Magazin
INVENTIVNOST IZA REŠETAKA: ZATVORENICI DANE KRATE SMIŠLJAJUĆI KAKO PREKO ZIDINA UNIJETI ZABRANJENE STVARI...

Droga skrivena u posteljini, mobiteli u vreći špica i lopti!
Objavljeno 24. rujna, 2011.
Zabranjene stvari poput mobitela, ali i droge, uvijek su bile na listi prioriteta za mnoge koji su se na bilo koji način ogriješili o zakon i završili iza zatvorskih rešetaka.
No, budući da su takve stvari strogo nepoželjne, onima koji bez njih ne mogu, a u zatvorima imaju napretek slobodnog vremena za razmišljanje, “klikeri” rade punom parom i kreativnost doseže neslućene granice.
To, pak, znači da se u zgradu Zatvora Osijek najčešće pokušava unijeti ono što se čini najjednostavnijim - mobiteli. Do njih zatvorenici dolaze raznim “kanalima”, a svesrdno im u tome pomažu djevojke, obitelj, prijatelji, ali ponekad i odvjetnici.
Budući da se osječki zatvor nalazi u samom središtu grada, zabranjene stvari, mobiteli prije svega, često su se dobacivali i preko ograde. Međutim, žica je postavljena još više, a videonadzor pokrio je svaki djelić dvorišta, pa je i taj način lagano pao u zaborav. Tomislav Cvitanušić, ravnatelj osječkog zatvora, ispričao nam je nekoliko primjera pokušaja švercanja mobitela unutar zabranjenih zidina.
- Jedno jutro smo na nogometnom igralištu, oko stative gola, pronašli silkom omotan mobitel. Visio je na stativi i tek nakon par mjeseci doznali smo kako je tamo dospio. Bilo je predbožićno vrijeme i jedan od zatvorenika bio je na slobodnom vikendu. Budući da je bio dobar s prodavačem borova, tu je priliku i iskoristio. Predvečer se, okružen borovima, popeo na ljestve i sa štapom za pecanjem gađao sobu u kojoj je boravio. Kako nije najbolje pogodio, mobitel je ostao zapleten oko stative, a on je morao odsjeći silk - prisjeća se ravnatelj osječkog zatvora.
Jedna tužna djevojka čiji je dečko završio u ćeliji radila je u firmi koja je dostavljala hranu za zatvorsku kantinu. Dosjetljivo je sakrila mobilne telefone u vreću sjemenki od bundeva, tzv. špica u rinfuzi i pokušala ih prošvercati u zatvor. Osim toga, mobitele se nalazilo i u kutijama od jaffa keksa i slično.
- Bilo je slučaja da pritvorenika vodimo na sudsku raspravu. Tijekom rasprave zatražio bi da ode na toalet, a netko od njegovih prijatelja je dan prije bio u toaletu i u vodokotliću ostavio mobitel. Postoje i susretljivi postolari koji naprave “skladište” u cipeli, te kada dođu cipele, u njima pronađemo mobitele - kaže Cvitanušić.

Otimačina za subotex
Dok je žica bila niža, dečki su pomislili da bi bilo zgodno, a da čuvari ne primijete, nabaviti malo više telefona. Igrajući nogomet, napucali su, kao slučajno, loptu preko ograde. Izvana se lopta i vratila, potpuno ista, no puna mobitela!
Što se tiče droge, zatvorske sobe redovito obilazi i pas posebno obučen za nalaženje. No, prema informacijama koje dopiru do čuvara, zatvorenici često gutaju heroin u kondomu kada, recimo, idu na vanjsko radilište ili u izlazak. Tada se to može otkriti jedino ako ih se pošalje na rentgensko snimanje, što se već i događalo.
- Sve rjeđe nalazimo drogu kao što su heroin, marihuana i slično, zbog tableta subotexa i suboxona koji su gotovo u cijelosti zamijenili heroin. To je terapija kojom se ovisnika tijekom izvršavanja kazne nastoji dovesti do potpune apstinencije, a praksa je pokazala da je u zatvoru prava jagma za tim tabletama. Gotovo tijekom svakog testiranja na opojna sredstva bar netko bude pozitivan na subotex - dodaje upravitelj.
Zbog takvih postupaka u zatvoru su maksimalno pojačali kontrolu tijekom primanja navedene terapije. Međutim, zatvorenik koji ju prima, često uspije zavarati medicinskog tehničara koji mu je daje. Žvaku koju drži u zubu ili ispod jezika uspije slijepiti s tabletom i onda je u sobi pažljivo odvoji. Navodno neki zatvorenici mogu progutati do par centimetara pa ju poslije vrate ili ju sakriju u rupu u zubu i slično.
U svibnju prošle godine 49-godišnja majka iz Vinkovaca pokušala je svom sinu, 23-godišnjaku, dostaviti u osječki zatvor plastičnu vrećicu s 0,5 grama heroina skrivenu u posteljini, ali paketić droge ubrzo je pronađen i oduzet.
Po sistemu “sam svoj majstor” zatvorenici izrađuju oružje od metalnih cijevi, poklopaca od konzervi i slično. Srećom, do sada nije bilo obračuna s takvim alatom.
- Često si stvaraju prividne neprijatelje pa to onda prave radi samoobrane, da ne bi bili napadnuti. Hvala bogu da ovo nije kaznionica gdje se održavaju duge kazne, ovdje to relativno kratko traje, napominje ravnatelj.

Da skine drogu dali su mu i ljestve
Događa se da nekada ni čuvari ne shvate da su prevareni dok dosta vremena ne prođe. Tako je primjerice zatvorenik koji je bio domar, odnosno radio je na održavanju i kao pomoćni radnik u miniradionici, uspio prevariti “glavnog”. Jednom od prijašnjih upravitelja zatvora rekao je da je primijetio kako su lampe na zidu toliko prljave od mušica da jako slabo bacaju svjetlost na dvorište, te da bi ih trebalo očistiti da se bolje vidi. Upravitelj je bio oduševljen tom idejom jer nitko od njegovih službenika iz osiguranja nije to uočio. Dao je nalog da zatvorenik to napravi. Nakon par mjeseci, kada je izašao na slobodu, tada već bivši zatvorenik, pohvalio se u gradu kako je njegov prijatelj išao prema tržnici i htio prebaciti paketić marihuane koji je zapeo gore na žici. No, u zatvoru su mu nesmetano omogućili da drogu skine. Još su mu i ljestve dali...

Sandra LACIĆ

Zatvorenici sami prave i aparaturu za tetoviranje, od baterija, dijelova radioprijamnika, olovaka i žlica. Umjesto prave boje, najčešće za to koriste tempere ili tintu iz kemijskih olovaka. Iza rešetaka su zabranjene igraće karte, no čuvari ih svakodnevno nalaze, i to vrlo maštovito napravljene.
Kada čuvari odluče pretresti sobu, čak se i wc školjke odšarafljuju, tako da nema šanse da se što sakrije. “Uvijek postoji otvorena mogućnost da netko od posjetitelja preko odvjetnika ili osoba koje su u bilo kakvom kontaktu sa zatvorenicima, u zatvor unese nedopuštene stvari. Zato se i posjete nadziru”, kažu u zatvoru
Kako kaže upravitelj osječkog zatvora, kreativnosti nikada ne manjka, ali je sigurnost na vrlo visokom nivou, tako da je to, bez obzira na rekvizite koji su stari po par godina, siguran zatvor. “Uvijek nastojimo preventivno djelovati. Sve doznamo prije nego se dogodi, prije nego se stvari unesu. Neke informacije budu točne, neke ne, ali 'partija šaha se uvijek igra'”, zaključuje Cvitanušić.
Možda ste propustili...

MATEJ HITTNER PREDSJEDNIK CENTRAZA JAVNE POLITIKE I EKONOMSKE ANALIZE (CEA)

Treba se čuvati prizemnog populizma

LJILJANA ŠKRINJARIĆ PSIHIJATRICA I PSIHOTERAPEUTKINJA

Napadaj panike znak je da organizmu treba pomoć

Najčitanije iz rubrike