Zdravlje
MITOVI I ZABLUDE: OPĆENITI INSTANT SAVJETI ČESTO SE NE MOGU PRIMIJENITI U PRAKSI

Što je, a što nije "pravi" feng shui
Objavljeno 19. srpnja, 2012.
Feng shui se ne svodi na izbor boje u dnevnom boravku ili na dilemu da li kupiti okrugli ili pravokutni blagovaonički stol

U davna vremena, feng shui je bio strogo čuvana tajna, a znanja koja sadrži prenošena su s učitelja-majstora na pomno izabrani krug učenika.

Također, feng shui nije bio dostupan svima, nego je predstavljao poslasticu predviđenu isključivo za carsku obitelj i pripadnike ondašnjeg "visokog društva". Ipak, kako to s tajnama obično biva, malo-pomalo feng shui je pronašao svoj put do svih koji su ga spremni prihvatiti, proširivši se s Istoka na Zapad.

Danas na feng shui možemo naići na svakom koraku, a najveći problem sastoji se u tome kako od obilja instant feng shui savjeta koji se provlače po lifestyle časopisima i portalima razlučiti što jest, a što nije "pravi" feng shui. Informacije su često proturječne, a savjeti često vrlo uopćeni - bez prave mogućnosti primjene u vlastitom prostoru.

Iscjeljivanje prostora

Članak koji upravo čitate moj je pokušaj da, nakon dvanaest godina izučavanja i praktične primjene ove predivne discipline, raskrinkam neke od mitova i zabluda vezanih uz feng shui. Prije svega, valja razumjeti da se feng shui ne svodi na izbor boje u dnevnom boravku ili pak na dilemu da li kupiti okrugli ili pravokutni blagovaonički stol. Također, feng shui ne zahtijeva od vas da svoj dom uredite u kineskom ili japanskom stilu - crveni lampioni i slike kineskih božanstava Fuka, Luka i Saua nisu ono što će vam donijeti bogatstvo, ljubav i dugovječnost, a nekako se baš i ne uklapaju u lokalnu arhitekturu, zar ne? Osim toga, unatoč uvriježenom mišljenju, feng shui preuređenje doma nije uvijek skupo i vremenski zahtjevno - često se radi o jednostavnim zahvatima, poput bojenja zidova i razmještaja namještaja.

Pa o čemu se onda zapravo radi? - pitate se. Vrlo je jednostavno! Feng shui je rad s energijom. Naš dom je odraz nas samih i vrlo nas iskreno suočava s našim prednostima i nedostacima. Ako je tijelo hram duše, dom je zasigurno hram tijela, dakle i u njemu se naša duša, a i duše preostalih ukućana, trebaju osjećati ugodno i dobrodošlo. Za taj osjećaj potrebno je postići ravnotežu, a nju postižemo iscjeljivanjem prostora.

Čudo zvano ravnoteža

Baš kao i ljudi, i prostori su živa bića - i zahtijevaju individualni pristup. Svaki prostor na ovom planetu sadrži specifičnu energetsku matricu koju čine energije upisane u prostor tijekom procesa gradnje, energije unesene u prostor prilikom uređenja i energije ukućana, a sve te energije u stalnoj su interakciji s energijama okolnog prostora i vremena. Zvuči komplicirano? Ponekad i jest, no u konačnici, postizanje dobrog feng shuija svodi se na sljedeće: potrebno je najprije iz prostora ukloniti sve one energije koje su nam nepotrebne, a zatim dopustiti da u naš dom, i naš život, uđe svježa i zdrava energija koja nam donosi rast i napredak.

Prolaskom kroz proces promjene, feng shui nas uči važnosti prilagodbe. Sve se na ovom svijetu kontinuirano transformira, a naši pokušaji da "zaustavimo vrijeme" ili "steknemo kontrolu nad situacijom" smiješni su i beznačajni spram moćnih i mudrih ciklusa prirode. Onoga trenutka kad odustanemo od zahtjeva da se promijeni svijet oko nas (ili bar politika, gospodarski uvjeti, uvjeti kreditiranja, situacija u firmi ili naš partner) kako bismo napokon mogli biti sretni, događa se čudo zvano ravnoteža! Kada smo u ravnoteži, intuitivno hvatamo ritam plesa života, koji nam poklanja gomilu konstruktivne energije. A sve što trebamo učiniti jest investirati je u postizanje vlastite sreće. Feng shui, dakle, nije ništa drugo nego sredstvo transformacije, a jedina osoba koju možete promijeniti ste - vi sami.Irena LUČIĆ

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike