Osijek
KREDITNA UNIJA NOA POMAŽE OBRTNICIMA I UPOZORAVA:

Umjesto za poslovanje, kreditima podmiruju dugove propalog obrta
Objavljeno 20. travnja, 2012.
U izradi poslovnih planova mogu pomoći Ekonomski i Pravni fakultet te Centar za poduzetništvo

Znatno se u ukupnoj strukturi posljednjih godina promijenio omjer mikrokredita koji plasira Kreditna unija Noa.

Osnovani su prije petnaest godina s prvenstvenim ciljem kreditiranja, uzajamne pomoći i solidarnosti u pomaganju obrtnicima, poduzetnicima početnicima i obiteljskim farmama. Danas su i oni svjedoci zatvaranja brojnih obrta i propadanja malih i srednjih obrtnika. Namjena podignutih kredita pokazuje sljedeće - sve je manje kredita koji se koriste za obrtna sredstva i tekuće poslovanje, a sve više onih - građanskih. “To zapravo znači da obrtnici ugase djelatnost, ali ovim sredstvima, sada s pozicije građana, podmiruju obveze koje su nastale za trajanja poslovanja”, objašnjava Tomislav Flegar, člana Noine Uprave. Nisu, veli, zadovoljni ni postojećim zakonskim rješenjima, zauzimaju se za ukidanje limita teritorijalnog ustroja. Sada su “osuđeni” na djelovanja samo na područje Osječko-baranjske županije, odnosno, mogu raditi samo s onim korisnicima koji ovdje imaju prijavljeno prebivalište. Flegar i Uprava Noe pozivaju se na iskustva zapadnog svijeta, gdje postoji jasno definiran zakon o mikrokreditiranju za sve korisnike koji upravo zbog svog poslovnog početka pa i potraživanja malih iznosa nisu interesantni komercijalnim pozajmljivačima novca. A u Noi su kroz ovo vrijeme ukupno plasirali kredita u iznosu od 142 milijuna kuna. Više od tri tisuće kredita je u cijelosti otplaćeno, a sada je aktivno 475 kredita. “Nama se godišnje učlani oko 150 novih članova, odnosno korisnika kredita, a naš je raspoloživi kapacitet i do 200 članova. Znači, 'prostora' ima, potrebni su samo kvalitetni poslovni planovi. Njihovim kreatorima u tome mogu pomoći i naši partneri, prije svih Ekonomski i Pravni fakultet te Centar za poduzetništvo”, zaključuje Tomislav Flegar.

Dario KUŠTRO
SAMOZAPOŠLJAVANJE INVALIDA

Pet godina u Noi imaju posebnu liniju koja potječe iz izraelskog “J” fonda kojom se potiče samozapošljavanje osoba s posebnim potrebama, bilo da je riječ o invalidima, osobama s lakom mentalnom retardacijom ili PTSP-om. “Nakon prvog vala, kada smo iscrpili broj zainteresiranih invalida, počeli smo stimulirati poslodavce za njihovo zapošljavanje. Na osječkom Zavodu za zapošljavanje evidentirano je 70 nezaposlenih invalida”, upozorava Flegar.

37.740

kuna prosječna je visina kredita u Noi

GLAVNI CILJEVI:

l pomoć siromašnima i marginaliziranima, bez obzira na njihovu nacionalnu, vjersku ili rasnu pripadnost, da vlastitom gospodarskom aktivnošću osiguraju izvore sredstava za egzistenciju

l financijska podrška malim i srednjim poslovnim pothvatima

l otvaranje novih radnih mjesta i stabilizacija postojećih

l pomoć pri zapošljavanju i samozapošljavanju osoba s posebnim potrebama

Tomislav Flegar

člana Noine Uprave

Obrtnici ugase djelatnost, a ovim novcem, s pozicije građana, podmiruju obveze koje su nastale za trajanja poslovanja

Možda ste propustili...

BAUMIT LIFECHALLENGE: KATEGORIJA “ZAPANJUJUĆA STRUKTURA”

Gospodarski centar nominiran za najljepšu fasadu u Europi

ISTRANI DOŠLI PO NAŠA ISKUSTVA

Razmjena iskustva dviju europskih regija sporta

Najčitanije iz rubrike