Regija
JOŠ JEDAN USPJEH MLADIH INOVATORA BELOMANASTIRSKE PRVE SREDNJE ŠKOLE

Za stubišni automat Ernstu tri odličja
Objavljeno 23. svibnja, 2012.

Vezani članci

NATJECANJE 13 BUDUĆIH MAJSTORA

Vjekoslav Lučić najbolji mladi tokar u Hrvatskoj

BELI MANASTIR - Stubišni automat s mikrokontrolerom, naziv je inovacije Ernsta Norberta iz Darde, učenika 2. razreda belomanastirske Prve srednje škole, koji je na izložbi inovacija učenika zagrebačkih osnovnih škola i studenata s međunarodnim sudjelovanjem osvojio srebro, dok je bronca ''zarađena'' na iločkom Inventumu - izložbi inovacija, gospodarstva i tehničkog stvaralaštva mladih. Na istoj je manifestaciji Ernstu dodijeljena zlatna medalja predstavnika skupine inovatora iz Republike Mađarske za istaknuto sudjelovanje na međunarodnoj izložbi.

- Stubišni automat služi za programsko upravljanje stubišnom rasvjetom u stambenom objektu s više katova. Vrijeme uključenosti stubišne rasvjete može se unaprijed odabrati pomoću preklopke s pet različitih vremena, što se može pratiti i na LCD displeju s pozadinskom rasvjetom - objašnjava Ernst, dodajući da se rasvjeta uključuje nakon pritiskanja tipkala za uključenje. Moguće je i korištenje sklopa bez prethodnog prilagođavanja vremena, tako da se odmah pritisne tipkalo, pri čemu je unaprijed programirano vrijeme od 30 sekundi ili posljednje podešeno vrijeme na preklopki. Njegov mentor, Tibor Boni, tvrdi da automat ima niz prednosti. Omogućuje izuzetno jeftino i pouzdano korištenje stubišnog automata, jednostavna je montaža na postojeću instalaciju, a na svaki kat se može ugraditi jedna preklopka za odabir vremena i tipkalo.

- U slučaju nestanka mrežnog napona, automat se može koristiti uz korištenje odgovarajuće baterije i solarnih ćelija montiranih na krovu, dodaje Boni. Ernst je, inače, član Udruge invatora Baranje. Prvi je uspjeh na smotrama postigao prošle godine, kada je na Inovi osvojio broncu za rad PWM upravljanje mikrokontrolerom.I.Getto

Patentiranje proizvoda?

''To je još jedan dokaz stručne zastupljenosti u našoj školi, u kojoj smo učenicima i profesorima stvorili sve uvjete za usavršavanje'' ističe školski ravnatelj Marko Ilijašev, izražavajući zadovoljstvo postignutim uspjehom. Za Ernstovu inovaciju već je pokazano zanimanje, pa postoje naznake za patentiranje proizvoda.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike