimir Šišljagić, "od niza razloga i parametara koji jasno pokazuju da tonemo sve dublje". "Zbog toga izražavam veliku zabrinutost, kao i na ideju podjele Hrvatske na dvije statističke regije – Kontinentalnu i Jadransku. Ne pristajemo na podjelu Hrvatske u dvije regije, i to preko noći. HDSSB će inzistirati na podjeli, odnosno teritorijalnom preustroju u pet regija, četiri plus Grad Zagreb", najavio je. Podsjetio je kako se upravo prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić, tadašnji varaždinski župan, 2007. žestoko bunio zbog tadašnje podjele Hrvatske u tri regije, kada je Varaždinska županija svrstana u Sjeverozapadnu regiju, zajedno sa Zagrebom. "Smatrao je kako će ostale županije trpjeti zbog Zagreba, a sada građane Slavonije i Baranje naziva neradnicima koji se samo bune?! Je li možda mislio na poljoprivrednike koje je tukla i tuče i bivša i sadašnja vlast?! Na Čačićeve bahate i bezobrazne uvrede neću se obazirati. Nama treba financijski kapital. Imamo 2,8 milijardi eura teške projekte za apliciranje za fondove EU. Tada vladajući HDZ još 2007. predlagao je istu ovakvu podjelu Hrvatske u tri regije, ali ih je EU odbio. Sada se odjednom javljaju s kojekakvim presicama", oštro je dodao Šišljagić. Oni se, naglasio je, protive i ratifikaciji sporazuma Tuđman - Izetbegović, kojim se "Hrvatska odriče dijela svog teritorija", odnosno vrha poluotoka Klek i Velikog i Malog Škoja. "Takva odluka ne može se donositi bez temeljnih rasprava i bez dvotrećinske saborske većine... Znači li ovo da će se isti model primijeniti i na granicu sa Srbijom na Dunavu?! Odnosno, da Hrvatska izgubi Kenđiju, vukovarsku i šarengradsku Adu – pita se Šišljagić.

Tomislav LEVAK
ZABRANITI PRIJEIZBORNE KOALICIJE

Šišljagić je istaknuo i kako se HDSSB ozbiljno počeo pripremati za lokalne izbore u svibnju iduće godine. Na novinarski upit smatraju li većim konkurentima HDZ ili Kukuriku koaliciju, uzvratio je "kako će HDSSB na iduće lokalne izbore izići samostalno, a konkurentima se ne zamaramo". "Naš prijedlog je da se zakonski zabrane prijeizborne koalicije, kojima razne stranke i strančice umjetno podižu svoj rejting. Neka iziđu samostalno pa neka se vidi tko je koliko radio", predložio je.

Bubalo: Ne želimo da se Milanoviću osuši ruka

Dopredsjednik HDSSB-a Krešimir Bubalo iznio je i kako se oni protive još nizu najavljenih mjera i poteza Vlade. "Protiv smo prodaje Croatia osiguranja i Hrvatske poštanske banke te davanja autocesta u koncesiju. Očekujemo da premijer Zoran Milanović prihvati ove amandmane HDSSB-a koji život znače Slavoniji i Baranji, jer ne želimo da mu se osuši ruka", zaključio je ironično Bubalo, aludirajući na nedavnu Milanovićevu izjavu.

Možda ste propustili...

HUMANITARNA ORGANIZACIJA MARIJINI OBROCI HRVATSKA

Kampanja “Majci za ljubav”

Najčitanije iz rubrike