Regija
I ONI SU DIO NAS - VELIKI ISKORAK UDRUGE ZA POMOĆ OSOBAMA S MENTALNOM RETARDACIJOM

Psiho-socijalna patronažna skrb za više od 70 djece s teškoćama
Objavljeno 21. srpnja, 2012.
Moguć je i privremen boravak djece, a projekt je donio posao 11 osoba

ĐAKOVO - Nakon što je početkom ove godine Udruga za pomoć osobama s mentalnom retardacijom Đakovo potpisala ugovor s Ministarstvom socijalne politike i mladih, započela je provedba projekta psiho-socijalne skrbi i povremenog boravka za djecu i mlade s poteškoćama u razvoju. Za taj i te kako potreban iskorak u radu bilo je potrebno okupiti tim koji je donio novo zapošljavanje za čak 11 osoba. Predsjednica Udruge dr. Zdenka Konjarik ne krije zadovoljstvo.

- Ideja je rođena još 2007. godine, kada je donesen novi Zakon o socijalnoj skrbi, gdje smo prepoznali kako bismo od ondašnjeg Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi mogli zatražiti provedbu projekta psiho-socijalne patronažne skrbi i povremenog boravka. To nam je odobreno nakon što su bili kod nas, obavili izvide, i ubrzo je stiglo rješenje. Međutim, poslovni smo ugovor potpisali tek početkom ove godine. U tom rješenju stoji kako mi našim korisnicima pružamo psiho-socijalnu patronažnu skrb, za 53 djece i njihovih obitelji, što podrazumijeva dolazak u kuću naših djelatnika. Povremeni boravak osiguran je za 20-ero djece. Budući da se to sve razvilo iz našeg Kluba Neven, nismo se zadržali na tih 20-ero djece, nego pružamo skrb i drugoj djeci koja dolaze i koja nemaju takvo rješenje od strane Centra za socijalnu skrb. Naime, princip dobivanja psiho-socijalne patronažne skrbi i povremenog boravka je prema rješenju Centra za socijalnu skrb. Tim rješenjem mi pravdamo svoj rad, sada prema Ministarstvu socijalne politike i mladih - pojašnjava dr. Konjarik.

- Prema Pravilniku tog ministarstva, na tim radnim mjestima trebala bi raditi dva psihologa, logoped, te četiri djelatnika defektološke struke. Budući da na tržištu nema defektologa, išli smo u Ministarstvo, gdje nam je rečeno da prema Pravilniku možemo zaposliti i sličnu struku pedagoškog usmjerenja tako da smo zaposlili pedagoške djelatnike, no psihologa i logopeda ne može nitko zaposliti. Tako da u konačnici imamo, uz pomoćnog, 11 zaposlenih djelatnika - kaže dr. Konjarik te pojašnjava razliku u odnosu na dosadašnji rad Udruge.

- Mi smo se do sada financirali različitim projektima, no sad je riječ o poslovnom ugovoru sličnom onomu koji imaju i sve druge socijalne ustanove, poput domova za starije i nemoćne osobe. Mi smo prvi u Hrvatskoj potpisali takav ugovor i ogledni smo primjerak. Također, prvi smo u Hrvatskoj osnovali školu za djecu s posebnim potrebama, no ipak, bojeći se da je to za nas prevelik zalogaj jer su to bili početci djelovanja, prepustili smo ju Osnovnoj školi Vladimira Nazora. Međutim, kad smo vidjeli da imamo potencijale, donijeli smo odluku da ćemo sve daljnje aktivnosti, jer ovo nije kraj, uvijek zadržati pod okriljem krovne ustanove, Udruge, jer roditelji najbolje znaju što djeci treba - zaključuje dr. Konjarik.

Maja MUŠKIĆ
Dostupni svima

“Obuhvaćeno je područje bivše općine Đakovo, dakle gradski prsten, no valja napomenuti da smo mi registrirani na način da prema ovom sklopljenom ugovoru bilo koji centar za socijalnu skrb u Hrvatskoj može nama poslati korisnika na povremeni boravak. Budući da smo mi prvi kao takvi registrirani u RH, svi su centri dobili naše rješenje i prema njemu mogu postupiti, odnosno dolaziti, vidjeti kako se radi itd.”, kaže dr. Zdenka Konjarik.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike