Magazin
TKO JE NAJVIŠE STRADAO?

Milijunski gubici osječkog HEP Plina
Objavljeno 24. siječnja, 2009.
Kada se govori o štetama u gospodarstvu nastalim ybog "plinske krize", koja je u Hrvatskoj trajala desetak dana, često se zaboravlja da su ponajveće gubitke imali baš distributeri prirodnog plina, kojih je 37 u cijeloj Hrvatskoj.
Među većima svakako je i HEP Plin Osijek, koji na svojem distribucijskom području (obuhvaća tri županije - Osječko-baranjsku, Požeško-slavonsku i Virovitičko-podravsku) ima više od 62 tisuće potrošača. Otprilike polovina, oko 32 tisuće kućanstava i 375 industrijsko-komunalnih potrošača, nalazi se u Osijeku i okolici, a moguće štete procijenio nam je Damir Fekete, rukovoditelj osječkog pogona HEP Plina.
- Za vrijeme tzv. plinske krize, koja je otprilike trajala od 10. do 19. veljače, prema prvim procjenama isporučivali smo dnevno oko 20 posto manje plina potrošačima, što bi u prosjeku na osječkom području iznosilo 3-5 tisuće kubika po satu manje, ovisno o hladnoći i potrošnji. Iako su neki govorili kako namjerno provodimo redukcije, to nikako nije točno. I mi smo privredni subjekti, pa smanjena potrošnja plina i nama znači gubitke, kaže Fekete.
Također podsjeća kako je tih desetak dana s plinske mreže bilo iskopčano 90 kupaca, a ponajveći kupci, kao što su Kandit Premijer, Benetton i Opeka, imali su samo "hladan pogon", što je znatno smanjilo isporučene količine plina.
- Pri većim hladnoćama, recimo minus 10 stupnjeva Celzijevih, dnevna potrošnja na području Pogona Osijek u normalnim okolnostima iznosi 26-27 tisuće kubika plina, a kada je oko 0 stupnjeva, otprilike 22 tisuće kubika. U vrijeme redukcija plina u prosjeku smo isporučivali četiri tisuće kubika plina manje. Rekordno ove godine, bilo je to iznimno hladnoga dana 9. siječnja, više od 30 tisuće kubika, a zbog iznimno velike potrošnje, Vlada je tada i donijela tu odluku o redukcijama, dodaje Fekete.
Iako tvrdi kako ne smije iznositi konkretne podatke o izgubljenim novcima, mi smo se malo pozabavili matematikom. Dakle, ako se tih 4.000 kubika plina po satu manje pomnoži s brojem dana redukcije (10) te brojem sati u kojima se računa dnevna potrošnja (15 sati, od 6 do 21 sat) i trenutačnom cijenom plina (2,31 kune po kubiku), proizlazi da je ukupan gubitak samo na osječkom području iznosio gotovo 1,4 milijuna kuna. Pritom nismo računali noćnu potrošnju koja je puno manja. Ako se zna da Pogon Osijek obuhvaća otprilike polovinu njegova cijelog distribucijskog područja, koje uključuje i najvećeg potrošača, đakovački Tondach, proizlazi da je HEP Plin Osijek izgubio gotovo 3 milijuna kuna!
Budući da je teško očekivati da kao državna tvrtka dobiju nekakvu odštetu, Feketea smo upitali postoji li opasnost da se taj gubitak kompenzira, recimo, povećanom cijenom plina.
- Ne vjerujem. Cijena prirodnog plina od 1. siječnja povećana je s dugogodišnjih 1,90 kuna s PDV-om na sadašnjih 2,31 kunu s PDV-om. Teško da će se dodatno povećavati, zaključuje Fekete.(T.Levak)

Najčitanije iz rubrike