Ekonomija
TISUĆU RADNIKA STRAHUJE JER NE ZNA HOĆE LI U SVIBNJU DOBITI PLAĆU

Pred stečajem pet tvrtki u
Osječko-baranjskoj županiji
Objavljeno 26. travnja, 2012.
Kopić: Sve te tvrtke realno su stekle uvjete za stečaj.

Vezani članci

PRIJETI STEČAJ ERDUTSKOJ VINARIJI S 200-TINJAK ZAPOSLENIH

Tvrtka Žito zainteresirana za kupnju Erdutskih vinograda

OSIJEK - Stanje gospodarstva Osječko-baranjske županije je alarmantno. Tijekom svibnja u stečaj bi moglo otići čak nekoliko većih tvrtki koje ukupno zapošljavaju oko 1.000 radnika, kaže Frano Kopić, teritorijalni povjerenik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) za Osječku i Vukovarsko-srijemsku županiju, te dodaje kako stečaj prijeti tvrtkama Erdutski vinogradi d.o.o., cijela tvrtka MIO, dio tvrtke je već u stečaju (o čemu smo već pisali, nap.), Slavonija MK te Prvi maj Laslovo.

Stečaj visi i nad IPK Tvornicom ulja Čepin d.o.o., kako smatraju u sindikatu, i to unatoč tomu što je uprava nedavno izjavila kako će država nastojati spasiti tu tvrtku. Naime, proizvodnja u čepinskoj uljari još uvijek nije pokrenuta te veći dio od ukupno 207 radnika kojima država još uvijek redovito isplaćuje plaće i doprinose nema posla.

Jedva imaju za gole plaće

Sve te tvrtke realno su stekle uvjete za stečaj, kaže Kopić te dodaje da s velikim teškoćama rade već duže vrijeme, u blokadi su, a iz redovnog poslovanja do sada su uspijevali radnicima isplaćivati gole plaće bez uplate poreza i doprinosa.

Međutim, budući da je od 1. travnja na snazi tzv. Linićev zakon, prema kojem više (od 1. svibnja, kako je prekjučer najavljeno) nije moguće isplaćivati radnicima plaće a da nisu isplaćeni doprinosi, za te bi radnike mogla doći u pitanje i isplata plaća, ali i opstanak radnih mjesta.

Kopić navodi da je u većini navedenih tvrtki stanje vrlo teško, između njih i u Slavoniji MK.

- Slavonija MK s tristotinjak radnika u većinskom vlasništvu države sedam godina ne plaća doprinose. S tolikim brojem radnika uz lohn poslove ta tvrtka teško ima za plaće. Budući da država, kao većinski vlasnik Slavonije MK, snosi i dio odgovornosti, nadamo se da će pronaći model i pomoći da se izbjegne klasični stečaj. Naime, Uprava je prije 20-ak dana podnijela zahtjev za stečajem, međutim na pritisak nas sindikata povukli su ga - kaže Kopić.

Međutim, Ivan Klanac, predsjednik Uprave Slavonije MK, kaže kako su pronašli nove poslove i da čine sve da opstanu na tržištu.

- Nama je prioritet da tvrtka koja zapošljava najkritičniju radnu snagu, pretežito žene, opstane, a ne da završi opet u stečaju jer bi to u tom slučaju moglo značiti i likvidaciju tvrtke - kaže Klanac, koji je na naše pitanje je li točna tvrdnja sindikata da je prije 20-ak dana predao zahtjev za stečaj, samo kratko odgovorio da se u tvrtki ponašaju u skladu sa zakonskim okvirima.

U problemima je, navodi Kopić, još jedna tekstilna tvrtka s područja Županije, Prvi maj Laslovo, koji zapošljava 135 radnika.

- Zbog teškoća u koje je zapala tvrtka Prvi maj, njezina je uprava nedavno namjeravala proglasiti tehnološkim viškom sve radnike, što mi u sindikatu nismo prihvatili. Naime, plan je bio da nakon toga, ako nađu nove poslove, dio radnika, njih 20 do 30, povuku iz otkaznog roka - kaže Kopić.

Država mora pomoći

Dražen Stjepanek, predsjednik Uprave Prvog maja, kaže da to nije baš sve tako bilo, odnosno da se radilo o nekim razmišljanjima o mogućem zbrinjavanjuju viška radnika, o čemu je sindikat bio upoznat.

- Istina je da smo mi do prije šest mjeseci uredno podmirivali plaće i doprinose. Međutim, tržište je takvo kakvo jest a tekstilna industrija ne trpi visoke poreze i doprinose. Isplatili smo plaću za veljaču, a o stečaju ne razmišljamo. Međutim, mogu nas u stečaj poslati i dobavljači i država. Ne znam kako ćemo u ovim najnovijim okolnostima biti u stanju isplaćivati i dobavljače i plaće i doprinose. Očekujemo pomoć od nacionalnog Programa za tekstilnu industriju u koji smo se prijavili - kaže Stjepanek.

Kopić navodi da sindikat nastoji da se država što više angažira i da se što više tvrtki i radnih mjesta spasi, posebice gdje je ona najveći vlasnik.

- Mi ne podržavamo isplatu plaća bez doprinosa, ali ako je to država godinama dopuštala, treba im sada i pomoći, a ne naglo preko noći presjeći i ljude slati na Zavod za zapošljavanje - kaže Kopić, te zaključuje da se boje što tek donosi jesen.

Zdenka RUPČIĆ
OLT DUŽAN ZA DOPRINOSE I POREZE ZA JEDNU PLAĆU

Osječki OLT uspijeva redovito isplaćivati plaće za svojih stotinu uposlenika. - Prošlog tjedna isplatili smo plaće za ožujak ove godine sa svim porezima i doprinosima državi - kaže Ante Ćerluka, predsjednik Uprave OLT-a, te dodaje da prema državi imaju dugovanja za neisplaćene poreze i doprinose samo za jednu plaću, no da će i to uskoro biti riješeno.(N.V.)

I U OPEKI KASNI JEDNA PLAĆA

Osječkoj tvrtki Opeka d.d. rastu proizvodnja i prodaja. To, prema riječima Marije Nađ, predsjednice Radničkog vijeća, obećava i redovitiju isplatu plaća (bez udjela bonova), koje sada kasne jedan mjesec. Pri kraju su i dogovori s Vladom da se poslovni prostori tvrtke u Bizovcu kompenziraju za dugovanja prema državi i time plate i dugovanja za neisplaćene poreze i doprinose za 14 mjeseci.(N.V.)

Možda ste propustili...

NA GAME CHANGERU ODRŽANOM U ZAGREBU

Prestižna nagrada platformi GoAgro i projektu Pig NFT

SAD IM POSTAO GLAVNI TRGOVINSKI PARTNER

Pao njemački uvoz kineskih proizvoda

Najčitanije iz rubrike