Osijek
ALARMANTNO UPOZORENJE GOSPODARSKO-SOCIJALNOG VIJEĆA ŽUPANIJE

Kraljičak: Zbog “Linićeva zakona” Slavonci će ostajati bez posla!
Objavljeno 27. travnja, 2012.
U svibnju bi moglo doći do značajnog povećanja broja nezaposlenih, čulo se na sjednici GSV-a

Vezani članci

TISUĆU RADNIKA STRAHUJE JER NE ZNA HOĆE LI U SVIBNJU DOBITI PLAĆU

Pred stečajem pet tvrtki u Osječko-baranjskoj županiji

Krajem ožujka u Osječko-baranjskoj županiji bilo je 35.700 nezaposlenih osoba, no, upozorio je jučer dožupan Željko Kraljičak, Slavoniji prijeti novi val otkaza!

Izvješće o stanju nezaposlenosti u OBŽ, potkrijepljeno utemeljenim upozorenjem iznesenim u našem listu dan prije (“Pred stečajem pet tvrtki u Osječko-baranjskoj županiji”), otvorilo je na jučerašnjoj sjednici županijskog Gospodarsko-socijalnog vijeća raspravu o sudbini lokalnog gospodarstva u “režiji” tzv. Linićeva zakona. “Linićev zakon, koji bi trebao u primjenu od 1. svibnja, mogao bi u Osječko-baranjskoj županiji izazvati novi val nezaposlenosti. U pitanju je sudbina više od 1.000 zaposlenih čije tvrtke ne isplaćuju mirovinsko, zdravstveno ili plaće”, kaže Kraljičak. Upozorava na još jedan bitan detalj - od 1.300 osoba koje su zaposlene u ožujku više od pola ih je angažirano na javnim radovima, a još četvrtina su sezonci. Što se, pita se, radi na stvaranju realnih (radnih) mjesta u gospodarstvu. “Nedopustivo je da se razvoj jedne županije, odnosno povećanje broja radnih mjesta temelji isključivo na javnim radovima. A istovremeno, primjenom ovog zakona ugroženo je tisuću radnih mjesta u gospodarstvu”, upozorava. Kraljičak je naglasio kako će njime najugroženije biti upravo slavonsko-baranjske županije jer je upitan opstanak poljoprivrednih tvrtki, “a to je temeljna gospodarska grana ove regije”. Da je zakonu potrebna dorada, složili su se i predstavnici poslodavaca i sindikata. “Ne može se samo podvući crta i sve koji su ispod zatvoriti i uništiti, nego se mora pronaći rješenje da tvrtke s realnim planom ostanu u gospodarskom životu i sačuvaju radna mjesta, a svoje obveze državi podmire u nekom primjerenom roku”, zaključuje dožupan Kraljičak.

Vijeće, točnije jedan od predstavnika sindikata Marko Brekalo, posebno se osvrnuo na namjeru Uprave HŽ Infrastrukture oko gašenja Prometne sekcije Osijek. “Osijek će izgubiti na značaju, što će rezultirati novim porastom nezaposlenosti”, upozorio je Brekalo.

Mario MIHALJEVIĆ
Zaštita na radu

S obzirom na to da se 28. travnja obilježava Dan zaštite na radu, pred članovima GSV-a jučer se našlo i izvješće o radu osječke jedinice Državnog inspektorata vezano uz rad u tom području. U prošloj godini obavljeno je 1.783 inspekcijska nadzora te su donesena 574 rješenja zbog utvrđenih nepravilnosti. Podnesena su 382 optužna prijedloga prekršajnim sudovima te šest kaznenih prijava protiv deset osoba. Prošle je godine sedam, a u prva tri mjeseca ove godine još dvije osobe poginulo na radnom mjestu. Ove je godine do sada obavljeno 538 nadzora.

Željko Kraljičak

dožupan osječko-baranjski

Primjena ovog zakona u sadašnjem obliku zatvorit će više od 1.000 radnih mjesta u našoj županiji.

Možda ste propustili...

KRVOPIJE SU SE OVE GODINE POJAVILI RANIJE

Zbog krpelja prava navala na veterinarske ambulante

ISTRANI DOŠLI PO NAŠA ISKUSTVA

Razmjena iskustva dviju europskih regija sporta

U OSIJEKU O GOSPODARENJU OTPADOM

Unikom osniva Centar za obradu glomaznog otpada

Najčitanije iz rubrike