Novosti
DANI POLJA POLJOPRIVREDNOG INSTITUTA OSIJEK

Osječki hibridi su na svakoj drugoj njivi u Hrvatskoj
Objavljeno 6. rujna, 2012.

Vezani članci

SPALJENO JE SVE OD KUKURUZA I POVRTNIH KULTURA DO VIŠEGODIŠNJIH NASADA

U Slavoniji i Baranji štete od suše veće od milijardu kuna

OSIJEK - Ova je, treća zaredom, izrazito sušna godina uz vrlo visoke temperature, u agronomskom smislu jedna od najtežih. Od početka sjetve jarih kultura palo je samo 200 litara oborina po četvornom metru, što je tek 45 posto od najminimalnijih količina padalina potrebnih kukuruzu - izjavio je jučer dr. Zvonimir Zdunić, ravnatelj Poljoprivrednog instituta Osijek na Danima polja kukuruza, soje, suncokreta i krmnog bilja, koje je Institut organizirao za poslovne partnere. Predstavljeno je 40-ak hibrida kukuruza, 20-ak sorata soje te nekoliko sorata lucerne i suncokreta. “Smatram da ova situacija (suša) zahtijeva hitno reagiranje nadležnih kako bi se pojednostavila procedura za provedbu navodnjavanja”, rekao je Zdunić. Napomenuo je kako Institut planira svoje znanstvenike, unatoč teškoj poslovnoj godini, ponovno poslati na usavršavanje u najelitnije centre. Upozorio je kako hrvatskim poljima, ne posluša li se struka, prijeti još jedna “elementarna nepogoda” - sjetva tzv. tavanuše.

Gradonačelnik Osijeka Krešimir Bubalo upitao se što će biti sa stočarima nakon suše i slabih prinosa. “S punim pravom se sada postavlja pitanje zašto Hrvatska nema strategiju poljoprivredne proizvodnje i burzu roba te zašto ima malo navodnjavanjih površina”, rekao je Bubalo. Osječko-baranjski dožupan Željko Kraljičak izjavio je da je osječki Poljoprivredni institut sa svojim kvalitetnim znanstvenim kadrom i proizvodima dokazao kako ima šansu i na domaćem i na svjetskom tržištu. Istaknuo je kako je pri završetku dokumentacija za projekt navodnjavanja 210 hektara koji vode Županija i Institut. Predsjednik Gradskog vijeća Josip Vrbošić izjavio je da to što Institut punih 134 godine ima sjedište u Osijeku, u vrijeme visokocentralizirane države, puno govori i da to treba biti za primjer drugima.

Osječki Poljoprivredni institut i u ovim teškim vremenima uspio je zadržati visoku tržišnu poziciju, što dokazuje to da je OS sortama i hibridima zasijana svaka druga njiva u Hrvatskoj.

NAJTEŽA GODINA ZA KUKURUZ

Predstavljajući najnovije hibride kukurza, dr. Ivan Brkić, predstojnik Odjela za oplemenjivanje i genetiku kukuruza, izjavio je kako nikad nije bila teža godina za uzgoj kukurza od ove. “Valja istaknuti da su u Hrvatskoj ipak domaći i najnoviji hibridi kukuruza pokazali veću otpornost na sušu od stranih”, rekao je Brkić.

Možda ste propustili...

SREDNJOŠKOLCI U SABORU:

Politika nije šou i zabava

MILANOVIĆ ĆE SABOR NAJVJEROJATNIJE SAZVATI PRED KRAJ ROKA OD 20 DANA:

Tko dokaže većinu, dobiva mandat

Najčitanije iz rubrike