Osijek
OBRTNICI NEZADOVOLJNI ZBOG STAVA INSPEKCIJE PREMA RADOVIMA NA CRNO

Rad u fušu nekažnjen jer inspektori ne
izlaze na teren vikendom i poslijepodne
Objavljeno 21. lipnja, 2012.
Inspektori redovito nadziru obrtnike, a fušere nemaju kako

Da bi uštedjeli novac, pri građevinskim radovima građani se uglavnom obraćaju fušerima umjesto legitimnim obrtnicima. Tome u prilog ide i ukidanje porezne olakšice na pojedine obrtničke građevinske radove. To da svojim postupkom štete legalno prijavljenim obrtnicima potvrđuje limar Stojan Martinović koji kaže da svojim kolegama po struci doslovno ne mogu ništa.

- Istina je da su to ljudi s kojima surađujemo i velik dio njih je umirovljen ili pak ima vojnu mirovinu pa rade kako bi zaradili koju kunu. No porazno je to što inspekcija njih ne može kazniti, što su sami rekli u Udruženju obrtnika nakon što su se prošle godine najavili postroženi propisi zbog rada u fušu. Točnije, mene kao obrtnika koji dajem redovitu plaću i inspekcija mi dolazi u nadzor čak i dva puta mjesečno oni mogu kazniti, a nemaju instrument pomoću kojeg bi kaznili fušera. Rekli su da ih kao fizičke osobe ne mogu goniti i da nemaju osnove za to - priča Martinović, dodajući kako prijave zbog rada na crno nisu rijetkost.

Ali, jednako kao što ne može kazniti takav rad, inspekcija neće ići u provjeru subotom, odnosno poslijepodne, kad se radovi u fušu obično obavljaju. Martinović kaže da je to još samo jedan dokaz kako su radovi u fušu na određen način zaštićeni, dok su legalno prijavljeni obrtnici, osim što redovno plaćaju svoje obveze, pod povećalom inspekcijskog nadzora.

Inače, lani određeni propisi kako se ni susjedu više neće moći pomoći i radove naplatiti, nego će svi radovi morati biti izvedeni besplatno, nisu zaživjeli. Logično, jer na koji način, pita se Martinović, dokazati je li netko nekome platio izvođenje radova ili ne. Da postoje kazne za naručitelje i one koji radove izvode, kaže, tada bi i radova u fušu bilo mnogo manje.

Marija MIHELIĆ
CIJENA FUŠA I LEGALNOG RADA JE GOTOVO IZJEDNAČENA

Kad bi se na papir stavila cijena radova u fušu i onih koje izvode legalni obrtnici, kaže Martinović, bila bi gotovo izjednačena. Naime, iako u javnosti postoji mišljenje kako fušeri rade puno povoljnije, naš sugovornik tvrdi da to nije točno. “Danas imate gotove materijale koje možete montirati i povoljniji su. No konkretno ja dajem određen popust i na taj način smanjujem cijenu materijala. Istina je da se tu može stvoriti razlika u cijeni, no nije toliko drastična da mi ne bismo trebali imati posla”, kaže Martinović.

Stojan Martinović

limar

Radovi u fušu su zaštićeni, dok su legalno prijavljeni obrtnici pod povećalom inspektora

Možda ste propustili...

NA NOVOM JE DONJOGRADSKOM ŠETALIŠTU I OBALOUTVRDI

Sada se “hvata prva boja”

ARRIVA OBEŠTETILA UČENIKE

Zbog 6 sati čekanja odšteta od 50 eura

Najčitanije iz rubrike