Regija
INICIJATIVA ZA ZAŠTITU PRASTAROG STABLA

Gazijska lipa je veći fenomen i od Gupčeve lipe
Objavljeno 9. kolovoza, 2012.

GAZIJE - U sklopu aktivnosti na očuvanju i zaštiti prirode, našička Udruga prirodnjaka Slavonije inicirala je zaštitu prastare lipe u Gazijama, malom selu na području općine Feričanci. Kontaktirala je stručnjake Poljoprivrednog fakulteta i Konzervatorskog odjela iz Osijeka, koji su procijenili da je lipa stara više od 500 godina!

- Starost lipe nemoguće je točno utvrditi, ali stručnjaci procjenjuju da je stara više od 500 godina. Stručnjaci su nam dali i naputke što bi trebalo poduzeti da se lipa sačuva od propadanja. Na prvom mjestu, lipu bi trebalo zaštititi, a taj proces zahtijeva određena financijska sredstva, koja ćemo pokušati riješiti u dogovoru s Općinom Feričanci. Nadamo se da će Općina pokazati spremnost da sufinancira aktivnosti na zaštiti tog prirodnog i povijesnog spomenika - rekao je predsjednik Udruge prirodnjaka Slavonije Branko Tivanovac.

Na preporuku stručnjaka, potrebno je, zbog pojave parazita, izvršiti injektiranje u deblo lipe. To je samo prva faza zaštitnih mjera, nakon čega će se, očekuje se, obaviti pravilno orezivanje širokih krošnji te staviti zaštitni obruč kako bi se spriječilo puknuće debla lipe. Naime, iz istog panja raste više zasebnih stabala i postoji opasnost da puknu pod teretom predugih i teških grana. Inače, opseg panja je veći od 10,5 metara, a promjer 3,3 metra!

Prema riječima Branka Tivanovca, lipa svojom starošću, dimenzijama, karakterističnim izgledom i impozantnim granama zaslužuje da se stavi pod zaštitu države, kao što je učinjeno s pravoslavnom crkvom koja se nalazi neposredno do lipe. "Lipa predstavlja prirodnu rijetkost na ovom području Hrvatske. Udruga će se zalagati kod nadležnih da se lipa zaštiti, a određene dokaze kojima ćemo opravdati naše traženje smo već prikupili. Gupčeva lipa je prirodni fenomen, ali gazijska je još veći", zaključuje Tivanovac.

Snježana FRIDL

500

godina je, prema procjeni stručnjaka, stara gazijska lipa

Možda ste propustili...

UČENICI INDUSTRIJSKO-OBRTNIČKE ŠKOLE VIROVITICA

Dravskoj priči donirali presadnice cvijeća

Najčitanije iz rubrike